30-dagen-tevreden-garantie
Winnaar Shopping Awards 2024
Klanten geven ons een
8.6
Duurzaam materiaal

Hielspoor en chronische pijn

Moniek

Hielspoor is een aandoening waar je soms moeilijk vanaf komt. Helaas spreken wij ook regelmatig klanten die er moedeloos van zijn. Ze hebben al van alles geprobeerd, maar de pijn blijft. Fysiotherapie, dry needling, shockwave etc.
Misschien ben jij zo iemand en heb je ook onze steunzolen al geprobeerd maar zijn je klachten er niet door verminderd.

Pijn die langer dan drie maanden duurt, wordt chronische pijn genoemd. De oorzaak is vaak moeilijk te achterhalen en de behandeling is lastig. In dit blog vertellen we je meer over chronische pijn en hoe je ermee om kunt gaan.

Acute pijn

Je hebt het keukenblad lekker schoongeboend, komt omhoog en AU! Je stoot je hoofd tegen het opstaande keukenkastje. De tranen springen in je ogen van de pijn. Dit is duidelijk acute pijn. Pijn wordt geproduceerd door het brein. Acute pijn is eigenlijk een waarschuwingssignaal van het brein: pas op!

De oorzaak van acute pijn is vaak duidelijk: een weefselbeschadiging bijvoorbeeld door een sportblessure, een val of een ongeluk. Meestal is acute pijn ook goed te behandelen. Na een herstelperiode kun je weer alle dingen doen die je voor het letsel ook kon doen.

Chronische pijn

Chronisch betekent langdurig, aanhoudend, steeds terugkerend. Wist je dan een op de vijf mensen chronische pijn hebben?
Als je lange tijd pijn hebt, heeft dat invloed op het zenuwstelsel. Bij chronische pijn wordt niet (alleen) gekeken naar een manier om te behandelen, maar een manier om ermee om te gaan. Het brein kan namelijk pijnprikkels blijven geven, zonder dat daar (nog) en aanleiding voor is. Omdat het meeste letsel na 3-6 maanden volledig geneest, komt chronische pijn voort uit een hypergevoelig
zenuwstelsel. Je wordt overgevoelig voor prikkels.

Gevolgen van chronische pijn

Chronische pijn kan je leven op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied ingrijpend veranderen. Omdat de pijn voortdurend aanwezig is, heb je de neiging je aandacht op de pijn te richten. De pijn is moeilijk te negeren en je past je leven vaak ongemerkt aan, aan de pijn.

Chronische pijn heeft invloed op veel manieren:

  • Dingen die vroeger vanzelfsprekend waren, kun je nu niet meer doen. Dit kan invloed hebben op je werk, huishouden  en sociale contacten.
  • Je kunt het gevoel hebben dat je steeds tekortschiet omdat je afspraken af moet zeggen en omdat er ‘altijd iets met je is’.
  • Vaak slaap je slechter door de pijn en ben je snel prikkelbaar door slaaptekort.
  •  Je kunt er somber, angstig en/of snel geïrriteerd door raken.
  •  Omdat je niet meer op je lijf kunt vertrouwen, kun je je zorgen maken over de toekomst.
  •  Je kunt je moedeloos en machteloos voelen.
  •  Je kunt een gevoel hebben van rouw omdat je afscheid moet nemen van een deel van je leven.

Al deze negatieve gevoelens en ervaringen zorgen ervoor dat het nóg moeilijker is om met de pijn om te gaan. Je leven draait hoe langer hoe meer om de pijn.

Breintraining

Om chronische pijn te verminderen of in elk geval de ervaring te verminderen, moet je aan de slag met zaken die het zenuwstelsel beïnvloeden. Hoe pak je dat aan? Door je niet op de pijn zelf te focussen maar breed te kijken en de kwaliteit van leven te verbeteren. Te doen wat goed voor je is.

Kijk naar je levensstijl. Ongezond eten, roken, alcohol, te weinig lichaamsbeweging kunnen bijdragen aan een overgevoelig zenuwstelsel. Het beste kun je fysieke activiteiten blijven doen, waar je geen extra pijn van krijgt.

Kijk naar hoe je je voelt. Gedachten en emoties beïnvloeden je zenuwstelsel en dat heeft een groot effect op je stemming en je stresslevel. Deze negatieve gedachten en overtuigingen, geven op zich ook weer breinimpulsen die de pijn kunnen onderhouden. Vrolijke gevoelens leiden je af en verzachten de pijn. De manier waarop je over je pijn denkt, beïnvloed de manier hoe je de pijn ervaart.

Mindfulness, yoga of mediteren

Ook als je geen ‘zweverig’ type bent, is het aan te raden om eens mindfulness, yoga of een meditatie te proberen. Het zijn activiteiten die iedereen eigenlijk kan doen. Verwacht niet dat je net zo lening bent als je yogadocent. Dat hoeft ook helemaal niet om yoga te beoefenen en te ervaren. Yoga doe je juist op je eigen niveau, binnen je eigen mogelijkheden en een goede docent begeleid je hierin. Mindfulness en meditatie kunnen zelfs nieuwe paden in je brein aanleggen. Weg van negatieve gedachten, naar een kalm en rustig gevoel.

Verbeter de kwaliteit van jouw leven

Met een gezonde levensstijl (binnen jouw mogelijkheden) zorg je voor een gezond zenuwstelsel en een verbetering van de kwaliteit van je leven.

Hoe je de kwaliteit van leven verbetert, daar hebben we een mooie e-mailserie over gemaakt.
In deze serie van 10 e-mails behandelen we allerlei onderwerpen die in het verlengde liggen van bewegingsvrijheid. Tips, adviezen en feitjes over bewegen, gezondheid, verzorging en lifestyle. Maar ik stel je ook vragen. Vragen die je aan het denken kunnen zetten en wellicht op positieve manier letterlijk of figuurlijk in beweging kunnen brengen.

Deze serie is niet alleen gemaakt voor mensen met chronische pijn, maar je zal er zeker veel positieve kracht uit putten. Er is voldoende variatie dus pik eruit wat jou aanspreekt en doe er je voordeel mee.

Haal uit je leven wat binnen jouw mogelijkheden ligt

Inschrijfformulier

Meer bewegingsvrijheid, dat gunnen we iedereen.
Tien dagen lang een positief cadeautje in je mailbox. Voel je vrij om je aan te melden!

Ja, ik wil lifestyle tips >>>

Worden jouw chronische pijnklachten veroorzaakt door hielspoor? Bezoek onze website hielspoortips.nl voor alle informatie, tips, behandelingen en oplossingen.

Over de schrijver

Moniek Martens

Gediplomeerd Voetkundig Adviseur

Moniek Martens is naast oprichter Jeroen Schiks, mede-eigenaresse én het gezicht van Footlogics Inlegzolen. Als gediplomeerd Voetkundig Adviseur helpt zij je graag met professioneel advies zodat jij weer lekker kunt lopen zonder pijn. Ook deelt ze haar uitgebreide kennis met objectieve informatie over voetklachten en -oplossingen op het blog van Footlogics.

Anderen bekeken ook

Footlogics Highheelcomfort in open hoge hakken? Ja, dat kan!

Wedges, hoge open sandals en pumps. Helemaal geweldig! Natuurlijk wil je ook in je open hoge hakken overeind blijven, ontspannen
gelzooltjes-footlogics-inlegzooltjes

Wat niemand je vertelt over gelzooltjes

Dit blog is voor ons dé plek om je meer te vertellen over verschillende voetklachten én wat je eraan kunt doen
Sportschoenen

Sportinlegzolen: sporten zonder blessures

Eigenlijk weet iedereen die regelmatig sport wel dat sporten een flinke belasting kan zijn voor je hele lichaam. Pijntjes sluipen
Hielspoor tijdens zwangerschap

Zwanger en hielspoor? Vertroetel je voeten (en jezelf!)

Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Natuurlijk hopen we dat je geniet van je zwangerschap en deze bijzondere periode… Natuurlijk zijn er