Pijltje naar links Terug naar overzicht

PU Rubber vs EVA – En waarom wij kiezen voor PU :)

PU rubber is het basismateriaal van onze nieuwe generatie inlegzolen. Het vormt het hart, de essentie van Footlogics Inlegzolen. PU zorgt voor de perfecte balans tussen support, ondersteuning en draagcomfort. Dat moet 100% in orde zijn!

PU-rubber en EVA: twee materiaalsoorten die zo te zien erg op elkaar lijken

maar wezenlijk heel veel verschillen.

Wij vertellen je wat de verschillen zijn en waarom wij gekozen hebben om onze nieuwe generatie inlegzolen van PU te maken in plaats van EVA.

De meeste prefab inlegzolen worden gemaakt van EVA

omdat het goedkoop en licht materiaal is.

Je verwacht het misschien niet; EVA (met een moeilijk woord ethel vinyl acetate) is geen plastic of rubber maar een synthetisch schuim wat een rubberachtig effect geeft. EVA is opgebouwd uit duizenden luchtbelletjes en dat maakt schoenen en zolen van EVA vederlicht, flexibel en schokabsorberend. Elke keer dat je het land op een EVA-zool, ademt de zool een beetje in en zodra je voet de grond verlaat ademt de zool weer uit.

PU (Polyurethane) is wél een rubber

PU is supersterk, het vervormt niet, is veerkrachtig en duurzaam en wordt, naast inlegzolen, gebruikt in veel alledaagse dingen als skateboards en verpakkingen. PU is niet opgebouwd uit duizenden luchtbelletjes en dat maakt inlegzolen van PU rubber compacter en iets zwaarder. Dit verschil is betrekkelijk. Zo was een Footlogics EVA paartje maat S 73.3 gram en zijn de PU zooltjes maat S U 91.0 gr. Dat lijkt heel wat maar dat voel je natuurlijk niet als de zooltjes in je schoenen zitten.

PU zooltjes worden niet net als EVA zooltjes na verloop van tijd plat en in elkaar gedrukt. PU behoudt zijn soepelheid en veerkracht tijdens het gebruik. En omdat je zolen van PU veel langer meegaan is dat meteen weer beter voor het milieu.
Wij vinden dat PU rubber onze zooltjes juist meer body geeft.

EVA zooltjes worden na verloop van tijd plat

doordat de lucht tijdens het gebruik uit de belletjes wordt geperst. Het materiaal veert niet meer terug en uiteindelijk drogen deze zooltjes zelfs uit. In de praktijk betekent het dat je zolen en schoenen van EVA soms na zo’n 9 maanden moet vervangen. Door de ingezakte ondersteuning verdwijnt ook de demping en veerkracht en daarmee natuurlijk het draagcomfort en werking van een EVA inlegzool.

Inlegzolen van PU worden niet dun, drogen niet uit en hebben geen ‘geheugen’

Dat betekent dat je voetafdruk ook na langdurig en intensief dragen geen blijvende zichtbare voetdruk achterlaat zoals bij EVA.

PU is wel wat duurder dan EVA en daardoor wordt deze rubber meestal gebruikt wordt in kwalitatief betere schoenen en hoogwaardige inlegzolen (Footlogics dus 😉 ).

Wat is nu beter?

Dat hangt er een beetje vanaf. Als lichtgewicht voor jou een absolute pré is dan kies je schoenen en inlegzolen van EVA. Meestal ben je voor schoenen en zolen van EVA minder geld kwijt dan schoenen en zolen van PU maar je moet ze sneller vervangen om dezelfde support te houden.

Als kwaliteit, duurzaamheid en milieu belangrijk voor je is kies dan je inlegzolen van PU. En dan kies je natuurlijk voor Footlogics

😊

Over de schrijver
Dropdown icoon

Moniek Martens - Gediplomeerd Voetkundig Adviseur Moniek Martens is naast oprichter Jeroen Schiks, mede-eigenaresse én het gezicht van Footlogics Inlegzolen. Als gediplomeerd Voetkundig Adviseur helpt zij je graag met professioneel advies zodat jij weer lekker kunt lopen zonder pijn. Ook deelt ze haar uitgebreide kennis met objectieve informatie over voetklachten en -oplossingen op het blog van Footlogics. Footlogics werkt met een team van specialisten op het gebied van podologie, technici, tekenaars, schoenontwerpers, voetspecialisten en materiaaldeskundigen. In hun fabriek in Barcelona ontwikkelen zij inlegzolen die voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die zij stellen op het gebied van werkzaamheid, draagcomfort, duurzaamheid, vochtafdrijving, veerkracht, schokabsorbtie en design.

Anderen bekeken ook

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo Shopping Awards
[]