Footlogics inlegzolen

Peesplaatontsteking voet (fasciitis plantaris)

Fasciitis plantaris is de medische benaming voor peesplaatontsteking. De peesplaat of het peesblad is een bindweefselband die onder je voeten loopt. Als je op je tenen gaat staan, voel je hem aanspannen, met name onder de boog van je voet.

Dit is ook precies de plaats waar de peesplaat je voet ondersteunt en eigenlijk als een soort schokdemper werkt. De peesplaat is sterk, maar ook flexibel. Daardoor kun je op je voeten ‘landen’, afzetten en springen.

Overbelaste peesplaat veroorzaakt peesplaatontsteking voet

Je kunt je voorstellen dat de peesplaat heel wat heeft te verduren. Vaak ontstaan er klachten bij de aanhechting van de peesplaat bij de aanhechting van het hielbeen. Mensen boven de 50 zijn er extra gevoelig voor. Maar mensen met een staand beroep of mensen die ineens vaak gaan hardlopen, lopen ook extra risico op een peesplaatontsteking voet.

Hoe herken je een peesplaatontsteking in de voet?

Ben je bang dat je een peesplaatontsteking hebt? Check dan onderstaand symptomen, dan weet je of je vermoeden klopt.

De symptomen lijken erg op die van hielspoor: je hebt voortdurend pijn onder je hiel en die pijn kan doortrekken onder je voet. Kenmerkend is dat de pijn het ergst is als je ’s morgens net uit bed komt of na een lange autorit, kortom: vanuit rusttoestand.

Als je de voet daarna belast, doet het even gemeen pijn maar na een tijdje gaat het wel weer. Tijdens de rust worden je pezen en spieren een beetje korter. Normaal gesproken merk je daar natuurlijk niets van. Maar een ontstoken peesplaat wordt dan ook stijver. Dat verklaart ook waarom de pijn minder wordt als je een poosje in beweging bent en de pees weer soepel is.

Juist dat laatste is verraderlijk omdat je daardoor steeds ‘door de pijn heengaat’ en denkt dat het allemaal wel meevalt. Maar ondertussen wordt de peesplaatontsteking erger en na een tijdje gaan de symptomen helemaal niet meer weg en heb je ook pijn terwijl je ontspannen zit. Dan wordt het tijd voor een behandeling en oefeningen.

Hoe kun je peesplaatontsteking voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt zeker voor een peesplaatontsteking. Daarom hieronder de belangrijkste oorzaken.

Als je een staand beroep hebt, loop je extra risico om peesplaatontsteking te krijgen
Draag dan goede platte schoenen en draag altijd steunzolen. Dat hoeven geen aangemeten zolen te zijn. Zooltjes tegen overpronatie zijn hiervoor perfect. Ze zorgen ervoor dat je voet niet kan doorzakken zodat de peesplaat wordt ontlast.

Ben je een hardloopfanaat? 
Let er dan op dat je goede hardloopschoenen draagt met voldoende vering en extra ondersteuning onder de voetboog. In een gespecialiseerde winkel kunnen ze precies zien wat voor jou de beste schoenen zijn.

Plotselinge gewichtstoename 
Als je in korte tijd veel aankomt, krijgen je voeten het ineens een stuk zwaarder. Overgewicht is natuurlijk nooit gezond, dus probeer wat af te vallen. Natuurlijk loop je ook extra risico als je zwanger bent. Draag goed schoeisel én controleer of je maat nog goed is, door de hormonen kunnen je voeten een maatje groeien.

Stijve kuitspieren
Doe regelmatig oefeningen om je kuitspieren op te rekken, daar kun je een hoop ellende mee besparen.

