Platvoeten, doorgezakte voeten (spreidvoeten)

Bij een platvoet is de voetboog helemaal doorgezakt en staan de tenen gespreid, vandaar dat het ook wel doorgezakte voeten of spreidvoeten worden genoemd. Bij echte platvoeten, die niet zo vaak voorkomen, raakt de gehele voet de ondergrond. We onderscheiden dan ook twee soorten platvoeten: de flexibele platvoet en de stijve platvoet.

Flexibele platvoeten

Bij de flexibele platvoet zie je helemaal geen voetboog meer als je gaat staan. Wanneer je de voet optilt of wanneer je op je tenen gaat staan, komt hij weer tevoorschijn. Flexibele platvoeten zijn niet aangeboren maar ontstaan vaak voor het 12de levensjaar.

Stijve platvoeten

De stijve platvoet is echt helemaal plat aan de onderkant, ook als je op je tenen staat. Stijve platvoeten zijn meestal een aangeboren afwijking van de voet. Omdat baby’s bij de geboorte allemaal platte voetjes hebben, kan het een paar maanden duren voordat deze worden ontdekt.

Een platvoet kan ook pas op latere leeftijd ontstaan. Dan komt dat meestal doordat de peesplaat is verzwakt waardoor de voetboog doorzakt. Platvoeten kunnen voor vermoeide voeten zorgen maar ook voor pijn in enkels, knieën en rug.

Klachten die je kunt hebben bij platvoeten

Als je platvoeten hebt, hoef je daar helemaal geen last van te hebben. We willen je hier dan ook zeker geen problemen aanpraten die er niet zijn. Mensen die wél klachten hebben, hebben meestal pijn onder de hiel, op de voetrug of onder de bal van de voet. Een veel gehoorde klacht is last van vermoeide voeten. De pijnklachten kunnen ook op andere plaatsen ontstaan. Bijvoorbeeld rond de enkels, de kuiten, heupen en (lage) rug.

Platvoeten klachten hebben invloed op het hele lichaam

Dat je last kunt krijgen van allerlei andere lichamelijke klachten is niet zo vreemd. Het hele lichaam wordt anders belast door de afwijkende stand van de voet. Het is daarbij wel afhankelijk wat de oorzaak van je platvoeten is. Door pijn kun je een ander looppatroon gaan ontwikkelen.

Heb je platvoeten die het gevolg zijn van reumatoïde artritis? Dan heb je vooral last van ontstekingssymptomen in de voet zelf, zoals roodheid en zwelling van de voet. Dit wordt veroorzaakt door een ontsteking aan het gewrichtsslijmvlies. Het gewricht doet dan vooral pijn als je een tijd stil hebt gezeten.

Diagnose klachten platvoeten

Er is een snelle en eenvoudige manier om platvoeten te herkennen: zet je benen iets uit elkaar en ga recht staan. Zakken de voeten door naar binnen en is de voetboog niet zichtbaar onder de voet aanwezig? Dan heb je platvoeten.

Platvoeten klachten:

  • Hoge spierspanning in het lichaam
  • Knieën die makkelijk overstrekken als je stilstaat
  • Knieën die naar binnen wijzen: zogenaamde X-benen
  • Voorover gekanteld bekken
  • Meer druk op de middenvoet
  • Het hoofd staat te ver naar voren ten opzichte van de nek
  • De schouders staan verder naar achteren dan de billen

De hierboven omschreven houdingen kunnen op den duur pijnklachten veroorzaken. Stevige schoenen en steunzolen kunnen de voeten ondersteunen en de houding corrigeren.

Behandeling van platvoeten, doorgezakte voeten of spreidvoeten

Er bestaan twee soorten platvoeten: de soepel platvoet en de stijve platvoet. Het meest voorkomende type is de soepele platvoet, hierbij zakt de voetboog door als je staat maar als je op je tenen staat, spannen de spieren aan en komt de boog te voorschijn. De stijve platvoet laat helemaal geen voetboog zien.

De meeste platvoeten kunnen behandeld worden zonder operatief ingrijpen. Bij kinderen met platvoeten is er zelfs geen behandeling nodig.

Bij volwassenen met platvoeten is de behandeling afhankelijk van de oorzaak. Heb je reumatische artritis? Dan is het zaak om de reuma medicatie goed af te stellen. Rust en ontstekingsremmende medicijnen moeten de pijn verminderen. Uiteraard ga je hiervoor naar je huisarts.

