Wat is hielspoor?

Hielspoor

Heb je vlammende pijn onder je hiel die het ergste is als je net uit bed komt of als je een tijd gezeten hebt? Dan heb je grote kans dat je hielspoor hebt. Hartstikke vervelend en het kan ontzettend pijnlijk zijn.

Wat is hielspoor?

Onder de voet loopt een pees, de zogenaamde peesplaat. Deze loopt vanaf je tenen naar de hiel. Je kunt deze pees goed voelen met je vingers als je je voetboog hol maakt. De peesplaat  wordt tijdens het lopen voortdurend uitgerekt en de aanhechting bij het hielbot komt onder grote druk te staan. Hierdoor kan het botvlies geïrriteerd raken en gaan ontsteken. Er ontstaat dan een stukje verkalking aan het bot. Dit wordt hielspoor genoemd.

Wat kun je doen tegen de pijn bij hielspoor?

Het belangrijkste is rust. De pees is overbelast en heeft de tijd nodig om te herstellen. Daarnaast moet je zorgen dat je overbelasting tegengaat en maatregelen nemen.

Als de hielspoor aan blijft houden

Gelukkig gaat hielspoor bij veel mensen spontaan weer over als ze rust nemen en inlegzooltjes dragen. Maar sommige mensen blijven pijn houden en worden daar moedeloos van. Voor hen is er nog de mogelijkheid om corticosteroïden injecties te laten zetten tegen ontsteking en pijn. In het ergste geval kun je je aan hielspoor laten opereren.

Footlogics heeft zooltjes die je kunnen helpen bij hielspoor en hielpijn. Hielspoor is de meest voorkomende voetklacht Je hebt pijn aan je hielen en bent op zoek naar de oplossing voor dit akelige probleem.

Heb je nog niet zo lang last van pijn aan je hielen?

Dan ben je tijdens het googlen het woord hielspoor vast al meerdere keren tegengekomen. Loop je al langere tijd rond met pijnklachten? Dan heeft je huisarts of fysiotherapeut het slechte nieuws dat je hielspoor hebt, misschien al bevestigd.

In alle gevallen is het goed om zélf aan de slag te gaan en te controleren hoe jouw hielspoor is ontstaan.

Door de oorzaak van je klachten te achterhalen, kunnen wij jou beter helpen. Want dát is wat wij doen: mensen met hielspoor ondersteunen in hun zoektocht naar de juiste oplossing om weer zonder pijn te kunnen lopen.

We willen jou zo goed mogelijk helpen en waar mogelijk van persoonlijk advies voorzien.

Dat begint met duidelijke informatie over de symptomen en eerlijk en realistisch advies. Over onze inlegzolen bijvoorbeeld. Maar onze medewerkers staan ook voor je klaar om vragen te beantwoorden. Je kunt ons niet alleen berichten sturen via de website maar je vindt ons ook op Facebook met handige tips en op ons YouTube kanaal plaatsen we regelmatig nieuwe filmpjes met oefeningen om thuis te doen. Als je eenmaal hielspoor hebt, kom je er niet een, twee, drie van af. Maar wij hebben al ontzettend veel mensen op de been geholpen en weten dat het kán!

Hielspoor symptomen

Als je last hebt van hielspoorpijn, heb je gemene felle pijn aan de onderkant van je hiel. Je kunt de pijn voelen onder je hak en deze kan uitstralen naar de zijkanten van je hiel.

Hielspoor doet vooral pijn als je vanuit rust de voeten belast, bijvoorbeeld als je ’s morgens opstaat of na een lange autorit. In ruststand verkort de peesplaat (de brede pees die loopt van de voorvoet naar de hiel) en verstijft deze een beetje. Gelukkig vermindert de pijn vrij snel als je even in beweging bent. Maar helaas komt hij ook weer terug.

Sommige mensen hebben overigens voortdurend felle pijn waardoor lopen bijna onmogelijk is.

Juist doordat de hielpijn steeds even lijkt af te nemen, stellen veel mensen de behandeling van hielspoor uit. Twijfel je of je hielspoor hebt? Loop er dan vooral niet te lang mee door; het probleem wordt daardoor groter en lastiger te behandelen. Als je op tijd hielspoor symptomen herkent kun je zelf erger voorkomen.

Aanbevolen steunzolen voor hielspoor

Footlogics Comfort inlegzolen voor hielspoor

Footlogics Comfort € 26,95

De volle lengte inlegzool die echt werkt bij hielspoor.Voorkomt en verlicht voetklachten. Ideaal als je veel loopt en staat.

Naar alle inlegzolen van Footlogics

Symptomen hielspoor herkennen

Pijn in de hiel tijdens het lopen
Vooral ‘s morgens bij het opstarten of als je lang hebt stilgezeten. Als je een stukje loopt, warmen de spieren een beetje op en zal de stijfheid en pijn verminderen.

Pijn bij langdurig stilstaan
Heb je last van hielspoor en een staand beroep? Dan verstijft de peesplaat ook. De kans dat de pijn steeds langer aanhoudt, is groot.

Stress
Als je gestrest bent, kan de peesplaat zich aanspannen. Dit is duidelijk te voelen aan de onderkant van je voet.

Pijn tijdens het autorijden
Een lange rit achter het stuur kan een ware beproeving zijn. De onnatuurlijke houding van je voet op het pedaal zorgt voor heftige pijn.

Maar ook als je bovenstaande hielspoor symptomen niet hebt, maar een variant op deze vormen van hielpijn, is het goed mogelijk dat je hielspoor hebt. De klachten variëren en zijn sterk afhankelijk van je dagelijkse bezigheden en de manieren waarop jij je voeten belast.

Om opstartpijn te verminderen, kun je de peesplaat voorzichtig strekken door deze strekoefeningen bij hielspoor en achillespijn te doen.

De symptomen van hielspoor zijn op zijn minst verraderlijk te noemen. Vanuit het niets heb je ineens een stekende pijn in je hiel als je uit bed komt. Hielspoor veroorzaakt een gemene pijn die als heftig wordt omschreven. Maar zo onverwacht als de pijn is gekomen, verdwijnt deze meestal weer.

Daar zit dan ook meteen het gevaar: je denkt dat het wel weer gaat en vergeet de pijn snel.
Tot de volgende ochtend en het verhaal zich herhaalt. Zolang de pijn weer snel afneemt, lijkt er geen reden om ongerust te zijn. Maar eigenlijk moeten juist nu de hielspoor-alarmbellen gaan rinkelen.

Na verloop van tijd treedt de pijn steeds vaker op als je langere tijd hebt stilgezeten. Maar ook nu verdwijnt de pijn als je een tijdje in beweging bent geweest.
Hoe dit komt? Om dat te begrijpen, krijg je een mini-college anatomie van de voet en enkel.

Oorzaak hielspoor

Als je last hebt van hielspoor, wil je zo snel mogelijk van de pijn af. Maar het is goed om te weten wat de oorzaak van je hielspoor is. Tenslotte is voorkomen beter dan genezen.

hielspoor-oorzaken

Hielspoor wordt veroorzaakt door overbelasting van de voet. Dit kan natuurlijk door veel wandelen, sporten, rennen, hardlopen, springen etc. Zwaarlijvigheid vormt ook een belasting voor je voetspieren, naast langdurig (stil)staan op een harde ondergrond zoals een betonnen vloer of asfalt.

Uiteraard kan de stand van je voeten ook aanleiding zijn tot overbelasting van de voet. De mogelijke oorzaak van hielspoor op een rijtje:

 • Overpronatie: het te veel naar binnen zakken van de voet tijdens het afwikkelen
 • Verkorte achillespees
 • Verkorte en stijve kuitspieren
 • Zwaarlijvigheid en zwangerschap
 • Langdurig staan op harde ondergrond
 • Overbelasting door wandelen, hardlopen, sporten
belasting-op-Plantar-Fascia

Overbelasting en overpronatie: oorzaak van hielspoor

Onder de voet loopt een sterke pees, dit is de zogenaamde peesplaat. Deze loopt vanaf je voorvoet naar de hiel. Je kunt de pees goed voelen als je op je tenen gaat staan en met je vinger in de voetboog drukt. De peesplaat is nu aangespannen en je kunt je voorstellen hoeveel druk deze pees aan moet kunnen tijdens lopen, rennen, dansen en springen.

Als je voeten te zwaar worden belast, is het vooral de peesplaat die het zwaar te verduren heeft.

Bijvoorbeeld als je zwaarder bent geworden en je voeten hebben letterlijk meer gewicht te dragen. Of als je (fanatieker) bent gaan sporten. Of als je erg lang stil moet staan op een harde ondergrond, bijvoorbeeld voor je werk. Allemaal redenen waardoor de peesplaat overbelast kan raken.

Maar oorzaak nummer één van overbelasting met hielspoor tot gevolg, is overpronatie.
Nog nooit van gehoord? Overpronatie is het (licht) doorzakken van de voetboog omdat je enkels een beetje naar binnen gedraaid zijn. De peesplaat staat daardoor voortdurend onder te hoge spanning en dat zorgt uiteindelijk voor ontsteking aan de peesplaat op de plaats van de aanhechting bij de hiel.

