Pijltje naar links Terug naar overzicht

Geschiedenis van de hoge hak

Ik durf gerust te zeggen dat ik verslaafd ben aan hoge hakken. Ik sta ermee op en ik ga ermee naar bed- bij wijze van spreken. Hoge hakken staan supervrouwelijk en geven je nét die paar centimeter extra, wat ik niet erg vind met mijn één meter achtenvijftig!

Er is maar één nadeel aan het dragen van hoge hakken: erg comfortabel zit het niet. Ik vroeg me dan ook af wie het dragen van hoge hakken ooit heeft verzonnen. En waarom? Ik wilde alles weten over de geschiedenis van de hoge hak en ging op onderzoek uit!

Man, wat een leuke pumps heb je aan!

Dat de hoge hak een uitvinding van mannen was, had ik eerlijk gezegd wel verwacht 😉 Maar dat zij óók degene waren die ze als eerste droegen, dát is wel een verrassing voor me. Oké, in de Romeinse tijd droegen de warriors geen pumps om een elegante houding te krijgen. Ze droegen schoenen met een hak om zo niet met hun voeten in de viezigheid te staan.

 

Geschiedenis van de hoge hak - plateau

 

In het Midden Oosten ontdekten ruiters dat door het dragen van hoge hakken de houding stabieler was waardoor ze nauwkeuriger konden richten tijdens het boogschieten. Zie je het plaatje al voor je?

Geschiedenis van de hoge hak - stoere strijder hak

 

Hakken van stoere strijders….

De hak als symbool van status

De Oosterse gewoonte om hakken te dragen, waaide rond 1600 over naar West-Europa. In die tijd werden hoge hakken het symbool van leiderschap, status en rijkdom. Hoe hoger de hak, hoe meer status. Wie écht met zijn rijkdom wilde pronken, zorgde ervoor dat zijn hoge hakken rood waren. Rood was een lastige kleur om te maken en alleen voor de rijksten weggelegd.

Hoewel je tegenwoordig ook hakken kunt kopen voor een tientje en je er dus niet rijk voor hoeft te zijn, herken ik wel de status die afstraalt van een paar hoge hakken. Een mantelpakje met een paar chique pumps oogt toch anders dan met een paar platte stappers eronder. Wie dan ook nog durft te kiezen voor rood, geniet nog steeds de uitstraling van status. Kijk maar eens naar de rode hoge hakken van Christian Louboutin!

Geschiedenis van de hoge hak - Louboutin

 

Zonnekoning Lodewijk XIV was met zijn enorme verzameling rode hoge schoenen dé Imelda Marcus van zijn tijd: Imelda’s collectie telt 1220 paar hakken.  Lodewijk XIV was klein en hij compenseerde zijn lengte met roodgeverfde hakken van tien centimeter hoog!

Geschiedenis van de hoge hak - rode laars

 

Omgekeerde wereld?

Rond 1650 kregen vrouwen in de gaten dat die mannen er wel heel leuk bij liepen. Wat mannen kunnen, kunnen wij ook- dachten ze toen waarschijnlijk al: het werd mode bij vrouwen om mannelijke kleding te dragen. Ze droegen herenhoeden en gingen op hoge hakken lopen. Niet alleen dat; ze knipten hun haar kort en rookten tabak.

Rijke kooplui namen de Parijse mode mee terug naar hun eigen land. Deze modieuze kleding en hoge hakken waren alleen weggelegd voor de rijksten, waarmee de hoge hak zijn statussymbool behield. Maar niet voor lang. De lagere bevolkingsklasse maakte de hakken na. Hier reageerde de aristocratie op door de hak steeds hoger en hoger te maken! Pff, kun je die marteling voorstellen?

Geschiedenis van de hoge hak - Victoriaanse hak

 

Verschil moet er wezen

Uiteindelijk gaan de mannen toch afstand nemen van de hoge hak. Rond 1700 werden de herenmode en herenschoenen gedegen en praktisch.  Het afscheid van de mannelijke hoge hakken werd ingezet en honderd jaar later was er geen kerel meer te vinden die zich op hakken vertoonde. Hoge hakken waren niet langer een symbool van status maar ze werden decadent en erotisch gevonden!

Higher Baby!

Gelukkig zorgde de Franse Haute Couture (19de eeuw) voor de comeback van de hoge hak. Alleen voor dames dit keer. De Italianen waren ook dol op hoge hakken in alle soorten en maten. Ze kwamen met de extravagante stilettohak. Iets waar ik ze nog steeds dankbaar voor ben. Tsja, vanaf de jaren 70 is de hoge hak niet meer weg te denken uit het modebeeld. En het leuke is, dat tegenwoordig alles kan. Hoge schoenen, enkellaarsjes, kniehoge laarzen, puntige of ronde neuzen, sleehak of plateauzolen.. Maar de naaldhak is een blijvertje die alle rages doorstaat. Terecht.

Footlogics heeft High Heel Comfort inlegzooltjes waarmee je op elke hak van elke tijd comfortabel kunt lopen..

Over de schrijver
Dropdown icoon

Moniek Martens - Gediplomeerd Voetkundig Adviseur Moniek Martens is naast oprichter Jeroen Schiks, mede-eigenaresse én het gezicht van Footlogics Inlegzolen. Als gediplomeerd Voetkundig Adviseur helpt zij je graag met professioneel advies zodat jij weer lekker kunt lopen zonder pijn. Ook deelt ze haar uitgebreide kennis met objectieve informatie over voetklachten en -oplossingen op het blog van Footlogics. Footlogics werkt met een team van specialisten op het gebied van podologie, technici, tekenaars, schoenontwerpers, voetspecialisten en materiaaldeskundigen. In hun fabriek in Barcelona ontwikkelen zij inlegzolen die voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die zij stellen op het gebied van werkzaamheid, draagcomfort, duurzaamheid, vochtafdrijving, veerkracht, schokabsorbtie en design.

Anderen bekeken ook

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo
[]