Pijltje naar links Terug naar overzicht

De 5 grootste missers die je kunt maken bij de keus van je sportschoenen

Je ziet ze steeds vaker. Op zondagochtend. Aan het begin van de avond. En de echte fanatieke, die zetten hun wekker elke dag extra vroeg om het te doen.

  • Hardlopers.
  • Hardlopers met strakke broek en ingenaaid sleutelvakje.
  • Hardlopers met een fluoriserende tanktop.
  • Hardlopers met een shirt van extra ventilerende materialen.
  • Hardlopers met hartslagmeters.
  • Hardlopers met een strak vormgegeven iPhone-band om hun arm.
  • Hardlopers met speciale hardloop bh’s voorzien van extra steungordel en gekruiste banden.

Zoveel mooie accessoires, je zou er bijna voor gaan hardlopen. Toch begint hardlopen (en aerobics, fietsen, basketbal, tennis en vrijwel iedere andere sport!) met de aanschaf van een paar goede schoenen.

Verkeerde schoenen kunnen je workout compleet verknallen óf je recordtijd verbeteren. Toch wachten veel sporters met die aanschaf. ‘Ik heb nog wel een paar oude schoenen liggen’, of ‘eerst maar eens kijken of ik het een leuke sport vind.’ Om vervolgens lang genoeg door te gaan op die afgetrapte schoenen, tot ze een blessure te pakken hebben waardoor ze maanden niet kunnen sporten…

Die fout ga jij niet maken! Ik verklap je hier de 5 grootste missers die mensen maken bij de keuze van sportschoenen. En natuurlijk vertel ik je wat wél goed is.

Aantrekken wat voor het grijpen ligt

Die blik op de weegschaal is de motivatie die je nodig had. Je gaat sporten en wel numeteen. Je graait die oude gympen onderuit de kast en rent de straat op.

Elke sportactiviteit vraagt om specifieke support voor je voeten. Er bestaan geen sportschoenen die geschikt zijn voor iedere activiteit en elke ondergrond. Koop schoenen bij een speciaalzaak en bouw je sport langzaam op.

De juiste schoen voor de verkeerde workout

Het is al gezegd: kies een schoen die hoort bij het type workout dat je gaat doen. Bij hardlopen wikkelen je voeten zich af, bij basketbal bewegen je voet en enkel van links naar rechts en hebben je knieën niet alleen met schokken maar ook met stoppen te maken.

Dit wordt in mooie termen lateraal (van links naar rechts) en mediaal (midden) genoemd. Een hardloopschoen die gemaakt is voor voorwaartse bewegingen, is duidelijk niet geschikt om te basketballen omdat de laterale ondersteuning ontbreekt. Het is vragen om een verzwikte enkel.

Voordat je enthousiast je wandelschoenen aantrekt om op te gaan hardlopen… Ja, je hebt gelijk. Wandelschoenen geven ook mediale ondersteuning. Maar hardlopers landen veel meer op de voorvoet. Bij wandelaars komt er meer druk op de hiel terecht. Hardloopschoenen moeten dus meer support en demping onder de voorvoet hebben, wandelschoenen hebben een stevige rubberen hiel nodig. (contrefort).

 MediaalDef LateraalDef

Hierboven: de laterale support van de tennisschoen en de mediale support van de hardloopschoen

De alleskunner

Maar ze bestaan wel: één paar schoenen voor verschillende sporten. De zogenaamde crosstrainers. Je mag ze de hybride onder de sportschoenen noemen: een kruising van verschillende technieken en aanpassingen. Gebruik ze gerust als je onregelmatig verschillende soorten sport beoefent. Dus af en toe tennissen, hardlopen, en een beetje bodyshape.

Het grote nadeel van crosstrainers is namelijk dat van alles wat nodig is bij verschillende sporten maar een beetje wordt toegevoegd in de schoenen. Bij intensieve sportbeoefening biedt dat onvoldoende ondersteuning.

Waar moet je op letten bij crosstrainers?