Veel mensen lopen helaas te lang door met hielspoor. Doordat ze het niet herkennen, omdat ze er niet voortdurend last van hebben. Dat betekent in veel gevallen dat ze pas actie ondernemen als de pijn heel erg is. Gelukkig is er ook dan nog iets aan te doen met een passende hielspoor behandeling. De weg naar herstel is alleen langer.

Behandeling hielspoor, wat kun je zelf doen?

 • Geef je voeten rust. Voor een sporter kan dit een hele opgave zijn, toch is het belangrijk om lief te zijn voor je voeten. Zo min mogelijk lopen en staan en niet op blote voeten lopen.
 • Koelen. Neem een icepack of een plastic zakje met ijsblokjes en leg dit enkele minuten op de zwelling van de hiel.
 • Medicijnen. Paracetamol onderdrukt de pijn. Je kunt ook een onstekingsremmer nemen zoals Diclofenac of Ibuprofen.
 • Oefeningen. Je kunt naar een fysiotherapeut gaan, die geeft waarschijnlijk oefeningen die je thuis kunt doen.

Naast deze oefeningen, schrijven de meeste fysiotherapeuten en podotherapeuten steun- of inlegzooltjes voor die de voet op de juiste manier ondersteunen en overbelasting voorkomen.

Shockwave therapie

Shockwave therapie is een uiterst pijnlijke  hielspoor behandeling waarbij de kalklaag letterlijk wordt afgebrokkeld. De Shockwave apparatuur geeft stootjes geluidsgolven af op pezen, spieren en kapsels. Deze golven kunnen kalk vergruizen, die vervolgens door het lichaam wordt afgevoerd.

Hielspoor operatie

Een hielspoor operatie wordt pas gedaan als bovenstaande niet heeft geholpen. De meeste mensen hebben gelukkig geen operatie nodig om van hielspoor af te komen. Een operatie brengt natuurlijk extra risico’s met zich mee en het losmaken van de peesplaat kan veranderingen in de voet veroorzaken.

De oplossing voor een pijnlijk probleem: inlegzooltjes tegen hielspoor

hielspoor-behandeling

Footlogics steunzolen voorkomen overpronatie. Hierdoor wordt de peesplaat minder uitgerekt vanaf het eerste moment dat je erop loopt. De voet wordt ondersteund en ontlast. De zooltjes kun je eenvoudig in verschillende schoenen gebruiken en is daarmee een praktische behandeling hielspoor.

Footlogics zijn ontwikkeld volgens de meest recente orthopedische principes en inzichten in samenwerking met podologen in Spanje en Australië.

Aanbevolen steunzolen voor hielspoor

Footlogics Comfort € 26,95

Onze meest verkochte volle lengte inlegzool bij hielspoor Beoordeling: ★★★★★ (97 beoordelingen)

 • Ideaal als je veel staat of loopt
 • Passen in normale dames- en herenschoenen, laarzen, wandel-, sport,- en golfschoenen
 • Geschikt voor wandelen, werken en golf
 • Kan lage rugklachten, kniepijn en algemene voetklachten verhelpen

Footlogics Comfort Plus € 34,95

Verlicht en voorkom hielspoor met onze echt lederen Comfort PLUS, de Rolls Royce uit ons assortiment! Beoordeling: ★★★★★ (56 beoordelingen)

 • Volle lengte corrigerende inlegzool met leren toplaag
 • Ideaal als je veel staat of loopt
 • Past in normale dames- en herenschoenen, laarzen, wandel-, sport,- en golfschoenen
 • Ook geschikt voor wandelen, sporten, tennis en golf
 • Kan lage rugklachten, kniepijn en algemene voetklachten verhelpen

Footlogics Casual € 21,95

Loop pijnvrij in sneakers en smalle schoenen ondanks hielspoor Beoordeling: ★★★★★ (55 beoordelingen)

 • 3/4 corrigerende inlegzool, perfect voor alle types smalle dames- en herenschoenen met een lage hak, sneakers, loafers, bootschoenen en sandalen met een dichte hiel
 • Kan gedragen worden bij het werken, wandelen en golf
 • Ook ideaal als je veel staat of loopt
 • Kan lage rugklachten, kniepijn en algemene voetklachten verhelpen

Wat klanten vinden

Het lijkt me een mirakel! na één jaar dat ik van alles heb gedaan om mijn “hielspoor”kwijt te raken, oa .ook “shockwave” is van de eerste dag dat ik de “footlogics” begon te dragen de pijn verdwenen, en ik had hevige pijn, dat kan ik u verzekeren. Is het toeval? maar ik denk het niet. Ik ben zo tevreden dat ik nog 2 paar ga bij bestellen.
Zeer tevreden klant.

Naar alle inlegzolen van Footlogics

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo Shopping Awards
[]