Pijltje naar links Terug naar overzicht

Ziekte van Parkinson en voetklachten

De meeste mensen hebben wel van de Ziekte van Parkinson gehoord en kennen het als ‘tril-ziekte’. Trillen is inderdaad een van de symptomen die bij Parkinson horen. Veel minder bekend zijn de neuropathische voetklachten die kunnen ontstaan. In dit artikel lees je wat Parkinson is, hoe je de ziekte kunt herkennen en welke voetklachten bij Parkinson horen.

Wat is de Ziekte van Parkinson?

De Ziekte van Parkinson is een hersenaandoening waarbij je hersenen je spierbewegingen steeds minder goed kunnen aansturen. De oorzaak hiervan is dat zenuwcellen versneld afsterven in een bepaald hersengebied. Dit zijn de zenuwcellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van dopamine.

Dopamine is een neurotransmitter; een stofje dat informatie overbrengt tussen zenuwcellen in de hersenen. Dit tekort aan dopamine zorgt voor diverse fysieke en mentale klachten. De Ziekte van Parkinson is progressief, dat wil zeggen dat je niet kunt genezen en dat het een chronische ziekte is die steeds erger zal worden. Bij de meeste mensen verloopt dit proces langzaam en duurt het wel tientallen jaren.

Hoe herken je de symptomen van de Ziekte van Parkinson?

De ziekte wordt meestal niet meteen herkend omdat het verloop vrij langzaam gaat. Bovendien uit de ziekte zich op verschillende manieren. Hieronder enkele voorbeelden van symptomen die bij de Ziekte van Parkinson horen.

Fysieke symptomen

    • Trillen (tremor) van de handen, benen, kin of tong
    • Trager worden van bewegingen (bradykinesie), moeite met starten van bewegingen (akinesie) en ontbreken van automatische bewegingen (hypokinesie)
    • Stijfheid van de spieren (rigiditeit)
    • ‘Bevriezen’ van de benen tijdens het lopen (freezing), het lijkt alsof de voeten aan de vloer blijven plakken
    • Houdings- en evenwichtsproblemen
symptomen bij parkingsomn
trillen en beven zijn symptomen van Parkinson

Veel minder bekend is, dat de Ziekte van Parkinson ook mentale klachten kan veroorzaken. Niet zo gek als je weet dat dopamine ook nodig is om gevoelens van geluk, blijdschap en genot te ervaren. Bovendien speelt dopamine een rol in bij het beloningssysteem en geeft het je mentale kracht en motivatie.

Mentale symptomen

  • Stemmingsproblemen en depressie
  • Obstipatie
  • Trager denken
  • Verminderde reuk
  • Slaapstoornissen
  • Verandering van seksuele behoeften

Parkinson pijn in benen

We vertelden het al; Parkinson begint door gebrek aan dopamine in je hersenen. Dopamine zorgt voor de controle van je bewegingen en na een tijdje krijgt dit tekort invloed op je spieren. Lopen wordt moeilijker wat je belemmert in je alledaagse bezigheden en je evenwicht raakt verstoort waardoor je kunt vallen

Als je Parkinson hebt kun je erge last hebben van pijn in je benen. De pijn heeft verschillende oorzaken:
1. Stijve gewrichten en spieren door onnatuurlijke spierspanning of krampen
2. Verminderde doorbloeding
3. Gebrek aan beweging
4. Houdinginstabiliteit
5. Verkeerd gebruik van je spieren

Fysiotherapie, ergotherapie en geneesmiddelen op voorschrift zijn verschillende manieren om deze pijn wat te verlichten.

Parkinson en trilling in voet

Hoewel niet elke patient er last van heeft is trillen en beven een veelvoorkomend symptoom van Parkinson. Dat begint vaak in een van je vingers en verspreidt zich over handen en armen. Maar trillingen kunnen ook in je voet voorkomen. Dit kan lopen moeilijker maken en je kunt problemen met je evenwicht krijgen.
Er verschillende behandelingen die je kunnen helpen bij het beheersen van de trillingen en beven zoals medicijnen, fysiotherapie of ergotherapie.

Pijn bij Parkinson

De gevolgen van Parkinson zijn voor de meeste mensen erg pijnlijk. Dit heeft meestal met de bewegingsproblemen te maken waar deze ziekte mee gepaard gaat:

1. Stijve spieren en gewrichten
2. Krampen
3. Ontwikkeling van een verkeerde houding of looppatroon
4. Overbelasting van spieren
5. Neuropatische pijn

Het is niet eenvoudig om de pijn bij Parkinson goed te behandelen, maar er zijn verschillende mogelijkheden en therapieen die de pijn kunnen verlichten en die je kunnen leren om met de pijn om te gaan. Fysiotherapie, ergotherapie en ontspanningstherapie zijn de belangrijkste. Je therapeut kan je helpen om je spieren los te maken en je lichaam te helpen beter te bewegen.