  • Een stevige hiel
  • Goede support. Dat betekent dat je schoenen niet teveel moeten buigen
  • Licht gewicht

Je kunt de ondersteuning van crosstrainers zelf verbeteren met een goed inlegzooltje dat extra support biedt in de holte van de voet.

Train je twee tot drie keer per week, kies dan een sportschoen die specifiek voor die sport. 

Totally in love?

De tijd van saaie sportschoenen is allang voorbij. Sportschoenen gaan mee met de modetrends en ze zien er vaak super kek uit. Nike maakt de blits met neon. Voetballers staan met twee verschillende schoenen op het veld. Sportschoenen zijn schoenen waarmee je gezien wilt worden. Schoenen waar je een statement mee maakt of die je outfit compleet maken.

Heel verleidelijk dus, om je nieuwe flitsende hardloopschoenen elke dag te dragen. Dan kom ik je weer terugfluiten: niet doen. De kwaliteit van je mooie sportschoenen gaat bij dagelijks gebruik veel sneller achteruit.

Gelukkig zijn de bekende sportmerken commercieel ingesteld en hebben ze ook genoeg trendy sportschoenen die je casual kunt gebruiken. Draag ze onder je skinny en hou deze speciaal voor je vrije tijd.

Tot de dood ons scheidt

Die oude sportschoenen; ze zien er niet meer uit. Maar wat zitten ze lekker!

Tja, dan kom ik je nu weer bestraffend toespreken. Wég met die oude uitgelopen sportschoenen. Sportschoenen zijn vaak al slecht, lang voordat ze er uitgelopen uitzien. De support waar je ze voor gekocht hebt gaat achteruit. Dat merk je door de pijn die je gaat voelen in je voeten, knieën en heupen.

In principe moeten hardloopschoenen elke 500 tot 800 kilometer vervangen worden. Als je regelmatig tot intensief traint is dat maximaal een jaar. Je kunt de levensduur van je schoenen verlengen door er inlegzooltjes in te doen.

TIP: Laat elke keer als je nieuwe sportschoenen koopt de maat opnieuw opnemen. Je maat verandert namelijk door de jaren heen. Naarmate je ouder wordt, worden de voeten namelijk wat platter en iets groter. (Ze gaan tenminste niet hangen ;-))

Don’t do it yourself

Koop je sportschoenen in een speciaalzaak. Het kost inderdaad wel wat meer dan die schoenen uit de uitverkoop van zo’n schoenengigant, maar het is echt nodig als je blessures wilt voorkomen. In een speciaalzaak worden je voeten opgemeten. Niet alleen je maat, maar ook de breedte en de stand van je voet wordt bekeken. In veel zaken hebben ze een hardloopband zodat ze zelf kunnen beoordelen hoe je loopt en of je de juiste schoenen aan je voeten hebt

Heb je sportschoenen die niet genoeg support bieden? Probeer dan eens een inlegzooltje dat je voet ondersteunt en corrigeert. Of ren naar de winkel voor een paar nieuwe schoenen. Je weet nu waar je op moet letten!

 FOOTLOGICS heeft zooltjes in haar assortiment die speciaal zijn ontwikkeld om mee te sporten.

Over de schrijver
Dropdown icoon

Moniek Martens - Gediplomeerd Voetkundig Adviseur Moniek Martens is naast oprichter Jeroen Schiks, mede-eigenaresse én het gezicht van Footlogics Inlegzolen. Als gediplomeerd Voetkundig Adviseur helpt zij je graag met professioneel advies zodat jij weer lekker kunt lopen zonder pijn. Ook deelt ze haar uitgebreide kennis met objectieve informatie over voetklachten en -oplossingen op het blog van Footlogics. Footlogics werkt met een team van specialisten op het gebied van podologie, technici, tekenaars, schoenontwerpers, voetspecialisten en materiaaldeskundigen. In hun fabriek in Barcelona ontwikkelen zij inlegzolen die voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die zij stellen op het gebied van werkzaamheid, draagcomfort, duurzaamheid, vochtafdrijving, veerkracht, schokabsorbtie en design.

Anderen bekeken ook

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo Shopping Awards
[]