Behandeling soepele platvoet

Soepele platvoeten hebben in principe geen andere behandeling nodig dan gewone voeten. Draag wel speciale steunzolen die de voetboog ondersteunen. Over het algemeen kun je stellen dat hoe erger de platvoet, hoe hoger de zool mag zijn. De steunzolen zorgen voor een verbeterde lichaamshouding en minder vermoeide voeten.

Behandeling starre platvoet

Starre platvoeten kunnen worden behandeld met gips, een spalk of steunzolen. Als je starre platvoeten hebt én erg veel klachten, kun je kiezen voor een operatie. De operatie wordt door een orthopedisch chirurg uitgevoerd en hij of zij zal proberen de vorm van de voeten te corrigeren zodat de stand van de voet wordt gewijzigd. Je zal daarna wel altijd nog speciale schoenen moeten blijven dragen.

Behandeling platvoeten met overpronatie

Heb je platvoeten waarbij je enkels naar binnen kantelen? Dan heb je ook last van overpronatie. Overpronatie bij een normale voetenstand betekent dat de voetboog naar binnen zakt doordat de enkels naar binnen kantelen tijdens het lopen. Als je platvoeten hebt, is de voetboog natuurlijk sowieso niet of nauwelijks zichtbaar. Maar de overpronatie geeft extra risico op lichamelijke klachten. Draag daarom speciaal daarvoor ontwikkelde inlegzooltjes.

flat-foot-platvoet-fallen-arch

Schoenen kiezen bij platvoeten

Als je platvoeten hebt, vind je het misschien lastig om geschikte schoenen te vinden. Het is goed om te weten dat platvoeten niet te genezen zijn. Goed schoeisel is wel belangrijk voor de juiste ondersteuning maar het zal de natuurlijke aanleg niet veranderen.

Waar moet je op letten als je schoenen gaat kopen voor platvoeten?

Voor mensen met platvoeten geldt hetzelfde als voor mensen met een ‘gewone’ voet: als je schoenen gaat kopen, doe dit dan halverwege de dag. Je voeten zijn dan al een beetje opgezet en zo voorkom je dat je thuiskomt met te krappe schoenen.

Mensen met platvoeten moeten er vooral op letten dat de schoenen gemaakt zijn van stevig materiaal en dat de schoenen aan de binnenzijde van de voeten voldoende ondersteuning bieden. Veterschoenen of schoenen met klittenband zijn de beste keuze omdat je deze schoenen precies op de juiste maat strakker kunt maken.

Orthopedische schoenen voor platvoeten

Er zijn schoenen die speciaal gemaakt zijn voor platvoeten. Over het algemeen hangt er ook een speciaal prijskaartje aan deze schoenen en meestal zijn het niet de meeste modieuze schoenen.

Dat kunnen belangrijke redenen zijn om niet te kiezen voor orthopedische schoenen maar voor corrigerende inlegzooltjes die je in je gewone schoenen legt. Het spreekt voor zich dat dit geen slappe schoentjes moeten zijn want dan heeft een speciale inlegzool nog geen effect.

Waar je op moet letten als je schoenen gaat kopen:

  • Zorg dat de schoenen lang, breed en hoog genoeg zijn.
  • Zorg dat je nog voldoende ruimte hebt om met je tenen te wiebelen.
  • Voel met je handen of het hielstuk (het contrefort) stevig genoeg is.
  • Draag je steunzolen? Neem deze dan altijd mee als je schoenen gaat passen en controleer of de originele zool makkelijk uit de schoen gehaald kan worden.

Op maat gemaakte schoenen

Alleen wanneer de voeten een zodanige afwijking hebben dat ze niet meer in standaard schoenen passen, ben je aangewezen op de op maat gemaakte orthopedische schoenen. In alle andere gevallen geldt dat als je geen pijn hebt, je óók geen speciale schoenen nodig hebt.

Hardloopschoenen kopen voor platvoeten

Het is altijd aan te raden om je hardloopschoenen te kopen bij een speciaalzaak waar ze je persoonlijk advies geven en waar ze kijken naar je looppatroon tijdens het hardlopen. Over het algemeen heb je bij platvoeten geen speciale hardloopschoenen nodig. Er wordt wél gekeken welke steun jij nodig hebt voor een goede afwikkeling van de voet.

