30-dagen-tevreden-garantie
Winnaar Shopping Awards 2024
Klanten geven ons een
8.6
Duurzaam materiaal

Overpronatie

Overpronatie en pronatie

Dat je voeten ingenieuze bouwwerkjes zijn van kleine botjes, spieren en pezen, merk je eigenlijk pas als je last van je voeten krijgt. Je voeten dragen je de hele dag en brengen je overal naartoe. Reden genoeg om goed voor ze te zorgen. Veel mensen hebben last van overpronatie (doorgezakte voeten). Overpronatie kan verschillende voetklachten geven. En niet alleen in de voeten, maar ook elders in het lichaam.

Wat is overpronatie?

Als je loopt, raakt je hiel eerst de grond. Daarna wikkelt je voet zich af waarbij vooral de buitenzijde van je voet wordt belast. De binnenkant van de voet maakt een licht kantelende beweging. Bij overpronatie zijn de spieren aan de binnenkant van de voet minder sterk, waardoor je voet naar binnen doorzakt. Dit veroorzaakt diverse lichamelijk klachten. Als je een gezond looppatroon in slow motion zou bekijken, ziet het er als volgt uit. Bij een gezond looppatroon, landt je voet aan de buitenkant van de hak. Als de hak staat, verslappen de spieren van de enkel en kantelt de voet naar binnen, de boog onder de voet zakt hierbij een klein beetje door. Dit wordt ‘proneren’ genoemd.

overpronatie

Als de voet nu verder afrolt, zie je het tegenovergestelde gebeuren. Het lichaamsgewicht verplaatst zich van de hiel naar de voorvoet (midstandsfase). De hiel komt nu van de grond en het lichaam wordt afgeduwd op de bal van de voet en de boog van de voet spant zich aan en komt weer omhoog. Dit wordt ‘supinatie’ genoemd.

Tenslotte volgt de afwikkelfase, waarbij het lichaam door de voet naar voren wordt geduwd. Eigenlijk hebben je voeten dus een ingebouwde vering die je lichaamsgewicht en de klappen van lopen, sporten, rennen en springen prima opvangen. Helaas gaat het bij deze ‘vering’ wel eens mis. Het looppatroon is dan verstoort. De meest voorkomende oorzaak is overpronatie.

Overpronatie: als je voet een beetje doorzakt

Als je enkel verder doorzakt en je voetboog aan de binnenkant van je voet minder sterk is, zakt de voet te lang en te ver door en kan de voet zich niet zo goed afzetten. Op het plaatje hieronder is duidelijke te zien hoe de voet naar binnen kantelt bij overpronatie. Tegelijkertijd zie je hoe het onderbeen de beweging volgt door naar binnen te draaien..

Wat doet overpronatie met je lichaam?

pronatieanim

Overpronatie kan reacties veroorzaken in je hele lichaam. Je voeten staan immers aan de basis van je bewegingsapparaat en ze zijn daarmee eigenlijk het besturingssysteem. Een verkeerde stand van de voeten, zal elders in het lichaam worden gecorrigeerd. Vaak gebeurt dat in de buurt van de voeten en krijg je knieklachten als reactie op overpronatie. Maar overpronatie is ook vaak de oorzaak van rug-, schouder- en nekklachten. Bij overpronatie zakken enkels en voeten niet alleen door, je lichaamsgewicht wordt ook minder goed opgevangen en verdeeld. Als je weet dat de krachten die tijdens het lopen op de voeten inwerken maar liefst 2 a 3 maal je eigen lichaamsgewicht bedragen en bij hardlopen zelfs 5 keer, dan begrijp je hoe belangrijk het is om te zorgen dat het aan de basis goed zit!

Oorzaken van overpronatie

In principe kan iedereen overproneren, veel mensen hebben het alleen pas in de gaten als ze al klachten ervaren. Dat is jammer want klachten die voortkomen uit overpronatie zijn goed te voorkomen met speciale inlegzooltjes. Mogelijke oorzaken van overpronatie zijn:

  • Gewichtstoename of zwangerschap
  • Schoenen die de voeten te weinig ondersteuning bieden onder de voetboog
  • Schoenen met een slappe hiel
  • Andere voetklachten zoals hielspoor
  • Staand beroep

Hoe kun je overpronatie voorkomen?

Overpronatie gaat niet vanzelf over en hoewel oefeningen voor je voeten en enkels goed zijn om de spieren soepel te houden en sterker te maken, is het erg moeilijk om je voetspieren te trainen zodat overpronatie verdwijnt. De meest effectieve oplossing is het dragen van corrigerende inlegzolen. Er zijn speciale correctiezolen die je voeten precies op de juiste plek ondersteunen zodat je weer een normaal looppatroon hebt. Zo worden voetklachten en blessures elders in het lichaam voorkomen. Je kunt steunzolen op maat laten maken bij een podotherapeut maar de meeste mensen hebben voldoende baat bij een standaard steunzool voor overpronatie.

Aanbevolen steunzolen bij overpronatie

Overpronatie en hardlopen

Heb je last van overpronatie en wil je gaan hardlopen? Er is geen enkele reden om dat niet te gaan doen. Voorkom blessures en ga goed voorbereid met je hardlooptraining aan de slag. Hardlopen is hartstikke gezond maar trekt een zware wissel op je lichaam. Met name voeten, knieën en rug moeten de klappen opvangen. Als je last hebt van overpronatie, betekent dat eigenlijk dat de klappen nóg harder aankomen en dan ook nog op plaatsen in je lichaam die hier niet op gebouwd zijn. Met vervelende blessures tot gevolg. Bij overpronatie wordt bijna het hele gewicht verplaatst naar de binnenkant van de voet en dat maakt de voet instabiel.

Deze instabiliteit heeft een kettingreactie tot gevolg: vanuit de voet naar de enkel, het onderbeen, de knie en ten slotte zelf je heupen en je rug. Eigenlijk gaat je hele lichaam opvangen én compenseren wat er bij je voeten fout gaat. Overpronatie pak je dan ook aan op de plaats waar het ontstaat: bij je voeten. Naast oefeningen om je voet- en kuitspieren te trainen, zijn speciale hardloopschoenen een must. In je vrije tijd doe je er goed aan speciale inlegzooltjes in je schoenen te dragen die je voeten ondersteunen onder het voetgewelf. Tja, niet erg sexy. Maar who cares? Niemand die het ziet!

Overpronatie schoenen kopen

Als je voeten overproneren is het verstandig daar rekening mee te houden als je schoenen gaat kopen. Bij overpronatie moeten je voeten voldoende ondersteund worden onder de voetboog zodat je voeten niet doorzakken aan de binnenkant. Het verschil is vaak ook goed te zien als je gaat lopen: je hele houding verandert als je voeten worden gecorrigeerd. Je schoenen moeten van een stevig materiaal zijn, het liefst natuurlijk leer. Leer biedt goede ondersteuning en laat je voeten ademen. Controleer het contrefort van de schoen (het hielstuk). Is dit stevig genoeg of kun je het makkelijk ombuigen? De achterkant moet de hiel goed fixeren. Je hiel heeft die extra ondersteuning nodig omdat deze spieren wat zwakker zijn.

correctionsm

Inlegzooltjes voor overpronatie

Steunzolen of inlegzolen voor overpronatie moeten aan een aantal eisen voldoen: stevige voetboogondersteuning, een hielkuip ter ondersteuning van de enkels en een veerkrachtig en een dempend voetbed onder de middenvoetsbeentjes.

Corrigerende inlegzolen zijn zeer geschikt voor mensen die al last hebben van overpronatie maar ook voor ouderen, sporters en mensen die voor hun werk langdurig moeten staan.

Aanbevolen inlegzolen bij overpronatie:

Alle inlegzolen

Alle voetklachten van A tot Z