Een echte doorgezakte voet of doorgezakte voorvoet is een aangeboren afwijking en komt zelden voor. Over het algemeen hebben mensen vaker last van zogenaamde functionele doorgezakte voeten waarbij de voet en enkel naar binnen rollen en de boog van de voet (het voetgewelf) tijdens het lopen bijna volledig doorzakt, als gevolg van overpronatie. Het lijkt dan of men doorgezakte voeten heeft, maar dit is niet het geval.

Een echte doorgezakte voet of een functionele doorgezakte voet?

Een goede test om uit te vinden of men echte of functionele doorgezakte voeten heeft, is wanneer men de tenen vastpakt en omhoog naar zich toe trekt (zittend op een stoel). Bij functionele doorgezakte voeten is er een holte onder de voet –  en de voetboog komt iets omhoog. Bij echte doorgezakte voeten gebeurt er niets en heeft men vaak moeite om de tenen op te lichten. Met echte doorgezakte voeten, is bij het rechtop staan totaal geen voetgewelf aanwezig.

footlogics voorkomt doorgezakte voeten

Met het ouder worden zakt de voetboog door en onze voeten worden iets langer. Men heeft vaak een halve schoenmaat groter nodig dan vroeger. Mensen met functionele doorgezakte voeten hebben vaak voetklachten en soms ook last van knie- en rugpijn. De oplossing voor doorgezakte voeten of doorgezakte voorvoet is simpel: Footlogics steunzolen voorzien van effectieve ondersteuning van de wreef en voorkomt daarmee volledige doorzakking. Footlogics inlegzolen zijn ontwikkeld door een podoloog om het looppatroon te corrigeren, hetgeen een positief effect heeft op voetklachten en ook klachten zoals rugpijn, pijn in de knieën en heupen. Voor mensen met echte platvoeten is een bezoek aan een podoloog aanbevolen.

Symptomen van een doorgezakte voet

Een doorgezakte voet is allereerst te herkennen aan het feit dat de voet aan de binnenzijde doorzakt. Het gaat in de meeste gevallen om een zogenaamde functionele doorgezakte voet waarbij het voetgewelf als gevolg van overpronatie doorzakt.

Zwakke enkels, symptoom doorgezakte voeten

Voeten die in de loop der jaren gaan doorzakken (vaak het gevolg van zwakkere enkels en leeftijd) herken je ook omdat je doorgezakte voet ongemerkt een maatje groter is geworden. Mensen met doorgezakte voeten, hebben vaak last van vermoeide voeten. Minder makkelijk te herkennen – maar minstens zo vervelend – zijn de symptomen die elders in het lichaam optreden als gevolg van doorgezakte voeten. Denk hierbij aan nekpijn, lage rugpijn, pijnlijke knieën en pijn in je heupen.

Negeer pijn bij doorgezakte voeten niet

Moet je nu bij elk pijntje denken dat het de symptomen zijn van je doorgezakte voet? Nee, natuurlijk niet. Maar het is wél aan te raden om pijnklachten serieus te nemen en te onderzoeken of het hoort bij de symptomen van doorgezakte voeten. Want dáár is gelukkig makkelijk iets aan te doen. Verwaarloosde klachten die zijn veroorzaakt door doorgezakte voeten, leveren vaak langdurig pijn op en het duurt vaak lang voordat deze klachten (vaak met behulp van een fysiotherapeut) verdwijnen. Trek op tijd aan de bel als je de symptomen van doorgezakte voeten herkent.

Ondersteuning voor doorgezakte voeten

Omdat de voetboog van doorgezakte zwak is, kun je het beste steunzooltjes dragen die de voet onder de boog ondersteunen. Deze zolen hoef je niet speciaal aan te laten meten.

Aanbevolen steunzolen bij doorgezakte voet

Footlogics Comfort inlegzolen voor hielspoor

Footlogics Comfort € 26,95

De volle lengte inlegzool die echt werkt bij een doorgezakte voet. Voorkomt en verlicht voetklachten. Ideaal als je veel loopt en staat.

Bekijk dit product

Doorgezakte voet klachten: middenvoetsbeentjes

Doorgezakte voeten worden aan de voorvoet breder omdat de middenvoetsbeentjes naar onder zakken, dit veroorzaakt soms een pijnlijke voorvoet omdat de tenen minder speelruimte hebben in je schoenen. Dit zijn vervelende klachten van doorgezakte voeten die je serieus moet nemen want ze kunnen leiden tot veel meer ernstige voetklachten zoals Hallux Valgus(scheefstand van de grote teen) of Mortons Neuralgie (zenuwbeknelling). Steunzolen die de voeten ondersteuning geven onder de boog van de voeten, nemen de druk weg bij de voorvoet waardoor de middenvoetsbeentjes worden ontlast. Veel pijnklachten verdwijnen na het dragen van steunzolen. Draag de steunzolen zo vaak mogelijk voor het beste resultaat.

Doorgezakte voet oefeningen

Eerlijk is eerlijk: als je doorgezakte voeten hebt, kom je er nooit meer vanaf. Het is dus niet te ‘genezen’. Toch is het zinvol om oefeningen te doen die ervoor zorgen dat je doorgezakte voeten in goede conditie blijven. De voetzool heeft drie steunpunten. Schuin achter bij de hiel zit het hielsteunpunt. Het grote teensteunpunt zit net voor de grote teen begint. Bij het kleine teensteunpunt, net voor de kleine teen, zit nog een extra botstukje. Deze drie steunpunten vormen samen een driehoek. Bij een goede voetboog staan de steunpunten op de grond en vormen de bogen een soort brug die voor een verende constructie zorgt. Als je platvoeten hebt, ontbreekt deze brug geheel of gedeeltelijk.

Doorgezakte voet oefeningen voor de voetbogen

– Leg de voet met de zijkant van de buitenenkel op de knie van het andere been. Pak met beide handen de voorvoet vast. Buig met beide duimen de basisgewrichten van de tenen met lichte druk tot een boog. Zo wordt met de handen de voorste dwarse voetboog gevormd en zal de volgende oefening makkelijker lukken. – Til alle tenen op. Voel hoe je voorste steunpunten op de grond blijven staan en de grote voetboog omhoog komt. Leg de tenen weer neer. – Veer met een denkbeeldig touwtje de grote voetboog omhoog. Zorg er wel voor dat de tenen vrij zijn en de steunpunten op de vloer blijven staan. Laat de beweging langzaam terugvloeien. Om je voeten lekker soepel te houden en de spieren een beetje aan te sterken, kun je jezelf aanwennen om altijd op je tenen de trap op te lopen.

Doorgezakte voeten bij kinderen

Heeft je kind doorgezakte voeten en is hij of zij jonger dan negen jaar? Maak je dan vooral helemaal geen zorgen! Baby’s worden met schattige platvoetjes geboren en ook als kinderen eenmaal kunnen staan, hebben ze doorgezakte voeten. De voet bestaat uit wel 28 botjes en banden, spieren, bloedvaten en zenuwen. Tijdens hun groei maken de voeten een ontwikkeling door. De structuur van de voet kan dan ook nog niet vergeleken worden met die van een volwassene.

Doorgezakte voet kinderen ouder dan 9 jaar

De voeten van je kind zijn na zijn of haar negende jaar volledig ontwikkeld. Als je kind dan nog steeds doorgezakte voeten heeft, is het goed om het in de gaten te houden maar er is nog steeds geen enkele reden om ongerust te worden.

Waar je op moet letten als je kind doorgezakte voeten heeft

Klaagt je kind over pijn of vermoeide voeten? Zie je dat jouw kind zich meer dan gemiddeld stoot of onhandig overkomt? Klaagt je kind als jullie wat langer aan het lopen zijn? Slijten de schoenen van je kind snel of op een bepaald punt heel snel? Klaagt je kind over pijn in de hiel? Een hele lijst. De klachten hoeven niet eens altijd door de doorgezakte voeten van je kind te komen. Maar eigenlijk zijn bovenstaande klachten allemaal reden om op onderzoek uit te gaan. Gelukkig kun je voor doorgezakte voeten van kinderen goede steunzolen kopen, die niet eens speciaal op maat hoeven gemaakt te worden. Worden de klachten minder? Dan is het aan te raden de zooltjes zo vaak mogelijk te dragen.


Aanbevolen steunzolen bij doorgezakte voeten:

Naar alle inlegzolen van Footlogics

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo
[]