Pijltje naar links Terug naar overzicht

Voetklachten bij golf

Als je nog nooit hebt gegolfd, zie je golf misschien niet echt als een ‘sport’ omdat het er zo lekker ontspannen uitziet. Golf wordt gezien als een duursport omdat je fysiek niet zwaar wordt belast maar ondertussen wél zo’n 10 kilometer loopt als je 18 holes speelt!

Tijdens het wandelen en doordat er bij de swing wrijving in de schoen kan ontstaan, is de kans op blaren, eelt en huidirritatie groot. Zo’n 40% van de amateur golfers lichamelijke klachten of blessures die het gevolg zijn van golfen.

Hoe ontstaan voetklachten door golfen?

Met een golfpartijtje van 18 holes ben je al snel zo’n 5 uur bezig. Naast het wandelen, is een golfer een groot deel van die tijd intensief bezig met de voorbereiding van de swing en de swing zelf. Je weet wel, die charmante houding met knietjes bij elkaar, waar vaak een beetje lacherig over wordt gedaan.

Een golfer bouwt zijn houding heel zorgvuldig op en juist door deze houding kunnen klachten ontstaan. De voeten moeten stevig staan, de rug recht, de knieën iets gebogen en vanuit die houding komt de swing. Eerst vanuit de heupen, romp, de voeten draaien mee, waarbij de achterste voet op de grond moet blijven voor de stabiliteit. Schouders, armen en pols bewegen mee. De achterste voet kantelt, terwijl de voorste voet in de enkel langzaam naar buiten draait.

Er gebeurt dus heel veel. Zo had je de swing waarschijnlijk niet eerder bekennen!

Klachten die regelmatig bij golfers voorkomen

Specifieke klachten die kunnen ontstaan tijdens de swingbeweging zijn nagels die ingroeien en blaarvorming onder de voorvoet. Bij bepaalde voetafwijkingen, zoals een holle- of platte voet, kunnen door druk en wrijving likdoorns en eelt ontstaan.

Andere lichamelijke klachten zijn:

  • Blessures aan spieren, pezen en gewrichten door overbelasting
  • Lage rugpijn
  • Pijn aan armen en/of schouders
  • Pijn aan voet en enkel

Het zal je niet verbazen dat de meeste klachten voorkomen in de enkels en voeten. Voet- en enkelklachten ontstaan meestal als gevolg van verdraaien, uitglijden of struikelen.

Overbelasting van hiel, achillespees en voorvoet

Blessures die het gevolg zijn van golfen zijn dezelfde voetklachten als die je vaak bij ‘gewone’ wandelaars ziet. Dat zijn overbelastingsklachten van de hiel, achillespees en voorvoet. Hielspoor en achillespeesblessure beginnen vaak met een stijf gevoel onder de voetholte bij de hiel als je uit bed stapt. In eerste instantie neemt de pijn na een tijdje af en heb je er de rest van de dag geen last van.

Als je de signalen niet herkent, zal de klacht vaak langzaam verergeren en kan uiteindelijk de hele dag stekende pijn veroorzaken bij het belasten. Soms is de achillespees dikker en voelt hij warm aan. Het is belangrijk om de eerste signalen zoals opstartpijn te herkennen en meteen actie te ondernemen. Dit voorkomt een lange herstelperiode.

Klachten van de hiel en/of de achillespees ontstaan vaak als gevolg van een afwijkende stand van de voeten. Gelukkig is een afwijkend looppatroon heel goed te corrigeren met inlegzolen.

Pijn aan de voorvoet

Ook voorvoetklachten komen regelmatig voor. Bij langdurige overbelasting, kan het gewrichtskapsel rondom de kopjes van de middensvoetbeentjes gaan ontsteken.

Het geeft een brandend en soms stekend gevoel in het midden van de voorvoet die uitstralen naar de rest van de voorvoet en tenen. Soms gaat dit gepaard met tintelingen in de tenen door zenuwbeknelling (neuropathie).

Wat kun je doen tegen voetklachten en hoe kun je ze voorkomen

Net als bij andere sporten, is het juiste schoeisel voor golfers belangrijk. Vaak heb je zelf niet in de gaten dat je al een paar jaar op dezelfde golfschoenen loopt en er ongemerkt een paar honderd kilometer op hebt zitten. Dan zitten ze als heerlijk als slofjes… niet goed!

Bekijk je golfschoenen daarom kritisch. Hoe zit het met de stevigheid van de zool, bij de hiel en rond de enkels? Hoe ziet de binnenzool eruit. Aan de afdruk in de zool kun je aflezen waar de drukpunten zijn.

Omdat de swing veel van de beweeglijkheid van de voeten en enkels vraagt, is een stevig voetbed waarbij de druk op de voet wordt verdeeld belangrijk. Bovendien wordt tijdens de swing de meeste druk uitgeoefend op voeten en enkels. Ondersteuning onder de voetboog, zorgt ervoor dat de voeten niet doorzakken, ook als de enkel naar buiten draait.

Die druk en draaiing zorgen voor blessures en kneuzingen. Ook klachten van de voorvoet kunnen door de juiste inlegzolen ontlast worden.

Nieuwe golfschoenen kopen

Ga je nieuwe golfschoenen passen? Doe dit dan nadat je al een tijdje hebt gelopen. Je voeten zijn dan al wat warmer en uitgezet. Neem verschillende golfsokken mee en haal de originele zolen eruit als je je eigen sport inlegzolen erin wilt dragen. Heb je inlegzolen die je goed bevallen? Dan is het goed om te weten dat ze in zowel je winter- als zomergolfschoenen passen.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste steunzool? Ga dan naar de Steunzolenkiezer en beantwoord een aantal korte vragen. Je weet dan direct welk type steunzool je nodig hebt.
Twijfel je of wil je persoonlijk advies, neem dan gerust contact met ons op.


Bij voetklachten bij golf adviseren wij:

Naar alle inlegzolen van Footlogics


Over de schrijver
Dropdown icoon

Moniek Martens - Gediplomeerd Voetkundig Adviseur Moniek Martens is naast oprichter Jeroen Schiks, mede-eigenaresse én het gezicht van Footlogics Inlegzolen. Als gediplomeerd Voetkundig Adviseur helpt zij je graag met professioneel advies zodat jij weer lekker kunt lopen zonder pijn. Ook deelt ze haar uitgebreide kennis met objectieve informatie over voetklachten en -oplossingen op het blog van Footlogics. Footlogics werkt met een team van specialisten op het gebied van podologie, technici, tekenaars, schoenontwerpers, voetspecialisten en materiaaldeskundigen. In hun fabriek in Barcelona ontwikkelen zij inlegzolen die voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die zij stellen op het gebied van werkzaamheid, draagcomfort, duurzaamheid, vochtafdrijving, veerkracht, schokabsorbtie en design.

Anderen bekeken ook

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo Shopping Awards
[]