Het risico op een peesplaatontsteking neemt toe als je ouder bent dan 50 jaar
Tja, als je 50 wordt, vier je dat natuurlijk met een feestje. Vraag een paar steunzolen voor je verjaardag. Op die manier verklein je het risico op peesplaatontsteking weer en niemand hoeft te weten dat je ze draagt 😉

Overpronatie of doorgezakte voeten
Zakken jouw enkels een beetje door? Dan heb je grote kans dat je overpronatie hebt en daarmee belast je de peesplaat voortdurend. De oplossing is simpel en heel doeltreffend: steunzolen tegen overpronatie.

Naar alle inlegzolen van Footlogics

Peesplaatontsteking-loop zonder pijn

Behandeling van peesplaatontsteking

Je hebt een peesplaatontsteking (fasciitis plantaris) en nu wil je weten wat de beste behandeling is? Heel verstandig want wie lang doorloopt met een peesplaatontsteking, loopt het risico dat de ontsteking overgaat in hielspoor. Hielspoor is veel lastiger te behandelen.

Rust belangrijk bij peesplaatontsteking behandeling

  • De peesplaat is overbelast dus rust is het allerbelangrijkste.
  • Daarnaast kun je gedoseerd oefeningen doen.
  • Masseer de pijnlijke plaats met een zakje met ijsblokjes. Dit verdooft en brengt de doorbloeding op gang.
  • Draag platte schoenen.
  • Schaf een paar steunzolen aan tegen overpronatie. Deze ontlasten de peesplaat en het bindweefsel van de voet.

Een peesplaatontsteking kan zeker een paar weken aanhouden als je bovenstaande adviezen opvolgt. Voorkom dat je opnieuw een peesplaatontsteking krijgt en draag de inlegzolen in al je gewone schoenen, ook als de pijn verdwenen is.

Peesplaatontsteking oefeningen

Heb je een peesplaatontsteking? Hartstikke pijnlijk! Daar wil je snel vanaf en wij gaan je daarbij helpen. Met deze oefeningen hoef je niet machteloos af te wachten maar kun je het herstelproces zelf beïnvloeden.

Oefening 1: lange kuitspieren

  • Stap met je rechtervoet naar voren en laat de linkerhak nog net op de grond staan, de linkerknie blijft gestrekt.
  • Verplaats het gewicht van de achterste voet naar de voorste voet en druk daarbij de hak van de achterste voet stevig in de grond. Je voelt nu duidelijk dat je kuitspier wordt opgerekt.
  • 15-20 seconden en 10-20 seconden rust. Herhaal 3 keer.

Oefening 2: massage met een balletje

  • Ga op een stoel zitten en leg een klein balletje op de vloer van het formaat van een pingpongbal.
  • Rol het balletje voorzichtig onder je voet heen en weer en geniet van deze massage.

Oefening 3: handdoek rekken

  • Ga zitten op een stoel en leg een opgerolde handdoek onder de bal van je voet.
  • Houdt de uiteinden van de handdoek vast en trek de handdoek langzaam naar je lichaam toe, terwijl het been volledig gestrekt blijft.
  • Hou dit 20 tellen vast en wissel van voet. Je kunt dit 3 keer doen.

Deze drie oefeningen nemen maar weinig tijd in beslag en je kunt ze overal doen op het moment dat het jou het beste uitkomt. Geen excuses dus om er niet aan te beginnen of om het niet vol te houden. Doe jezelf een plezier en maak van deze oefeningen een dagelijkse routine, ook als de klachten al zijn verdwenen. Op die manier werk je zelf aan je herstel en kun je hielspoor voorkomen.

Peesplaatontsteking en inlegzooltjes

Naast bovenstaande oefeningen kun je de inlegzooltjes al in je schoenen gebruiken. Ze ondersteunen de voeten bij de voetboog, waardoor de peesplaat direct wordt ontlast. Met oefeningen hou je de voet soepel. Tenslotte kost het zeker een paar weken voordat de ontsteking is verdwenen. Veel sterkte en succes!

Naar alle inlegzolen van Footlogics


Aanbevolen bij peesplaatontsteking:

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo Shopping Awards
[]