Niet iedereen krijgt al deze klachten, welke klachten je krijgt verschilt per persoon.

Voetklachten die horen bij de Ziekte van Parkinson

In het lijstje met fysieke symptomen staan al het trillen van de benen, trager worden van bewegingen, stijfheid en bevriezen.
Typisch voor mensen met Parkinson is een schuifelend loopje. Kleine schuifelende pasjes die kunnen worden afgewisseld met bevriezen, waardoor de voet aan de grond genageld lijkt. Onderbenen en voeten kunnen minder goed doorbloedt worden en dat zorgt voor zeer stijve en koude voeten.

Ook zie je dat het looppatroon onregelmatig wordt en de voeten niet meer zo hoog worden opgetild tijdens het lopen, dat herken je aan een zogenaamde ‘sleepvoet’. Doordat het looppatroon niet voorspelbaar is, is de kans op struikelen en vallen groot. Tel daarbij op dat de rotatie van de romp minder goed is, waardoor het moeilijker is om achterom te kijken.

Doordat de voeten niet meer goed worden afgewikkeld en de voet vaak op een onnatuurlijke manier wordt neergezet, worden de voeten op onlogische plaatsen belast. Daardoor kunnen er klachten ontstaan aan voeten, enkels, knieën, heup en rug. Door de stijfheid in de voet is het risico op stoten groot. Parkinsonpatiënten stoten vaker hun tenen en nagels omdat de voeten zo stijf zijn.

Passend schoeisel

Uit een onderzoek dat door podotherapeuten werd gedaan onder parkinsonpatiënten, bleek dat bijna 90 procent van hen uiteenlopende afwijkingen aan de voet had:

  • Problemen aan de nagels
  • Eeltvorming
  • Spitsvoet
  • Verminderde beweeglijkheid (bij de helft van de patiënten)
  • Scheefstand van de grote teen
  • Stijve grote teen (Hallux Rigidus)

Wat pas echt opvallend was, dat driekwart van de parkinsonpatiënten geen geschikte schoenen droeg. Te klein, te groot, te smal of te breed. Terwijl juist bij een afwijkend looppatroon goede schoenen extra belangrijk zijn.

Behandeling en wat je zelf kan doen

Helaas is er geen behandeling mogelijk waardoor je kunt genezen. Als je de Ziekte van Parkinson hebt, sta je onder behandeling in het ziekenhuis bij een neuroloog. Die zal een behandelplan opstellen dat deels bestaat uit medicijnen in combinatie met fysiotherapie.

Om je voeten zo goed mogelijk te beschermen en het looppatroon te verbeteren, is het zaak goede schoenen te kopen die de voeten goed omsluiten, maar zeker niet afknellen. Je kunt de originele zooltjes verwijderen en ze vervangen door corrigerende inlegzooltjes. Wij adviseren Footlogics Sensi voor gevoelige voeten. Deze zooltjes ondersteunen de voeten onder de voetboog, waardoor de drukpunten worden verdeeld over de voet. Bovendien verlichten deze zooltjes druk en wrijving op pijnlijke en gevoelige voeten.

Bij voetklachten door Parkinson adviseren wij:

Je kunt ook eerst de steunzolenkiezer gebruiken om de juiste steunzolen te vinden die het beste bij jouw klachten passen.

Over de schrijver
Dropdown icoon

Moniek Martens - Gediplomeerd Voetkundig Adviseur Moniek Martens is naast oprichter Jeroen Schiks, mede-eigenaresse én het gezicht van Footlogics Inlegzolen. Als gediplomeerd Voetkundig Adviseur helpt zij je graag met professioneel advies zodat jij weer lekker kunt lopen zonder pijn. Ook deelt ze haar uitgebreide kennis met objectieve informatie over voetklachten en -oplossingen op het blog van Footlogics. Footlogics werkt met een team van specialisten op het gebied van podologie, technici, tekenaars, schoenontwerpers, voetspecialisten en materiaaldeskundigen. In hun fabriek in Barcelona ontwikkelen zij inlegzolen die voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die zij stellen op het gebied van werkzaamheid, draagcomfort, duurzaamheid, vochtafdrijving, veerkracht, schokabsorbtie en design.

Anderen bekeken ook

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo
[]