Neuropathie in de voet kan verschillende oorzaken hebben, maar komt het meest voor bij mensen met diabetes. Neuropathie is de medische naam voor zenuwpijn, en dit zorgt niet alleen voor pijn, maar kan ook de zenuwen beschadigen.

Snelmenu neuropathie in de voet:

neuropathie in de voet

Polyneuropathie soorten

Neuropathie kan op verschillende plaatsen in het lichaam voorkomen, dat noemen we polyneuropathie. De stoornis veroorzaakt pijn of juist gevoelloosheid aan de uiteinden van de zenuwen. We maken onderscheid tussen de:

  • Sensorische zenuwen
    Deze zenuwen geven informatie over gevoel door aan het centrale zenuwstelsel. Denk aan kou, warmte, aanraking en pijn. Je kunt dan last hebben van een doof gevoel, tintelingen, prikkeling, pijn.
  • Motorische zenuwen
    Dit zijn de zenuwen die signalen geven aan de spieren om te bewegen. Klachten die hierbij horen: kramp, zwakke spieren, dunner wordende spieren.
  • Autonome zenuwstelsel
    Hierbij kun je denken aan spijsverteringsorganen, je blaas, hart, bloedvaten en huid.

Wat zijn de oorzaken van neuropathie?

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk. De meest voorkomende oorzaken zijn stofwisselingsproblemen (diabetes mellitus), slecht werkende schildklier of nierziekte. Ook kan neuropathie worden veroorzaakt door vitaminegebrek, alcoholisme of medicijngebruik. In dit artikel beperk ik me tot zenuwpijn in de voeten en dat zie je het meest bij mensen met diabetes, ofwel suikerziekte. Bij neuropathie aan de voet zijn één of meer voetzenuwen beschadigd.

Beschadigde zenuwen in de voet

Hoe raken de zenuwen beschadigd? Bij diabetespatiënten is de bloedcirculatie verslechterd, waardoor de cellen onvoldoende voedingsstoffen krijgen. Als je zenuwen goed functioneren, geven ze de hele dag boodschappen van je hersenen naar je spieren, je huid, je hart en alle andere organen. Een beschadigde zenuw is als een elektriciteitskabel waar een kink in zit. De signalen worden niet goed meer doorgegeven en er ontstaat ruis op de lijn.

Wat zijn de symptomen van zenuwpijn in de voet?

De meeste mensen merken dat ze minder gevoel krijgen in hun voeten. Dat begint in de tenen en in de voet. Het lijkt net alsof je op kussentjes of op watten loopt. Dat klinkt comfortabel maar kan voor diabetespatiënten gevaarlijk zijn. Doordat je weinig gevoel hebt in je voeten, merk je het ook niet als je iets in je schoen hebt, ergens op gaat staan en er wondjes ontstaan die kunnen gaan ontsteken. Naast gevoelloosheid, kan ook het tegenovergestelde optreden: overgevoeligheid. De kleinste aanraking doet dan pijn. De klachten kunnen zich uitbreiden naar het onderbeen en je handen. Heb je weleens op schoenen gelopen met hele dikke of stugge zolen? Dan weet je hoe lastig is om te lopen zonder contact te maken met de ondergrond. Precies daarom hebben mensen met neuropathie in de voeten moeite met hun stabiliteit.

Neuropathie in de voet door bestraling

Wat veel mensen niet weten, is dat neuropathie in de voet door bestraling veroorzaakt kan worden. Kanker is een ziekte die radicaal behandeld moet worden. Chemotherapie is zo’n behandeling. Chemokuren bestaan uit stoffen die voor de kankercellen giftig zijn, maar ook de gevoelige zenuwcellen kunnen beschadigen.

De behandeling van kanker kan dus voor een bijwerking zorgen. Chemotherapie staat erom bekend dat het veel schade kan toebrengen aan het lichaam. In een toch al heftige en onzekere tijd, zijn patiënten geneigd de kiezen op elkaar te zetten – ze weten immers waarvoor ze het doen. Toch is het zaak om aan de bel te trekken als je tijdens chemotherapie merkt dat je prikkelingen of tintelingen voelt in je voeten (of handen, armen of benen). De arts kan dan vaststellen of er sprake is van neuropathie in de voet door bestraling en de chemotherapie tijdelijk verlagen of de kuur een klein beetje uitstellen.

Bij een groot deel van de patiënten zal de neuropathie in de voet door bestraling na het stoppen van de chemotherapie verbeteren. Een deel ziet de klachten verminderen maar er is ook een deel van de patiënten bij wie neuropathie in de voet door bestraling blijvend is.

Is er een alternatieve behandeling om neuropathie in de voet door bestraling te voorkomen?

Uit onderzoeken blijkt dat dit vooral mogelijk is door het natuurlijke zenuwbeschermende stofje Palmitoylethanolamide (PEA) te geven voor of tijdens de chemokuur. Dan lijden de zenuwcellen minder en kan de oncoloog langer en hoger doseren met de chemokuren. PEA zou de zenuwen beschermen tegen chemokuren en met name de pijn verlichten en een ontstekingsremmende werking hebben.

PEA wordt niet alleen bij neuropathie in de voet door bestraling gebruikt maar ook bij andere aandoeningen die gepaard gaan met pijn of ontstekingen. Het spreekt voor zich dat wij hierover geen (medische) adviezen over kunnen en mogen geven. Wil je meer weten over PEA en of jij baat hebt bij het gebruik van PEA? Vraag dan je huisarts om advies.

Hoe behandel je neuropathie in de voet?

De zenuwen zijn niet meer te herstellen maar je kunt gelukkig wel zelf invloed uitoefenen op de klachten die door neuropathie in de voeten wordt veroorzaakt. Dit kun je zelf doen:

  • Zorg dat je voldoende beweging hebt. Beweging heeft een gunstig effect op neuropathie.
  • Houd bij neuropathie je voeten altijd warm, draag sokken en schoenen die voldoende aansluiten en ventileren.
  • Draag comfortabele, maar stevige schoenen voor extra ondersteuning.
  • Draag liever geen sloffen, sandalen of slippers en loop zeker niet op blote voeten.
  • Kies katoenen sokken en vermijd synthetische materialen.
  • Controleer de sokken op naden en grove stiksels.
  • Draag inlegzolen die soepel en zacht zijn uitgevoerd, maar ook van stevig materiaal zijn gemaakt, zodat ook de bloedcirculatie in je voeten wordt gestimuleerd.
  • De inlegzolen moeten de voet voldoende ondersteunen. Het is daarbij belangrijk dat de steunzolen comfortabel zitten, dat er geen randjes tegen de voeten aandrukken.
  • Footlogics Sensi inlegzolen zijn ontworpen om druk en wrijving op de voet bij mensen met gevoelige en pijnlijke voeten door diabetes, neuropathie en etalagebenen te verlichten. De toplaag van Plastazote – een geheugenschuim – neemt tijdens het gebruik de vorm van de voeten aan. Hierdoor wordt volledige ondersteuning en optimale drukverdeling gerealiseerd. Dit kan helpen om pijn en ongemak bij verschillende voetklachten te voorkomen en te verminderen. Het gebruik van Plastazote wordt wereldwijd aanbevolen bij diabetische voeten, neuropathie en artritis.

Hoe verzorg je je voeten bij neuropathie?

Je voeten hebben ook extra verzorging nodig. Controleer je bij neuropathie je voeten regelmatig op blaren of wondjes. Behandel ze in alle opzichten zacht en voorzichtig. Dat betekent dat je ze wast met lauwwarm water en milde zeep. Maak ze extra goed droog en smeer ze daarna lekker in met verzorgende voetencrème. Wees lief voor je voeten en leg ze af en toe op de schoot van je liefje… misschien geeft hij of zij ze wel een heerlijke zachte massage!

Inlegzolen bij neuropathie

Bij neuropathie in de voet adviseren wij Footlogics Sensi voor zeer gevoelige voeten:

Footlogics Sensi €29,95
Footlogics Sensi €29,95

            Naar alle inlegzolen van Footlogics

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo Shopping Awards
[]