Pijltje naar links Terug naar overzicht

Pijn door hoge hakken en hoe voorkom je dat

Jimmy Choo, Louboutin, MiuMiu en Gucci. Ken je die namen? Dan is de kans groot dat in jouw kast hoge hakken te vinden zijn.

Maar…

Dagelijks op hoge hakken lopen verandert de stand van je voeten en dat kan tot serieuze klachten leiden. Van likdoorns tot chronische rugklachten.

Maar als je weet wat je moet doen voorkom je die klachten.

Uit balans

Als je hakken draagt die hoger zijn dan 6 cm rust het lichaamsgewicht op de voorvoet. Het loopoppervlak is daardoor veel kleiner dan bij platte schoenen. Je lichaam moet harder werken om rechtop te blijven.

Het zwaartepunt van je lichaam ligt normaliter bij je heupen. Met hakken verschuift het naar voren. Om dat te compenseren leun je naar achteren. Dat brengt je bekken uit evenwicht. Je knieeën en rug worden meer belast en dat beinvloedt balans en stabiliteit. Het veroorzaakt druk en wrijving onder je hiel, aan de bal van je voet en je grote teen.

Welke klachten kunnen we voorkomen:

Voeten

Voetklachten die door druk en wrijving kunnen ontstaan zijn:

 • Gewrichtspijn en arthritis
 • Pijnlijke achillespees
 • Beschadiging, beknelling of verdikking van de zenuwuiteinden

Enkels en onderbenen

Staan en lopen op hoge hakken beperkt de enkel in zijn natuurlijke bewegingen. De voeten rollen niet volledig af zoals op lage schoenen. Dat veroorzaakt spanning in de enkel- en voetgewrichten. De spieren van het onderbeen moeten harder werken om de instabiele enkel in balans te houden. Dat vergroot het risico op zwikken en enkelletsel.

Kuiten

Op hoge hakken heb je mooiere kuiten. Je moet ze aanspannen en je hebt een nadrukkelijk tekening. Maar de kuitspier en de achillespees worden korter en stijver en daarmee minder flexibel. Dat veroorzaakt pijnlijke kramp als je je schoenen uittrekt.

Spanning op knieën, onderrug en wervelkolom

Elke stap die we zetten veroorzaakt een schokgolf  door het lichaam. Van de voet via de benen naar de wervelkolom. Lopen op hoge hakken vergroot deze krachten.

 • De voet op hoge hakken kan die schokken niet goed opvangen. Daarom komt er meer druk op de knieën. Dat kan na verloop van tijd slijtage van de kniegewrichten veroorzaken en daarmee de kans op arthritis.
 • De spieren van de onderrug moeten harder werken om de wervelkolom te beschermen, rechtop te houden en in balans.
 • De kanteling van het bekken kan een kromming in de onderrug veroorzaken. Met als gevolg: in het ergste geval zenuwpijnen en beschadigde ruggewervels.
 • Hoe hoger de hakken, hoe meer druk er je kwetsbare nekspieren komt. Dat kan leiden tot nek- en hoofdpijn.

De pijn verzachten

Je kunt zelf veel doen om zonder pijn en problemen op hoge hakken te lopen.

 • Koop schoenen van goede kwaliteit met een gemiddelde hakhoogte van 7 centimeter en het liefste met een bandje over de wreef. Dat vermindert de druk en spanning op de spieren in de voet en het scheenbeen.
 • Kies een schoen die buigzaam is ter hoogte van de tenen, dan kan je voet beter afwikkelen.
 • Wissel je hoge hakken af met lage hakken of sportschoenen. Dat houdt de achillespees soepel.
 • Loop geen lange stukken op hoge hakken. Niet langer dan een uur aan één stuk.
 • Kies een hak met een brede hielbasis en een plateau onder de voorvoet. Of een wedge. Dat vermindert de druk op de voorvoet.

Roze wedges

 • Ga niet rennen op je hoge hakken. Tenzij je de trein moet halen. Hardlopen zorgt voor nog grotere druk op de voorvoet en de hiel. De klappen die je rug en je knieën moeten opvangen zijn enorm.
 • Loop rechtop. Span je buikspieren aan en trek je schouders naar achteren. Kin omhoog, schouders naar achteren en recht vooruit kijken.
 • Gebruik een inlegzool speciaal voor hoge hakken. Goede inlegzooltjes zijn schokabsorberend, nemen druk van de bal van de voet en verdelen het lichaamsgewicht over de hele voet.
 • Pijnlijke voeten en kuiten verminder je met deze voetyoga-oefening.

Footlogics heeft High Heel Comfort inlegzooltjes in haar assortiment die speciaal zijn ontwikkeld voor hoge hakken.

 

Over de schrijver
Dropdown icoon

Moniek Martens - Gediplomeerd Voetkundig Adviseur Moniek Martens is naast oprichter Jeroen Schiks, mede-eigenaresse én het gezicht van Footlogics Inlegzolen. Als gediplomeerd Voetkundig Adviseur helpt zij je graag met professioneel advies zodat jij weer lekker kunt lopen zonder pijn. Ook deelt ze haar uitgebreide kennis met objectieve informatie over voetklachten en -oplossingen op het blog van Footlogics. Footlogics werkt met een team van specialisten op het gebied van podologie, technici, tekenaars, schoenontwerpers, voetspecialisten en materiaaldeskundigen. In hun fabriek in Barcelona ontwikkelen zij inlegzolen die voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die zij stellen op het gebied van werkzaamheid, draagcomfort, duurzaamheid, vochtafdrijving, veerkracht, schokabsorbtie en design.

Anderen bekeken ook

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo Shopping Awards
[]