Het is alweer bijna 15 jaar geleden dat wij van Footlogics (☺) begonnen aan een nieuw avontuur.

Aanleiding was een winkeltje in een Australische shoppingmall dat golfinlays verkocht waardoor de golfschoenen van Jeroen zó lekker zaten, dat hij nieuwsgierig werd naar het hoe en waarom achter het ontwerp. Vanaf dat moment was hij gefascineerd door de enorme verschillen in kwaliteit en vooral het effect dat goed of slecht schoeisel kan hebben op je voeten én het hele bewegingsapparaat.

Het liet ons niet meer los en zo is lekker lopen zonder pijn een missie voor ons geworden.

Daar komt nog bij dat Moniek een echte hoge hakken verslaving heeft. Een verslaving die helaas gepaard ging met pijnlijke voeten, kramp in haar kuiten en vermoeide benen… Het ontwikkelen van zooltjes voor hoge hakken werd er nog een uitdaging bij.

Footlogics inlegzooltjes: van ontwerp tot jouw schoenen

Wij zijn met onze ideeën, schetsen en lange lijsten met kwaliteitseisen in gesprek gegaan met specialisten op het gebied van podologie, technici, tekenaars, schoenontwerpers, voetspecialisten en materiaaldeskundigen.

Zij helpen bij het ontwikkelen van zooltjes die voldoen aan de hoge eisen die we stellen op het gebied van draagcomfort, de duurzaamheid, vochtafdrijving, veerkracht, schokabsorptie en design.

Deze specialisten zijn verbonden aan de fabriek in Barcelona waar we de zooltjes laten produceren. Een team van enthousiaste vakidioten, die allemaal hun steentje bijdragen voor een perfect eindproduct.

Materiaal, comfort en design

Zo wordt er uren gediscussieerd over de eigenschappen van het te gebruiken rubber. Niet te dik, niet te dun, harder of zachter, de stevigheid en het soortelijk gewicht.

Deze overleggen vinden plaats voor elke nieuwe uitvoering want elke zooltje heeft specifieke toepassingen en vraagt om andere aanpassingen. Een iets lagere of juist stevigere support, meer of minder demping of een andere toplaag. Zo heeft bijvoorbeeld het diabeteszooltje een support van Plastazote, een compact maar veerkrachtig schuim, perfect voor deze gevoelige voeten.

We hebben hemel en aarde bewogen om precies het juist leer te vinden voor onze Footlogics Comfort! Echt leer is niet elastisch en dat was een probleem met onze stabiliserende hielkuip. Het meeste leer laat zich daar namelijk niet inspannen. Je krijgt dan van die ‘hoekjes’ in de ronding. Dat willen we niet want de kans dat de toplaag gaat krullen en loslaten…

Het leer mag niet te glad zijn, maar ook niet te stroef. De kleur moet goed zijn en… liever geen leer van een varken omdat sommige klanten hier religieuze of culturele bezwaren tegen hebben.

Zoeken, testen en vergelijken dus. Net zo lang tot we hét leer hadden gevonden.

Er worden samples gemaakt met verschillende toplagen en pads. We testen, voelen en vergelijken. Dan begint het verbeteren, het fine-tunen, perfectioneren.

Pas als er een testzool uit is gekomen die in alle opzichten het beste blijkt, is het tijd om een mal te maken.

In de mal worden alle aanpassingen doorgevoerd zoals bijvoorbeeld archsupport (voetboogondersteuning) en voorvoetaanpassing. Dan hebben we de blauwdruk, het DNA van het zooltje, JIPPIE!

Testen, testen en nog eens testen

Uit de mal komen de eerste testexemplaren in de meest voorkomende maten. Die geven we aan zoveel mogelijk verschillende mensen om te testen. Mannen, vrouwen, mensen met heel gevoelige voeten (altijd spannend maar de beste testcase), kinderen, oud, jong, mensen met voetklachten maar ook mensen zonder klachten.

Deze testers krijgen natuurlijk een Belangrijke Opdracht mee. Een lange vragenlijst die zij na het dragen onder verschillende omstandigheden moeten beantwoorden.

Hoe is de support voor je, hoe voelt de toplaag, hoe voelt de toplaag als je gladde panty’s draagt of stroevere tennissokken. Hoe gedraagt de zool zich na 20- 25 kilometer hardlopen? Hoe ziet de zool eruit na uiterst intensief gebruik? Hoe is de vochtafdrijving?
Mijn favoriete fysiotherapeut heeft al heel wat kilometertjes als tester versleten en ons van geweldige feedback voorzien. (Bedankt Frank!:)

Tussendoor doen onze testpersonen verslag en gaan wij alvast aan de slag met het doorvoeren van verbeteringen.

De resultaten van de testen bespreken we met de fabriek en er worden weer nieuwe testexemplaren gemaakt met de aanpassingen. De hele testriedel begint dan weer van voren af aan. In de meeste gevallen zijn twee testrondes voldoende. Vergis je niet: we zijn dan al meer dan halfjaar verder.

Champagne!

Pas als we overtuigd zijn dat het testmodel helemaal top is, plaatsen we de opdracht. Natuurlijk kan het allemaal veel sneller en stukken goedkoper. We hadden ook met één ontwerp naar een fabriek in China kunnen gaan.

Maar wij gaan niet voor méér. Wij gaan voor beter. Iedere keer weer.

En dan gaat het ineens snel. Een week of vier daarna knallen bij ons de kurken want elk nieuw zooltje is een feestje waard. De zooltjes zijn binnen en de eerste bestelling kan worden geplaatst, ingepakt en op de bus gedaan.

Ben jij de gelukkige die de volgende dag de nieuwe zooltjes in je schoenen mag doen? We wensen je veel loopplezier en we staan altijd open voor opmerkingen en suggesties ter verbetering van onze producten. Maar eh… een complimentje nemen we óók graag in ontvangst ☺

Moniek van Footlogics, gediplomeerd Voetkundig Adviseur
Footlogics is ingeschreven in het beroepsregister voor Voetkundig Adviseurs en aangesloten bij Stichting LOOP 

Moniek van Footlogics

Over Footlogics

Geen enkel filmpje missen? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal!

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo
[]