arrow left Terug naar overzicht

Thuis(werken) met kids? Zó komen jullie deze tijd samen goed door!

Wat een gekke dagen zijn dit!

We zijn allemaal in de greep van het coronavirus en tegelijkertijd schijnt de zon alsof er niets aan de hand is. Dat is dan ook zo mooie aan de natuur: zij kent haar eigen onverstoorbare ritme.

Wees lief en creatief

Er zijn duizenden gezinnen die ineens samen thuiszitten. Ouders die proberen te werken, kinderen die digitaal moeten leren en het contact met hun vriendjes moeten missen. De onzekerheid over de gevolgen van het virus en de onduidelijkheid van wat mag en wat niet… Het is voor iedereen even schakelen.

Maar er is ook een keerzijde aan dit verhaal. We hebben massaal meer oog voor elkaar, we zijn zorgzamer en tonen compassie. Corona maakt ons lief en creatief!

Hoe hou je het gezellig met de kids?

Je kunt niet naar de film, niet naar de Efteling, niet uit eten, geen McDonalds afhalen, niet naar de sportschool… ho stop! Wat kun je wél samendoen?

20 redenen en ideeën om de natuur op te zoeken met je kids

Ga de natuur in! Maak van de gelegenheid gebruik en ga elke dag met je kinderen een uurtje naar buiten. De natuur heeft zoveel voordelen:

 1. De natuur zorgt ervoor dat je stressniveau daalt. Dat geldt voor jou maar ook voor de kinderen.
 2. De natuur maakt creatief. Misschien hebben je kinderen in eerste instantie geen zin om mee te gaan maar kijk eens hoe snel ze zich thuisvoelen. Ze zien takjes, steentjes, dennenappels, blaadjes, bloemen… Laat ze lekker hun gang gaan en neem iedere dag een souvenir mee naar huis.
 3. Wees eens eerlijk. Je hebt nu misschien het gevoel dat jullie extreem veel binnen zitten. Maar wijkt het echt zo veel af van de normale gang van zaken? Zitten je kinderen (en jijzelf) normaal ook niet veel tijd binnen, op school, op het werk, in de file, op de bank? Het valt je nu alleen meer op omdat je aan elkaar bent ‘overgeleverd’. Geniet dus van de vrijheid om samen naar buiten te gaan. Zie het als een avontuur.
 4. Deze week is het op sommige plaatsen maar liefst 12 graden overdag! Is er een waterplas bij jou in de buurt? Doe eens gek en laat de kinderen hun eigen broodjes smeren, pak een picknick-kleed en eet je lunch in de natuur.
 5. De natuur is iedere dag anders. Laat je niet afschrikken door een regenbui! Regenjassen en kaplaarzen aan en gáán! Dezelfde route wordt vandaag ineens heel anders dan gisteren J
 6. Leg deze speciale tochtjes vast. Maak van elke wandeling foto’s: je bent samen bijzondere herinneringen aan het maken!
 7. De natuur oordeelt niet, alles mag er zijn. Daarom is het ook zo makkelijk om ‘jezelf’ te zijn in de natuur. Voel je je niet zo lekker? Dan kun je ook in gezelschap ruimte nemen voor jezelf. Ook voor kinderen een mooie oefening om de eigen grenzen te voelen en aan te geven.
 8. Heb je nog ergens een verrekijker liggen of een vergrootglas? Neem mee! Er gaat een wereld voor jullie open.
 9. Buitenlucht is goed voor de concentratie en het geheugen. Na de wandeling kan iedereen weer even geconcentreerd aan het werk.
 10. Drukke kinderen worden vaak rustig in de natuur en gesloten kinderen gaan makkelijker praten tijdens een wandeling.
 11. Je kinderen bewegen minder nu ze niet gaan sporten of op de fiets naar school gaan. Verzin wedstrijdjes tijdens de wandeling. In het zand kun je allerlei spelelementen tekenen. Zo kun je hinkelen, estafetteloop doen of een wedstrijdje dennenappels werpen. Laat je kinderen vooral zelf iets bedenken en zeg niet te snel ‘ja maar…’ J
 12. De natuur is goed voor ons immuunsysteem en vermindert allergische reacties en ademhalingsproblemen.
 13. Wie vaker de natuur ingaat, zit lekkerder in zijn vel en wordt vrolijker. Dat geldt voor kinderen én volwassenen.
 14. Schoenen uit! Schoenen uit? Jazeker en ik hoor jouw ‘ja maar…’ al van een kilometer afstand! Je wilde toch uit de sleur, op avontuur? Dan is dit een hele simpele manier om jullie tochtje een hele andere impuls te geven. Je hoeft geen kilometers te gaan wandelen. Trek allemaal je schoenen uit als je dat picknick-kleed hebt neergelegd. Voel het verschil tussen gras, stenen en zand. Voel de warme lentezon op je bol en de kou uit de grond. Verbind je met de natuur!
 15. Is het blote-voeten-experiment jullie bevallen? Dan kun je letterlijk nog een stapje verder gaan. Misschien leuk voor het weekend: een wandeling over een blotevoetenpad. Op een blotevoetenpad loop je een korte wandelroute over verschillende soorten ondergrond: zacht gras, fijn zand, schelpen, grind, houtsnippers en modder!
 16. Als jullie dan toch op pad zijn, ga dan eens áchter je kroost lopen en kijk naar hun looppatroon. Zitten de voeten stevig in hun schoenen of lopen ze een beetje naast de zool? Zakken de enkels naar binnen of juist naar buiten? Wellicht hebben de voeten van jouw kind extra ondersteuning nodig om (later) klachten te voorkomen. Weet dan dat je geen nieuwe schoenen aan hoeft te schaffen. Eén paar goede inlegzooltjes die ondersteunen waar dat nodig is, kun je in alle schoenen gebruiken!
 17. Tja… je kunt je kinderen natuurlijk niet de hele dag bezighouden. Daarom is het slim om ze dagelijks kleine opdrachten te geven. Zo helpen ze jou en het geeft hen een voldaan gevoel. Een mooie opdracht is: schoenen sorteren. Laat je kinderen alle schoenen die ze hebben verzamelen en op een rijtje leggen naast elkaar. Pas alle schoenen en kijk kritisch of ze wel goed zitten. Neem afscheid van schoenen die niet meer passen.
 18. Je kunt dagelijks een vast tijdstip met de kids afspreken om de buitenlucht in te gaan. Bijvoorbeeld als daybreak om 12 uur. Regelmaat en voorspelbaarheid kunnen – juist als alles al anders is – goed werken. Je kunt er ook voor kiezen om eens iets heel anders te doen. Ik ben zelf fan van de natuur in de vroege ochtend. Ja, je moet de wekker eerder zetten maar je wordt met een zonsopkomst en een fris gevoel beloond!
 19. Als de dag eindelijk voorbij is… kunnen de kids nog iets knutselen van de schatten die ze hebben meegenomen uit de natuur. Geef ze een beetje de ruimte: ze hoeven geen kunstwerk af te leveren, het heet niet voor niets ‘knutselen’.
 20. Wil je de kinderen stimuleren om te bewegen? Bekijk dan elke dag de stappenteller van je telefoon… morgen een stukje verder lopen?

 

Lekker lopen, staan en rennen wandelen zonder pijn? Footlogics heeft ondersteunende, veerkrachtige inlegzooltjes voor volwassenen én kinderen. Je vindt ze hier..

 

Over de schrijver
dropdown

Moniek Martens - Gediplomeerd Voetkundig Adviseur Moniek Martens is naast oprichter Jeroen Schiks, mede-eigenaresse én het gezicht van Footlogics Inlegzolen. Als gediplomeerd Voetkundig Adviseur helpt zij je graag met professioneel advies zodat jij weer lekker kunt lopen zonder pijn. Ook deelt ze haar uitgebreide kennis met objectieve informatie over voetklachten en -oplossingen op het blog van Footlogics. Footlogics werkt met een team van specialisten op het gebied van podologie, technici, tekenaars, schoenontwerpers, voetspecialisten en materiaaldeskundigen. In hun fabriek in Barcelona ontwikkelen zij inlegzolen die voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die zij stellen op het gebied van werkzaamheid, draagcomfort, duurzaamheid, vochtafdrijving, veerkracht, schokabsorbtie en design.

Anderen bekeken ook

payment gateways
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo