Pijltje naar links Terug naar overzicht

Natuurlijk behandelen van peesplaatontsteking – Deel 1

Pezen zijn ijzersterke verbindingen tussen je spieren en botten. Je hebt je pezen nodig om te bewegen maar ook om de krachtige bewegingen van je spieren op te vangen. Pezen kunnen tegen een stootje maar zijn tevens gevoelig voor overbelasting waardoor ze kunnen ontsteken. Een pijnlijke zaak.

Peesplaatontsteking

Onder je voet loopt een pees. Ga maar eens op je tenen staan; je voelt hem aanspannen. Als deze pees ontsteekt noem je dat peesplaatontsteking. De medische naam is fasciitis plantaris.

De peesplaat ondersteunt de voet. Je gebruikt hem bij wandelen, rennen en springen. Als je voortdurende pijn in je hielen en voetzolen hebt kan het zijn dat de peesplaat ontstoken is. Heel vervelend maar je hoeft meestal niet meteen de dokter te bellen. Je kunt veel zelf doen om de ontsteking te behandelen. Met goeie oefeningen, rust en geduld kun je er met een paar weken weer vanaf zijn.

Wist je dat er nogal wat natuurlijke middelen zijn die kunnen helpen bij de behandeling van peesplaatontsteking? Je vindt ze gewoon in je koelkast en keukenkastje. Combineer een paar behandelingen om te kijken wat het beste werkt voor je.

Tip 1: Olijfolie

Ideaal om een lekkere massageolie van te maken. Een voetmassage met olijfolie bevordert de bloedsomloop en kalmeert de ontsteking. En je huid knapt er ook nog eens van op 🙂

Verwarm 100 ml olijfolie en masseer je voeten. Ongeveer 10 tot 15 minuutjes. Je moet dit wel een paar dagen achter elkaar herhalen om het effect te merken.

Tip 2: Muurbloem

Misschien niet zo bekend maar muurbloem is een heel krachtig kruid bij pijn door peesplaatontsteking. Muurkruid bevat geneeskrachtige stoffen die pijnstillend en ontstekingsremmend zijn. De pees wordt soepel en minder gevoelig.

Gooi een handvol vers muurkruid in de blender. Beetje water erbij en mengen maar. Smeer het op de pijnlijke plek en laat het 5 minuutjes zitten. Afspoelen met warm water. Herhaal dit twee per dag. Na een paar dagen merk je dat de pijn minder is en de ontsteking rustiger wordt. Muurkruid smaakt een beetje naar spinazie. Je kunt het gerust eten of er thee van maken.

Tip 3: Tarwebloem en witte wijn

Je verwacht het niet maar een smeersel van tarwebloem en witte wijn is een heel oud middel tegen pijn door ontsteking.

Duik even de koelkast in voor de witte wijn. Meng twee eetlepels wijn en bloem en smeer dit op de pijnlijke plek. Je hoeft het niet af te dekken. Pak een tijdschrift want je moet het mengsel zeker een half uur laten zitten.

Tip 4: Azijn.

Je gebruikt je vast wel eens voor huisgemaakte mayonaise. Maar natuurazijn is ook een prima ontstekingsremmer. Van water en azijn maken we warm-koud-pakkingen. Wat heb je nodig? Twee kommen en een handdoek. Verwarm gelijke delen azijn en water. Het moet genoeg zijn om een handdoekje in te dompelen. Let op, niet laten koken. Schenk het mengsel in een kom. In de andere kom meng je dezelfde delen maar dan koud.

Dompel het handdoekje in het warme azijn-watermengsel. Goed uitwringen en om je voet wikkelen. 10 minuutjes laten zitten of tot de warmte uit de handdoek is. Herhaal dit nu met het koud water-azijnmengsel. Je moet dit wel even volhouden; 2 keer per dag, een week lang.

Tip 5: Koolblad

Zo eenvoudig en bijna niemand weet het. Koolblad is niet alleen om mee te wokken of salade van te maken. Kool is óók pijnstillend en haalt de warmte uit ontstekingen Witte kool, rode kool, chinese kool en sovoije kool, je kunt alle koolsoorten gebruiken die we kennen.

Kies een verse kool en snij de nerf eruit. Even flink met de deegroller erover heen zodat de sappen vrijkomen. Leg het gekneusde blad over de pijnlijk plek en doe er een verbandje overheen zodat het blad niet schuift. Dit moet een tijd blijven zitten dus ga er ‘s nachts mee slapen.

Tip 6: Gezuiverd water

We weten dat we water nodig hebben om in leven te blijven. Maar dat (gezuiverd) water ook nog eens heel gezond is weten veel mensen niet. Even wat cijfers. Onze spieren bestaan voor 75% uit water. Het bloed in je aderen wat zorgt voor de transport van voedingsstoffen bevat 82% water. Je longen bezitten 90% water en die grijze massa in je hoofd? Die bestaat uit 76% water! Zelfs je botten hebben 25% water. Water is de basis van leven en we hebben er veel van nodig. Water zorgt voor de afvoer van gifstoffen en verfrist je lichaam. Maar we drinken het veel te weinig. Dat zorgt voor de aanmaak van histamine en dat kan ontstekingen veroorzaken. Zorg dat je elke dag minimaal 3 liter gekookt water met een klein snufje (zee)zout binnen krijgt. Drink water op kamertemperatuur of heet.

Footlogics heeft inlegzooltjes in het assortiment die ondersteunen bij peesplaatontsteking.

Over de schrijver
Dropdown icoon

Moniek Martens - Gediplomeerd Voetkundig Adviseur Moniek Martens is naast oprichter Jeroen Schiks, mede-eigenaresse én het gezicht van Footlogics Inlegzolen. Als gediplomeerd Voetkundig Adviseur helpt zij je graag met professioneel advies zodat jij weer lekker kunt lopen zonder pijn. Ook deelt ze haar uitgebreide kennis met objectieve informatie over voetklachten en -oplossingen op het blog van Footlogics. Footlogics werkt met een team van specialisten op het gebied van podologie, technici, tekenaars, schoenontwerpers, voetspecialisten en materiaaldeskundigen. In hun fabriek in Barcelona ontwikkelen zij inlegzolen die voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die zij stellen op het gebied van werkzaamheid, draagcomfort, duurzaamheid, vochtafdrijving, veerkracht, schokabsorbtie en design.

Anderen bekeken ook

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo Shopping Awards
[]