arrow left Terug naar overzicht

Wat je nog niet wist over de geschiedenis van de hoge hak

Ik schreef al eerder een blog over de geschiedenis van de hoge hak, waarbij ik zelf verrast was om te ontdekken dat de hoge hak een uitvinding van mannen was. Ondertussen struin ik – als echte hoge hakken freak – regelmatig het internet af op zoek naar nieuwe informatie. Deze week deed ik weer een nieuwe ontdekking!

In het bijgevoegde filmpje zie je beelden van een Konark Zonnetempel in Odisha die wel zo’n 750 jaar geleden gebouwd is. In deze tempel is een sculptuur te zien van een vrouw die hoge hakken draagt.

[embedvideo type=”youtube” id=”iLSQM8qp-Pc”]

 

Dat is echt opzienbarend want in Europa gingen vrouwen pas na 1600 hoge hakken dragen. Deze tempel werd gebouwd rond het jaar 1250. Dat betekent dus dat deze vrouwen wel 350 jaar voorlopen op de mode ten opzichte van Europese vrouwen. In Europa droegen ze in eerste instantie hoge hakken met een functie: om stabieler te staan, bij het paardrijden of om niet met hun voeten in de modder te staan. Maar op deze sculptuur is duidelijk te zien dat de dame haar hakken draagt om mooi te zijn.

Echt tof om te zien dat deze schoenen zelfs enkelbandjes hebben, net als mijn Mary Jane’s van MiuMiu😉

IJdele Indiase dames

Waarschijnlijk waren de Indiase vrouwen destijds al eerder en meer met uiterlijk en schoonheid bezig dan de vrouwen in Europa. Er zijn zelfs sculpturen waarbij je ziet dat de vrouwen in spiegeltjes kijken. Dat is een bijzonder gegeven want er werd altijd gedacht dat zaken zoals handspiegels Europese uitvindingen waren.

Er is ook een prachtig beeldhouwwerk te zien op dit filmpje waarop de vrouw een doorzichtige rok draagt. Echt de moeite waard om even te kijken. Heb je weinig tijd of geen zin om het hele filmpje te bekijken? Kijk dan in elk geval even naar de bij 4:13. Hier zie je vier verschillende beelden van dames die trots poseren. Ik vind het echt geweldig om op deze manier een beeld te krijgen van die tijd.

Zo te zien, waren de Indiase vrouwen in 1250 net zo ijdel en dol op schoonheid als de vrouwen van nu. Er is echter één groot verschil: wij maken klik-klik-klik selfies en zij stonden wekenlang te poseren voor zo’n prachtig beeldhouwwerk. Ik denk niet dat onze selfies over 750 jaar ook zo’n grote waarde hebben 😉

Wil jij ook stevig staan op je hoge hakken zonder pijn? Footlogics heeft speciale inlegzooltjes die voeten in hoge hakken ondersteunen. Je vindt ze hier..

Over de schrijver
dropdown

Moniek Martens - Gediplomeerd Voetkundig Adviseur Moniek Martens is naast oprichter Jeroen Schiks, mede-eigenaresse én het gezicht van Footlogics Inlegzolen. Als gediplomeerd Voetkundig Adviseur helpt zij je graag met professioneel advies zodat jij weer lekker kunt lopen zonder pijn. Ook deelt ze haar uitgebreide kennis met objectieve informatie over voetklachten en -oplossingen op het blog van Footlogics. Footlogics werkt met een team van specialisten op het gebied van podologie, technici, tekenaars, schoenontwerpers, voetspecialisten en materiaaldeskundigen. In hun fabriek in Barcelona ontwikkelen zij inlegzolen die voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die zij stellen op het gebied van werkzaamheid, draagcomfort, duurzaamheid, vochtafdrijving, veerkracht, schokabsorbtie en design.

Anderen bekeken ook

payment gateways
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo