30-dagen-tevreden-garantie
Winnaar Shopping Awards 2024
Klanten geven ons een
8.6
Duurzaam materiaal

Alternatieve behandelingen bij hielspoor

Je hebt hielspoor of je vermoedt dat je hielspoor hebt. Herken je onderstaande symptomen?

  • Onder je voet voel je een gemene vlammende pijn
  • De pijn is het ergst als je een tijd hebt gezeten of als je ’s morgens uit bed komt
  • Als je langere tijd hebt gereden in de auto, speelt de pijn op als je uitstapt
  • De pijn verdwijnt als je een poosje in beweging bent
  • Je denk steeds dat het wel overgaat omdat de pijn tussendoor steeds even weg is
  • De aangedane voet voelt stijf aan is pijnlijk

Als de hielspoor in een wat gevorderd stadium is, krijg je steeds vaker pijn, maar ook die verdwijnt weer als je in beweging bent. Dus… je loopt er nog even mee door.

Helaas beland je dan in de volgende fase: je hebt voortdurend pijn aan de voet. Vaak komen er nog meer symptomen bij (vocht vasthouden, pijnlijke hak, slapende voet) en dat maakt een diagnose lastiger.

Het is dus belangrijk om voor jezelf na te gaan hoe bij jou de pijn begon. Was dat zoals bij de opsomming hierboven? Dan is de kans erg groot dat je met hielspoor te maken hebt.

Snelmenu:

Alternatieve hielspoorbehandelingen

Om hielspoor aan te pakken, zijn verschillende behandelingen mogelijk en waarschijnlijk heb je zelf ook al het een en ander geprobeerd. Welke behandeling je kiest, heeft uiteraard met je persoonlijke voorkeur te maken. Maar het speelt ook mee of je al behandelingen hebt geprobeerd, die niet hebben geholpen. Helaas geldt dit voor veel mensen: ze moeten proefondervindelijk uitvogelen wat helpt en wat niet. We zien dit op ons forum terug in de reacties.

Je kunt voor hielspoor terecht bij de traditionele behandelingen maar er zijn ook diverse alternatieve behandelmethoden. Vaak wordt daar pas naar gekeken als alle reguliere behandelingen niet hebben geholpen.

Nou zijn wij natuurlijk overtuigd van de werking van onze hielspoorzolen, maar we zien ook in dat de oplossing voor iedereen anders is. Een combinatie van verschillende behandelingen werkt vaak het beste om van hielspoor te genezen én er in de toekomst geen last meer van te krijgen.

In dit artikel behandelen we de alternatieve behandelmethoden tegen hielspoor en wat ons betreft hoef je niet eerst al het andere te hebben geprobeerd. Laat je goed infomeren en maak dan je eigen keuze!

Oorzaken van hielspoor

Als je ergens pijn hebt, wil je weten hoe dat komt. Terecht, want dan kun je aanpassingen doen om te zorgen dat de klachten niet erger worden. Hielspoor wordt veroorzaakt door overbelasting van de voet. Diverse oorzaken van overbelasting op een rijtje:

  • Veel wandelen, sporten, rennen, hardlopen, springen etc.
  • Zwaarlijvigheid
  • Langdurig (stil)staan op een harde ondergrond zoals een betonnen vloer of asfalt
  • Verkorte achillespees
  • Verkorte en stijve kuitspieren
  • Gewichtstoename bij zwangerschap
  • De belangrijkste oorzaak is echter overpronatie, ofwel: doorgezakte voeten.

Lasertherapie bij hielspoor: veilig en effectief

We kennen de laserlamp allemaal van lasershows en van die kleine laserpennen die je zo in het buitenland kun kopen maar die in Nederland verboden zijn omdat ze blijvend oogschade kunnen veroorzaken en omdat kinderen ermee naar vliegtuigen schijnen. Het feit dat zo’n klein lampje zó ver kan schijnen, geeft wel aan hoe krachtig de smalle bundel licht is.

Weefsels binnendringen met laser

De LLL (Low Level Laser) straal is zó sterk dat het weefsels kan binnendringen, zonder veel hitte af te geven. Dat is belangrijk want anders zou de huid gewoon verbranden. Lasertherapie zorgt voor een verbeterde werking van de cellen, door toename van het lichaamseigen adenosine-tr-phosfaat (ATP). Hoe meer ATP, hoe beter het lichaam in staat is te herstellen. Lasertherapie zorgt tevens voor een betere doorbloeding en werkt ontstekingsremmend.

Hoe werkt zo’n laserbehandeling bij hielspoor?

De therapeut zal altijd eerst een intake doen om de hielspoor nauwkeurig te lokaliseren. Hij zal tevens bepalen hoeveel energie er nodig is om deze plek te bereiken en bepaalt hoeveel behandelingen nodig zijn. De laserstraal is eigenlijk een vorm van energie; te veel of te weinig energie kan het weefsel beschadigen of te weinig effect geven.

Een laserbehandeling is niet een kwestie van even het licht op de juiste plek! Voordat de behandelingen kunnen beginnen, wordt een rubberen mal van je voet gemaakt, waar je voet tijdens de bestraling ingaat.

Van de laserbehandeling zelf merk je niets en er zijn nauwelijks bijwerkingen. Voor de behandeling van hielspoor zijn ongeveer zes behandelingen nodig met een interval van twee weken.

Laserbehandeling voor hielspoor zit niet in het verzekeringspakket en daardoor is het niet voor iedereen toegankelijk. Daarnaast kom je alleen in aanmerking voor behandeling als je minimaal 40 jaar bent, niet langer dan 1 jaar hielspoor hebt en de hielspoor zichtbaar is op een röntgenfoto.

Schoenen speciaal voor hielspoor

Als je hielspoor hebt, zal je al snel merken dat de helft (of meer) van je schoenen ongedragen in de kast blijven staan. Ze doen gewoon pijn! Hoge hakken zijn sowieso af te raden en daarnaast is het weer heel persoonlijk welke schoenen je nog wél lekker zitten.

Het meest ideaal zou zijn als je voeten zich op natuurlijke manier kunnen afrollen. Een schoen moet stevig zijn in het midden van de voet en bij de tenen licht meebuigen.

Er zijn een aantal speciale schoenen die geschikt zijn voor dit soort voetklachten. Deze schoenen bootsen het natuurlijke looppatroon na: blootvoets lopen. Alleen dán kunnen je voeten onbelemmerd afrollen en je lichaam op natuurlijke manier in balans houden.

Hieronder vind je een aantal schoenen die bij ons of onze forumleden goed bekend staan. Of een schoen ook daadwerkelijk bij jou past, moet je natuurlijk zelf uitproberen. Laat je goed voorlichten in de winkel. Dit soort schoenen zijn doorgaans niet goedkoop en je zit niet te wachten op nóg een ongedragen paar in je kast.

Wolky

Wolky schoenen vind je in de betere schoenenzaak en zijn verkrijgbaar in veel verschillende modieuze modellen. De naam zegt het al, op deze schoenen loop je op wolken. Dit is te danken aan het unieke verende voetbed, gemaakt van kurk en memory foam. De inlegzolen zijn makkelijk te verwijderen zodat je er eventueel een speciaal hielspoorzooltje in kunt leggen.

Wolky is een betrouwbaar merk en heeft speciale comfortschoenen, schoenen met de schacht op maat of met extra wijdtematen en halve maten. Wat wij niet eerder zagen: ‘onparen’ voor mensen met ongelijke voeten en daardoor twee verschillende maten. Wij zeggen: begin je zoektocht bij Wolky.

Stretchwalkers: hielspoor oplossing uit Japan

Stretchwalkers van het merk Xsensible hebben in het midden van de zool het balanspunt. ‘Ippon-ba geta’ is de naam van de Japanse houten sandaal die daar al eeuwenlang wordt gedragen. Deze sandaal diende als voorbeeld voor de stretchwalker en dwingt je voeten om zich goed af te wikkelen.

Stretchwalkers hebben een toplaag van speciaal stretchleer en een binnenzool van verend schuim. Het midden van de zool is stevig en de voor- en achterkant voelen wat zachter aan. Al met al vooral een schoen die comfortabel zit maar die voor extra ondersteuning bij hielspoor wel een speciale inlegzool kan gebruiken.

Masai Barefoot Technology (MBT) bij hielspoor

MBT’s zijn vooral gemaakt om je lichaamsbalans te verbeteren. De hiel is voorzien van een sensor die zorgt voor instabiliteit, waarop het lichaam reageert met spieractiviteit om de balans te herstellen. In het midden van de zool zit, net als bij de Stretchwalkers, het balanspunt. Dit punt zorgt voor de juiste afwikkeling van de voet en dat is bij hielspoor erg belangrijk.

Zelf zeggen ze dat lopen op MBT’s is te vergelijken met lopen op een zandstrand. De afwikkeling gaat vanzelf en je voeten maken een zachte landing. Ik heb ze geprobeerd en vond ze absoluut aangenaam zitten maar had ook het gevoel dat ik moest leren lopen op deze schoenen. Dat is niet direct iets waar je op zit te wachten als je pijn aan je voeten hebt, maar ik zeg: oordeel niet te snel. Gewoon eens proberen dus.

Skechers: dubbele zolen

Bij hielspoor ben je altijd op zoek naar schoenen die niet knellen, die voldoende steun geven aan de hiel en onder de voet en die voorzien zijn van extra schokdemping (eigenlijk wil je gewoon geen hielspoor natuurlijk ;-)).

Skechers zijn sportieve schoenen met dubbele inlegzolen voor schokdemping en balans. Door de dikke ronde zolen ben je het contact met de grond een beetje kwijt maar heb je wel het gevoel van een zachte ondergrond. Ook deze schoen brengt je een beetje uit balans waardoor de voetspieren harder moeten werken. Ik denk dat deze schoenen vooral goed zijn voor wie hielspoor wil voorkomen. Voor hielspoorklachten lijkt de schoen me persoonlijk iets te ‘pittig’.

Schoenen bij hielspoor: een persoonlijke keuze

Je ziet, bovenstaande schoenen worden door verschillende mensen aangeraden om te dragen als je hielspoor hebt. Toch blijft het een heel persoonlijke keuze. Of een schoen bij jou past of niet, is een kwestie van passen, voelen en je goed laten informeren. Draag je al steun- of inlegzolen? Neem deze altijd mee als je nieuwe schoenen gaat passen.

Heb je nog geen inlegzolen? Bestel dan onze zooltjes special aanbevolen voor hielspoor. Een stuk goedkoper dan nieuwe schoenen, ze passen in alle schoenen die je hebt én… het grote voordeel is dat je onze hielspoorzooltjes altijd 30 dagen mag proberen. Helpt het niet dan krijg je gewoon je geld terug (ook als ze al op maat zijn geknipt) en kun je altijd nog speciale hielspoorschoenen aanschaffen.

Aanbevolen steunzolen voor hielspoor

Dry needling bij hielspoor

Triggerpoints

Geïrriteerde en overbelaste spieren kunnen zogenaamde triggerpoints ontwikkelen. In de volksmond ook wel ‘knopen’ genoemd. Bij hielspoor zitten de triggerpoints niet op de plaats waar de pijn zich manifesteert maar als je op zo’n punt drukt, wek je de hielspoorpijn wel op. Bij hielspoor zitten de triggerpoints in de kuiten, op de voetzool of in de knieholte. Eigenlijk zorgen deze knoopjes ervoor dat de spier niet meer kan ontspannen.

Aan de slag met naaldjes

Alleen fysiotherapeuten die een aanvullende opleiding hebben gedaan, kunnen je behandelen met dry needling. De naam zegt het al: het prikken gebeurt droog; er wordt geen vloeistof ingespoten. De therapeut brengt de naald op de aangedane plek in en daarop volgen onwillekeurige samentrekkingen van de spiervezels. Dat is geen lekker gevoel en houdt een paar seconden aan, daarna neemt dat gevoel af. Door de naald voorzichtig op en neer te bewegen, worden zoveel mogelijk vezeltjes van de triggerpoint losgemaakt. De spier verkrampt even en dat is niet zo’n fijn gevoel maar trekt ook weer snel weg. Na de behandeling voelen de behandelde spieren soms wat gevoelig en beurs aan maar de triggerpoints zijn verdwenen.

Effect van dry needling op hielspoor

Of de behandeling effect heeft gehad, merk je vrij snel. Het is goed om veel te drinken zodat de afvalstoffen die tijdens de behandeling vrijkomen, worden afgevoerd. Rustig bewegen, rekken en strekken en de spier warm houden. Over het algemeen zijn er een aantal behandelingen nodig, meestal met tussenpozen van een week. In principe geeft dry needling hetzelfde effect als een massage waarbij je de knopen weg masseert. Dry needling is echter effectiever en werkt dieper op de spier in.

Biopunctuur: biologische behandeling bij hielspoor

Wat is biopunctuur?

Biopunctuur is een behandelwijze waarbij een cocktail van verdunde biologische producten op een bepaalde plaats – onderhuids of in de spieren – wordt ingespoten. Biopunctuur kan worden toegepast bij hielspoor en er wordt vaak een combinatie gebruikt van arnica, calendula, chamomilla en kamille bij spierpijn.

Wat doet biopunctuur precies?

Het liefst willen we bij pijn natuurlijk een quick fix. We willen dat de pijn weggaat en de kwaal geneest. Dat doet biopunctuur allebei niet. De gebruikte verdunningen in biopunctuur ampullen, zoals Traumeel, werken via het immuunsysteem. Het immuunsysteem wordt gestimuleerd om ‘grote schoonmaak’ te houden. De werking is dus hetzelfde als dat van een vaccin. Er worden geen bacteriën gedood of ontsteking geremd maar het lichaam wordt aangespoord zelf aan de slag te gaan.

Biopunctuur mag uitsluitend toegepast worden door een arts die hiervoor is opgeleid en valt niet onder homeopathie.

Met biopunctuur van je hielspoor verlost?

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Nee, biopunctuur geneest niet. Ja, het kan een handje helpen. Biopunctuur heeft indirect een positief effect.

  • Een verbeterde doorbloeding
  • Een verhoogde weerstand
  • Een ontstekingsreactie zodat het genezingsproces door het lichaam wordt gestart
  • Afvoer van opgestapelde toxines
  • Het reguleren van het zenuwstelsel

Ben je geïnteresseerd in biopunctuur om van je hielspoor af te komen? Laat je dan goed informeren over de eventuele bijwerkingen en contra indicaties.

Holistische benadering bij hielspoor met osteopathie

Osteopathie, wat is het?

Osteopathie? Ik had er weleens van gehoord maar wat het nu precies is en hoe het werkt? Daarvoor moest ik eerst even langs de osteopaat, die me dat eenvoudig kon uitleggen.

De meeste geneeswijzen en therapieën kijken waar de pijn zit en gaan het aangedane gebied behandelen. Een osteopaat kijkt naar het hele lichaam (holistisch): je spieren, organen, botten, gewrichten en je lymfestelsel. Een verstoring op de ene plaats in je lichaam, kan pijn geven op een heel andere plek. Door de verstoring te behandelen met manuale therapie, kunnen blokkades worden opgeheven en kan pijn elders verdwijnen.

Speciale massagetechniek

Een osteopaat gebruikt een speciale massagetechniek en hij behandelt het hele bewegingsapparaat, het zenuwstelsel én het orgaanstelsel. Hij probeert de beweeglijkheid en de doorbloeding van organen te verbeteren om de natuurlijke lichaamsfuncties te herstellen.

Vergelijk het maar met een grote steen die in een beekje met stromend water ligt. Het water maakt ter hoogte van de steen een splitsing. Zou je de steen verwijderen, dan stroomt het water ongehinderd door en vuil wordt meegenomen en afgevoerd.

Om hielspoor te behandelen kan een osteopaat een speciale massagetechniek toepassen op de plaats van de blaas omdat de blaas volgens de osteopathie in verbinding staat met de voet.

Osteopathie is niet pijnlijk maar de klachten kunnen na een behandeling tijdelijk verergeren, dat is normaal. Na 3-4 behandelingen is doorgaans een duidelijke verbetering te merken. De behandelingen bij een geregistreerde osteopaat worden door vrijwel alle Nederlandse zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed. Osteopathie zit bij de meeste verzekeraars in het aanvullende pakket onder ‘alternatieve geneeswijzen’.

Stikstofbehandeling bij hielspoor: Plason

Bij Footlogics zijn we altijd op zoek naar de nieuwste methodes en behandelingen die bij hielspoor (kunnen) helpen. Eigenlijk ongelooflijk: tegenwoordig lijkt alles mogelijk in de gezondheidszorg. De meest vernuftige hersen- en hartoperaties worden met succes uitgevoerd. Maar voor hielspoor is nog geen échte oplossing gevonden.

Wat is een Plason behandeling?

De Plason behandeling is een nieuwe, pijnloze, uitermate effectieve behandelmethode die gebaseerd is op stikstofmonoxide (NO). Stikstofmonoxide dringt dóór de huid in het bloed en gaat daar zijn werk doen, al vanaf het eerste moment.

Hoe ziet een Plason behandeling eruit?

De behandelstaaf waar het stikstofmonoxide op kamertemperatuur uitkomt, wordt boven de te behandelende plek heen en weer bewogen. Het is dus mogelijk om heel plaatselijk toe te passen. De behandeling doet geen pijn en voelt zelfs wel lekker aan (wordt gezegd). Plason wordt gebruikt bij reuma, artrose, lage rugpijn en hielspoor om de pijn te bestrijden. Stikstof bestrijdt ontstekingen en herstelt het immuunsysteem.

  • Plason doodt virussen, bacteriën en schimmels
  • Het zorgt voor een sneller en beter herstel van (chronische) symptomen
  • Het zorgt voor een betere doorbloeding

Zoals bij zo veel behandelingen, kunnen de klachten na een Plason behandeling eerst even verergeren maar ze nemen daarna geleidelijk weer af. Plason bij hielspoor staat nog in de kinderschoenen en wordt in Nederland nauwelijks uitgevoerd. Wij houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en geven onze artikelen regelmatig een update als er iets nieuws te melden is. Tot die tijd durven wij Plason nog niet aan te bevelen.

Deel jouw ervaringen met alternatieve behandelingen bij hielspoor

Heb jij na het lezen van dit artikel opmerkingen? Heb jij ervaring met alternatieve behandelingen bij hielspoor of heb je een geweldige tip voor schoenen die lekker zitten bij hielspoor of waardoor je er zelfs vanaf bent gekomen? Hou je tips niet voor jezelf! Je kunt al je ervaringen met betrekking tot hielspoor delen op ons forum. Zo helpen we elkaar.

Wat klanten vinden

Het lijkt me een mirakel! na één jaar dat ik van alles heb gedaan om mijn “hielspoor”kwijt te raken, oa .ook “shockwave” is van de eerste dag dat ik de “footlogics” begon te dragen de pijn verdwenen, en ik had hevige pijn, dat kan ik u verzekeren. Is het toeval? maar ik denk het niet. Ik ben zo tevreden dat ik nog 2 paar ga bij bestellen.

Zeer tevreden klant.

Aanbevolen inlegzolen voor hielspoor:

Alle inlegzolen