Pijnlijke ontstekingen aan slijmbeurzen of pezen zoals hielspoor, kunnen gelukkig meestal verbeteren met de conservatieve behandeling: rust, koelen, gedoseerd bewegen, aangepast schoeisel of inlegzolen dragen en oefeningen doen.

Helaas is er een grote groep mensen bij wie deze behandelingen niet (voldoende) werken. Dan ga je uiteraard op zoek naar alternatieve behandelmethodes en één daarvan is de corticosteroïden injectie behandeling.

Wat zijn corticosteroïden?

Door de schors aan de buitenkant van de bijnieren wordt het hormoon cortisol gemaakt. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd omdat je lichaam dit hormoon aanmaakt als je in een stressvolle situatie bent. Dankzij de verhoogde aanmaak van cortisol krijg je op zo’n moment meer energie om in de aanval te gaan of om te vluchten.

Het lichaam ziet een ontsteking ook als gevaarlijke en stressvolle situatie en zal daarom meer cortisol aanmaken. Inmiddels bestaat er een chemische variant op dit lichaamseigen hormoon: corticosteroïden.

Wanneer worden corticosteroïden injecties gegeven?

Corticosteroïden injecties kunnen worden gebruikt bij plaatselijke ontstekingen van pezen en gewrichten. Niet alleen bij hielspoor maar ook bijvoorbeeld bij reumatische artritis, nekhernia, Carpaal Tunnel Syndroom. Slijmbeursontsteking in de schouder, frozen shoulder en atrose.

Eerst wordt nauwkeurig bepaald waar de corticosteroïden ingespoten moeten worden. Dit kan in de peesschede zijn, de aanhechting of in de holte van een slijmbeurs. In elk geval is het belangrijk dat de injectie niet in de bloedvaten terecht komt want je wil niet dat de corticosteroïden in de bloedbaan terechtkomen. Het voordeel van een injectie is dat deze zo plaatselijk werkt.

Wat mag je van een corticosteroïden injectie behandeling verwachten?

Corticosteroïden remmen de ontsteking waardoor zwelling van het omliggend weefsel afneemt en er meer ruimte ontstaat. De pijn die werd veroorzaakt door beknelde pezen en zenuwen neemt af en slijmvliezen komen tot rust.

De injectie kan erg snel werken. In eerste instantie kan de pijn de eerste dagen even verergeren maar dat hoeft niet. Sommige mensen voelen al binnen een week verbetering en kunnen al zeer snel soepeler bewegen. Maar er zijn ook gevallen bekend waarbij de corticosteroïden injectie geen effect heeft. Een tweede poging heeft dan helaas geen zin.

Is een corticosteroïden injectie voldoende om pijnvrij te blijven?

In veel gevallen is een behandeling van slechts één injectie voldoende. Het lichaam krijgt de gelegenheid en de tijd om tot rust te komen. Zwelling en irritatie nemen af en tenslotte ben je pijnvrij. Het is moeilijk te voorspellen of de klachten daarna weer terugkomen. Maar als de klachten weer terugkomen maar wel echt weg zijn geweest, is het meestal zinvol om de behandeling nog een keer te herhalen. Over het algemeen zal de arts niet meer dan drie keer op dezelfde locatie corticosteroïden injecteren. Dit omdat de kwaliteit van pezen en kraakbeen kunnen verslechteren en peesweefsel verzwakt als te veel corticosteroïden worden opgenomen.

Corticosteroïden injectie behandeling bij hielspoor

Als je een Corticosteroïden injectie behandeling krijgt voor hielspoor, zal de arts eerst de voet ontsmetten en daarna een verdoving geven op de plaats waar de corticosteroïden worden ingespoten. Dit kan direct onder de hiel zijn maar hij of zij kan er ook voor kiezen om direct in de hiel te spuiten.

Bijwerkingen

In enkele gevallen melden mensen na de behandeling met corticosteroïden injecties bijwerkingen. In de meeste gevallen zijn deze niet ernstig en van kortdurende aard:

  • Heesheid
  • Rood gezicht
  • Misselijkheid
  • Duizeligheid
  • Kramp, verkleuring van de huid op de plek van inspuiting
  • Grieperig gevoel
  • Vaginaal bloedverlies

Ter ondersteuning van de behandeling is het aan te raden altijd inlegzolen tegen hielspoor te dragen. Ook als de behandeling is aangeslagen, voorkom je hiermee in de toekomst dezelfde akelige problemen.
Inlegzooltjes zijn verkrijgbaar voor elk type schoen en voor verschillende voetproblemen.

Bekijk het uitgebreide assortiment inlegzolen.

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo Shopping Awards
[]