Hoge hakken bij platvoeten

Of je hoge hakken draagt als je platvoeten hebt, is helemaal je eigen keuze. Sommige mensen vinden het gewoon echt niet lekker lopen, maar dat kan ook als je geen platvoeten hebt. Anderen huppelen er zelfverzekerd op weg. Ook hier geld hetzelfde als voor mensen zonder platvoeten: wissel het dragen van hoge hakken af met gewone schoenen. Hoge hakken hebben grote invloed op je hele lichaamshouding en dat kan weer andere klachten veroorzaken.

Uit onderzoek is bovendien gebleken dat vrouwen die vaak hoge hakken dragen, meer kans lopen om platvoeten te ontwikkelen. Dus ook als je geen platvoeten hebt: draag je hoge hakken met mate.

Platvoeten bij kinderen

Heeft jouw kind platvoetjes? Dat is geen enkele reden om je zorgen te maken! Alle kinderen worden geboren met schattige platvoetjes. Daarna zijn kindervoeten nog volledig in ontwikkeling tot de puberteit.

Kinderen die voor het eerst gaan staan, doen dit met platte voeten en met O-beentjes. Kinderen staan stevig op het grotere oppervlak van platvoeten. Ze worden namelijk heel instabiel als ze alleen op de voorkant of op de achterkant van hun voeten gaan staan. Platvoeten zijn aanvankelijk dus gewoon nodig om het evenwicht te kunnen bewaren.

De ontwikkeling van platvoeten bij kinderen

Zo na het derde levensjaar verandert de stand van de beentjes van je kind en krijgt hij of zij X-benen, maar het houdt ook nog even platvoetjes die naar binnen knikken. Nog steeds niets om je zorgen om te maken!

Pas rond het negende jaar zijn de botten in de voeten voldoende ontwikkeld en verdwijnen de platvoeten van je kind. De voeten moeten het lichaamsgewicht nu goed kunnen dragen.

Steunzolen niet nodig bij platvoeten kind

De ontwikkeling van platvoeten naar ‘gewone’ voeten is dus heel normaal bij kinderen. Daarom is het niet nodig en zelfs af te raden om tijdens deze ontwikkelingsfase corrigerende zooltjes te dragen. Het zou de normale ontwikkeling verstoren en het kind zelfs blessuregevoelig maken. Hier kun je meer lezen over voetklachten bij jonge kinderen..

Steunzolen bij kinderen met platvoeten die ouder zijn dan 9 jaar

Kinderen die ouder zijn dan negen jaar, zijn de eerste ontwikkelingsfase voorbij. Heeft je kind dan nog steeds platvoeten maar verder nergens last van? Laat hem of haar dan lekker verder lopen, rennen en huppelen!

Steunzolen voor kinderen met platvoeten zijn wél belangrijk als je kind ouder is dan negen jaar en klaagt over pijn in de voeten, vermoeide voeten en/of als je kind vaak valt, struikelt of met de voeten blijft haken.

Steunzolen voor platvoeten

Steunzolen bij platvoeten zijn aan te bevelen als je pijnklachten hebt. Dat klinkt vanzelfsprekend maar bij sommige klachten denk je niet meteen aan platvoeten als oorzaak omdat de pijn zich ergens anders in het lichaam manifesteert. Steunzolen ondersteunen de voet onder de voetboog en geven op deze manier indirect steun aan de enkels. De druk wordt beter over de voeten verdeeld en de klachten worden na verloop van tijd minder.

Platvoeten kunnen niet genezen door steunzolen

Het is een misvatting dat je door het dragen van steunzolen de stand van de voeten definitief kunt aanpassen. Als je eenmaal platvoeten hebt, zal je platvoeten houden. Zelfs voeten die nog in de groei zijn, kun je op deze manier niet corrigeren. De meeste mensen die inlegzolen dragen, willen echter niet meer zonder. Je voeten worden immers ondersteund op de plek waar het nodig is waardoor je veel stabieler staat.

Aangemeten steunzolen, inlays of voorgevormde inlegzolen

Heb je gewone platvoeten? Dan is er geen enkele reden om speciale steunzolen aan te laten meten. De voorgevormede inlegzolen die gemaakt zijn voor voeten die overproneren, zijn heel geschikt voor platvoeten. Deze standaard steunzolen ondersteunen het voetgewelf en de enkels waardoor je voeten minder snel vermoeid raken en je houding in zijn geheel verbetert.

Je kunt je steunzolen in al je gewone schoenen gebruiken door het originele zooltje dat in de schoen zit te verwijderen en te vervangen door het inlegzooltje. Het is verstandig om de zooltjes regelmatig uit de schoenen te halen om te luchten.

Naar alle inlegzolen van Footlogics


Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo Shopping Awards
[]