arrow left Terug naar overzicht

Wat hoge hakken, pijn in je voeten en cayennepeper met elkaar te maken hebben

Taco’s, chili con carne en tortilla’s: heerlijke Mexicaanse gerechten die hun pittige smaak te danken hebben aan cayennepeper. Deze Zuid-Amerikaanse smaakmaker werd oorspronkelijk gebruikt om de inwendige thermostaat van het lichaam in warme klimaten te activeren: als je er genoeg van eet, ga je flink zweten en dáár koel je dan weer lekker van af.

Maar cayennepeper heeft nog meer goede eigenschappen. En aangezien dit geen kook-blog maar een lekker-lopen-blog is, ga ik het dáár over hebben! Cayennepeper heeft namelijk ook een pijnstillend effect, het werkt ontstekingsremmend en het ontspant je spieren. Precies wat je nodig hebt bij pijnlijke voeten!

Hoe zit dat dan?

Het werkzame stofje in cayennepeper heet capsaïcine. Deze stof verhindert dat pijn- of gevoelsprikkels worden doorgegeven aan de hersenen. Capsaïcine prikkelt de receptoren die zijn bedoeld om warmte waar te nemen, waardoor het voelt alsof je iets heel heets op je huid (of in je mond) hebt. Deze prikkels zorgen ervoor dat je pijn of jeuk minder voelt.

Cayennepeper en stiletto’s: een goede combi

Voordat je met cayennepeper gaat experimenteren, is het belangrijk om eerst voor jezelf te achterhalen of de pijn in je voeten komt door je hoge hakken of dat er iets anders aan de hand is.

Zijn je stiletto’s de boosdoeners? Dan kun je meteen aan de slag. Er zijn verschillende manieren om zelf je voeten met cayennepeper te behandelen. Cayennepeperzalf, cayennepepervoetbad, cayennepeperwikkels en ‘spicy’ sokken. Je hoeft dus niet met je voetjes in de chili con carne te gaan zitten. Dát valt weer mee.

Feelin’ hot, hot, hot

Spicy Soup
Vul een teiltje met warm water en los er een volle theelepel cayennepeper in op. Week je pijnlijke voetjes een kwartiertje in dit ‘soepje’. Afspoelen met warm water.

Spicy Wrap
Voor deze tip heb je twee kleine, warme en vochtige toilethanddoekjes nodig. Strooi een volle theelepel over het doekje en wikkel het om je voeten. Doe je ogen dicht, lees een tijdschrift of kijk een aflevering van je favoriete serie. Blijf in elk geval een half uurtje zitten. Daarna goed afspoelen met warm water.

Spicy Socks
Heb je nog een paar oude sokken in de la liggen? Of heeft je vriend nog een paar sokken die hij wel/niet kan missen?

Draai een paar sokken bijna binnenstebuiten en strooi een volle theelepel cayennepeper bij de tenen. Trek de sokken aan en verdeel de cayennepeper door de hele sok. Beweeg je tenen en trek de sokken met je handen heen en weer. Hou de Spicy Socks minstens 30 minuten aan. Als zin hebt in een hete nacht, hou je ze gewoon een nachtje aan.

Spoel ’s morgens wél je voeten goed af.

Spicy Coconut
Meng twee eetlepels cayennepeper met een halve kop kokosnootolie. Masseer het mengsel over je voeten en trek een paar sokken aan. (Ja, die van je vriend maar weer.) Kokosnootolie dringt dieper in de huid dan andere olie en de vetten zorgen ervoor dat je voeten niet droog worden. Samen met de pijnstillende cayennepeper een super combinatie waar je voeten babyzacht van worden.

Handle with care

Denk je dat cayennepeper het nieuwe wondermiddel is? Helaas zitten er ook een paar nadelen aan, dus wees voorzichtig.

  • Cayennepeper geeft vlekken aan je kleding (en de sokken van je vriend) die je er niet meer uit wast. Neem dus niet zijn witte sokken want dan is de kans groot dat hij je betrapt.
  • Cayennepeper mag niet in je ogen komen. Was je handen grondig met zeep of azijn om de peper te verwijderen. Vergeet niet een nagelborsteltje te gebruiken als je lange nagels hebt. Krijg je het toch in je ogen? Dan kun je de peper het beste uitspoelen met melk.
  • Een te hoge dosering cayennepeper op je huid, kan huidirritatie veroorzaken.

Is de cayennepeper op?

Dan wil je misschien een andere peper uit je kruidenrek gebruiken. Elke pepersoort heeft wel een speciaal kenmerk of bijzondere werking. Zo zit er piperine in zwarte peper. Dat is goed voor je spijsvertering en je kunt het gebruiken als je grieperig bent of verkouden. Maar van alle pepers heeft cayennepeper de grootste pijnstillende werking dankzij de hoge concentratie capsaïcine.

Lekker lopen zonder pijn én zonder knoeien?

Omdat wij ook wel weten dat de meeste vrouwen mooi willen zijn zonder pijn te lijden, hebben we High Heel Comfort ontwikkeld. Inlegzooltjes om in hoge hakken te dragen, zodat je uren kunt lopen mét pit maar zonder pijn. Wel zo makkelijk.

Over de schrijver
dropdown

Moniek Martens - Gediplomeerd Voetkundig Adviseur Moniek Martens is naast oprichter Jeroen Schiks, mede-eigenaresse én het gezicht van Footlogics Inlegzolen. Als gediplomeerd Voetkundig Adviseur helpt zij je graag met professioneel advies zodat jij weer lekker kunt lopen zonder pijn. Ook deelt ze haar uitgebreide kennis met objectieve informatie over voetklachten en -oplossingen op het blog van Footlogics. Footlogics werkt met een team van specialisten op het gebied van podologie, technici, tekenaars, schoenontwerpers, voetspecialisten en materiaaldeskundigen. In hun fabriek in Barcelona ontwikkelen zij inlegzolen die voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die zij stellen op het gebied van werkzaamheid, draagcomfort, duurzaamheid, vochtafdrijving, veerkracht, schokabsorbtie en design.

Anderen bekeken ook

payment gateways
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo