30-dagen-tevreden-garantie
Winnaar Shopping Awards 2024
Klanten geven ons een
8.6
Duurzaam materiaal

Voetklachten bij voetballers

Moniek

Voetbal is de populairste nationale sport in Nederland. De sport wordt via de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) bedreven door ruim 1.2 miljoen leden. Behalve voetbal op een voetbalveld vallen ook andere vormen van voetbal hieronder: zaalvoetbal, straatvoetbal, strandvoetbal, schoolvoetbal, 45+ voetbal en G-voetbal (voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking).

Je staat er vast niet bij stil maar voetbal is een sport waarbij hele explosieve bewegingen worden gemaakt. En dat kán resulteren in voetklachten. Welke voetklachten vaak voorkomen bij voetballers lees je hier.

Oorzaak van voetklachten bij voetballers

Tijdens het voetballen wordt het hele lichaam gebruikt en kan je soms een onverwachte beweging maken, waardoor je last krijgt van je enkel- en/of kniebanden. Tijdens het springen of sprinten gebruik je je spieren om maximaal te kunnen presteren. Door springen, draaien, wenden en keren en de vele contactmomenten liggen diverse blessures op de loer.

Ook de ondergrond waar op wordt gespeeld is van invloed: natuurgras, kunstgras, zand of in een zaal. De meeste blessures komen door de overgang van spelen op natuurlijk gras naar kunstgras of een binnenveld. Het lichaam van de sporter heeft maar liefst 7 weken nodig om zich aan de nieuwe ondergrond aan te passen. In deze periode zijn sporters gevoeliger voor blessures.

Het feit dat kunstgrasvelden vlak en stabiel zijn, lijkt een voordeel maar dit veroorzaakt ook vaak problemen. De voet staat vaster in de grond waardoor de kans op kwetsuren aan pezen, bindweefselbanden, enkels en hamstrings groter is.

Wat doet voetbal met het lichaam?

Een voetballer staat vaak met licht gebogen knieën op de voorvoeten. Vanuit deze houding kan een voetballer snel reageren en bewegen. Daarbij moet de hij of zij allerlei manoeuvres maken. Draaien, kappen, zwaaien, slepen én natuurlijk die zwieper waarmee het winnende doelpunt wordt gescoord. Je kunt je voorstellen dat een speler die snel en explosief speelt, meer kracht gebruikt tijdens het spel.

De voet vangt dit meestal op door pronatie in de middenvoet (de manier waarop je voet naar binnen rolt bij een landing). Er komt veel druk op de gewrichten van de voorvoet te staan. Het gevolg is dat de pezen en de peesplaat (onder de voet, en de spieren meer op spanning komen te staan.
Meest voorkomende voetklachten en enkelklachten
Voetballers kunnen natuurlijk veel verschillende blessures krijgen maar wij beperken ons tot de meest voorkomende voet- en enkelklachten bij voetballers.

Blaren op de voeten

Door de vele en snelle bewegingen ontstaat wrijving tussen de voeten en de schoenen. Blaren, eelt en likdoorns komen dan ook vaak voor bij voetballers. Door goed passende schoenen te dragen met droge voeten en schone sokken, is de kans kleiner op wrijving.

Overproneren

Overproneren zie je vaak bij voetballers die platvoeten hebben. Voor platvoeten is geen behandeling nodig. Wel corrigerende inlegzolen die je in je voetbalschoenen legt. Deze steunzolen ondersteunen de voet onder de voetboog en geven op deze manier indirect steun aan de enkels, wat pronatie voorkomt.

Enkel verzwikken (inversietrauma)

Als je door je enkel gaat, zoals we dat meestal noemen, klapt je voet onverwacht naar binnen. Vaak is de oorzaak een misstap of ongelijke ondergrond. Pijn en zwelling aan de buitenkant van de enkel zijn het directe gevolg. Bij voetbal komt een verzwikte enkel vaak voor door een verkeerde landing na een sprong of draai. Je kunt lange tijd zoet zijn met een enkelblessure. Daarom is het van belang om de flexibiliteit van de kuitspieren te trainen om inversietrauma te voorkomen.

Sesamoïditis

Sesamoïden zijn botten die door pezen met spieren zijn verbonden. De sesamoïde botjes bevinden onder het eerste middenvoetsbeentje, bij het gewricht van je grote teen. Deze kleine botjes hebben een vlak oppervlak waarover de pezen glijden. Sesamoïditis ontstaat als de pezen die aan de sesamoïds vastzitten, ontstoken raken. Het zijn dus niet de botjes zelf die zijn ontstoken, maar een peesontsteking.

Meestal wordt sesamoiditis veroorzaakt door overbelasting. Dit kan weer veroorzaakt worden door het dragen van voetbalschoenen met noppen. Wanneer er onder grote teen een nop zit, komt er meer druk op de sesamoïdea tijdens het voetballen. Om de druk te verminderen kun je inlegzolen in je voetbalschoenen dragen. Uiteraard doe je het bij overbelasting ook even rustig aan.

Ontstoken peesplaat (Fasciitis plantaris)

De peesplaat is een grote pees die onder de voet loopt vanaf de tenen naar het hielbot. Fasciitis plantaris is een irritatie of ontsteking van de peesplaat. Bij voetballers is de voornaamste oorzaak overbelasting. Door de dynamiek en kracht die de voeten moeten opvangen ontstaat enorme trekkracht op de peesplaat. Vooral mensen met overpronatie zijn hier kwetsbaarder voor.

Je kunt de druk die op de peesplaat komt te staan verminderen door gerichte oefeningen te doen. Omdat Fasciitis Plantaris vaak voortkomt uit overpronatie van de voet, is het zaak de voet te corrigeren met speciale inlegzooltjes die ervoor zorgen dat de druk onmiddellijk wordt verminderd en het genezingsproces kan beginnen.

Mortons neuralgie (Mortons neroom)

Mortons neuralgie is een zenuwbeknelling die meestal voorkomt tussen de derde en vierde teen. Deze zenuwbeknelling kan ontstaan door te smalle schoenen te dragen. Dit hoeven niet de voetbalschoenen te zijn, het kunnen ook je gewone schoenen zijn die te smal zijn voor je voeten.
Het kan ook worden veroorzaakt door een afwijkende voet- of teenstand zoals klauw– en hamertenen, waardoor er druk op de zenuw komt tijdens het staan en lopen. De klachten verdwijnen en je voorkomt erger door speciale inlegzooltjes te dragen tegen overpronatie. Deze zooltjes ondersteunen de zijkant van de voet onder de voetboog zodat de druk in de voet op de juiste manier wordt verdeeld.

Overbelaste achillespees

Voetballers staan veel op de voorvoeten om snel te kunnen reageren; in deze positie is de belasting op de achillespees groot. Een afwijkende voetstand en/of inadequaat schoeisel kunnen bijdragen aan een hogere belasting op de achillespees. Pijn van een achillespeesblessure zit vaak in de aanhechting van de pees.
De behandeling van deze klacht bestaat uit voldoende rust, rek- en strekoefeningen en wisselbaden om te doorbloeding te verbeteren. Ook inlegzooltjes die ondersteuning geven aan voeten, enkels en hielen zorgen ervoor dat de achillespees wordt ontlast.

Lekker voetballen zonder pijn

Helaas zijn bij een intensieve sport zoals voetbal blessures niet altijd te voorkomen. Net als in het verkeer, heb je ook met andere spelers te maken en een botsinkje zit in een klein hoekje. Maar je kunt natuurlijk wel zelf maatregelen nemen om de kans op voet- en enkelblessures te verkleinen:

  • Draag het liefst leren voetbalschoenen en leg er inleg steunzolen in die het voetgewelf ondersteunen.
  • Verminder wrijving van de schoenen door talkpoeder in je schoenen en sokken te strooien.
  • Trek veters strak aan.
  • Draag naadloze kwaliteitssokken die goed absorberen.
  • Verzorg ook je nagels goed.

Naast deze voorzorgsmaatregelen is training belangrijk vanwege de techniek en om je lichaam sterk en soepel te houden. Je begint natuurlijk eerst met een warming-up!

Zin in een potje?

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste steunzool? Ga dan naar de Steunzolenkiezer en beantwoord een aantal korte vragen. Je weet dan direct welk type steunzool je nodig hebt.

Twijfel je of wil je persoonlijk advies, neem dan gerust contact met ons op.

Bij voetklachten bij voetballers adviseren wij:

Over de schrijver

Moniek Martens

Gediplomeerd Voetkundig Adviseur

Moniek Martens is naast oprichter Jeroen Schiks, mede-eigenaresse én het gezicht van Footlogics Inlegzolen. Als gediplomeerd Voetkundig Adviseur helpt zij je graag met professioneel advies zodat jij weer lekker kunt lopen zonder pijn. Ook deelt ze haar uitgebreide kennis met objectieve informatie over voetklachten en -oplossingen op het blog van Footlogics.

Anderen bekeken ook

JimmyCoo

Steunzolen voor hoge hakken: nooit meer pijn!

Ben je gek op hoge hakken, draag je ze het liefst elke dag? Of draag je ze bij het uitgaan
Footlogics Uniek en Onvergetelijk

Uniek en onvergetelijk :)

Kijk, ons hol van de leeuw. Hier komen de zooltjes vandaan waar jij zo lekker op loopt :). Een leuk
Fysieke klachten

9 Fysieke klachten en ziektes die voetklachten veroorzaken

Als je pijnklachten hebt aan je voet(en), wil je natuurlijk weten waardoor het komt. Soms is de oorzaak gewoon duidelijk;
Inlegzolen fietsschoenen

Inlegzolen voor fietsschoenen is geen overbodige luxe

Inlegzolen voor fietsschoenen, is dat niet een beetje overdreven, hoor ik je denken. Het antwoord is: zeker niet! Je hoeft
[]