Pijltje naar links Terug naar overzicht

De beste wandelschoenen

Welke wandelschoenen draag jij deze Wandelvierdaagse

Zelfs als je een doorgewinterde wandelaar bent en je de Vierdaagse met je ogen dicht en twee vingers in je neus kunt lopen, wil je in élk geval goede wandelschoenen aan je voeten. Maar wat zijn ‘goede’ wandelschoenen? Er is zo veel keuze en er zijn steeds nieuwe ontwikkelingen. Daarover gaat dit blog.

Hoe lang gaan wandelschoenen mee?

Als je investeert in nieuwe wandelschoenen, hoop je toch dat je er een tijdje mee kunt doen. Maar bij wandelschoenen spreken we niet van tijd maar van meters. Kilometers welteverstaan.
Gemiddeld kun je op wandelschoenen zo’n 1.000 tot 1.500 kilometer lopen. Er spelen wel een aantal factoren mee:

  • Hoe hard je loopt
  • Hoe je looppatroon is
  • Of je meestal op harde of zachte ondergrond loopt
  • Je eigen gewicht + bepakking die je draagt
  • Het materiaal van je schoenen
  • De weersomstandigheden waarin je meestal loopt
  • Of je je schoenen goed onderhoudt
  • Van welke kwaliteit de schoenen zijn

Kies de wandelschoenen die bij jou passen

Dat klinkt als een open deur, maar je moest eens weten hoeveel mensen spontaan een paar wandelschoenen online koopt, zónder zichzelf eerst wat vragen te stellen. Je zou op z’n minst onderstaande moeten weten voordat je gaat zóeken.

  • Loop ik vooral in Nederland? Dan weet je dat je schoenen vaak nat zullen worden. Ook als het die dag niet regent, is het wellicht nog nat van de dag ervoor 😉
  • Hoeveel kilometers denk je gemiddeld te maken per wandeling?
  • Moeten je wandelschoenen geschikt zijn voor elk seizoen? Of kies je ervoor om zomer en winter op aparte schoenen te lopen? Dit maakt veel uit voor je keuze.
  • Wat vind je prettiger lopen? Lage, middelhoge of hoge wandelschoenen? Bij overpronatie zijn wandelschoenen die de enkels ondersteunen het meest geschikt.
De beste wandelschoenen van Moniek van Footlogics ;)
Kies de wandelschoenen die bij je passen

A/B/C/D categorie

In de wandelschoenenwereld worden wandelschoenen onderverdeeld in categorieën: A/B/C/D

Categorie A
Schoenen van laag tot halfhoog model met soepele zool, geschikt voor vlakkere wandelingen.

Categorie B
Schoenen van halfhoog tot hoog model met stijvere zool. Ze zijn geschikt voor oneffen terrein, bijvoorbeeld in de heuvels. Ze zijn erg ondersteunend en geschikt voor een lange tocht met bepakking. Deze schoenen zijn heel veelzijdig te gebruiken.

Categorie B/C
De bergschoenen in de B/C categorie zijn wat hoger en stijver dan de B categorie en dat geeft meer stabiliteit. Geschikt voor middelzware tot zware bergwandelingen.

Categorie C
Hoog model wandelschoenen met een stugge zool. De zool maakt dat dit echte bergschoenen zijn, zelfs geschikt voor gletsjertochten, waarbij je extra grip nodig hebt.

Categorie D
Dit zijn de klompen onder de bergschoen: met zeer stevige zolen die geschikt zijn om stijgijzers om te binden. Bedoeld voor zware bergtochten en expedities.

Welk materiaal wandelschoenen wil jij?

De echte revolutie die wandelschoenen door hebben gemaakt, zit hem in het materiaalgebruik. Kon je vroeger kiezen uit zacht, stevig of hard leer? Tegenwoordig is leer niet meer de meest logische keuze en je ziet steeds meer variatie in synthetische materialen.

De beste wandelschoenen van leer - nubuck - nylon - vegan - PU rubber

Leer en nubuckleer wandelschoenen

Leer en nubuckleer zijn gemaakt van de toplaag van de huid van een rund. Dit is het sterkste gedeelte van de huid. Het nadeel van glad leer is dat je beschadigingen snel ziet. Een goed alternatief is licht opgeruwd leer: nubuckleer. Hierdoor vallen kleine beschadigingen niet op.

Suède schoenen

Suède is de binnenkant van de runderhuid en voelt zachter aan maar is ook minder sterk en vaak goedkoper. Nubuck en suède lijken een beetje op elkaar maar nubuck is veel sterker.

Wandelschoenen van synthetisch materiaal

Synthetische materialen worden steeds meer gebruikt en uiteraard zie je hier de meeste ontwikkelingen. Deze materialen worden uit diverse stoffen fabrieksmatig samengesteld en op die manier kun je dus allerlei eigenschapen meegeven aan het materiaal.
Wandelschoenen van synthetische materialen zijn vaak lichter en soepeler dan leren schoenen. Je kunt denken aan synthetisch stoffen, zoals polyester, nylon, PU en synthetisch leer. Vegan wandelschoenen zijn  wandelschoenen die gemaakt zijn zonder enige dierlijke materialen en 100% synthetisch zijn.

Synthetische materialen zijn vaak licht, relatief goedkoop en hebben een groot ademend vermogen. Helaas staat daar tegenover dat de stof minder waterdicht is dan (behandeld) leer.

Tussenlaag en voering

Om drukpunten te voorkomen, wordt er vaak gebruik gemaakt van een tussenlaag, bijvoorbeeld bij de hiel. Ook de binnenkant van de schoen is gevoerd. Die voering zit er niet voor niks; het zorgt ervoor dat vocht afgevoerd wordt en het geeft een comfortabel gevoel.

Waterdichte wandelschoenen of niet

Leren schoenen kunnen, ook als ze zijn geïmpregneerd, nooit 100% waterdicht zijn. Soms staat het wel bij de productomschrijving maar geloof mij: na een wandeling van een uurtje door nat gras, heb je tóch natte voeten. Leer is wel heel comfortabel omdat het ademt en vocht makkelijk afvoert. Een oplossing is een waterdichte voering.

Waterdichte voeringen

Het voordeel van waterdichte schoenen is natuurlijk: droge voeten. Maar ze zijn ook winddicht zijn, waardoor de kans je voeten lekker warm blijven. Dat is lekker als je gaat wandelen op frisse of koude dagen. Het nadeel is dat waterdichte schoenen vaak wat zwaarder zijn en ze ademen minder goed, waardoor je met warmer weer sneller last kunt krijgen van zweetvoeten en blaren. Het bekendste materiaal is Gore-Tex. Waterdicht, ademend en hoge kwaliteit.

Lekkere lichte wandelschoenen maar wél met ondersteuning

Synthetische materialen zorgen voor een lichtere schoen die goed ademt, maar daardoor geeft de schoen ook minder ondersteuning aan je voeten. Terwijl dát het allerbelangrijkste is als je de Vierdaagse zonder blessures uit wilt lopen.

Daarom adviseren wij altijd om in synthetische wandelschoenen inlegzolen te dragen. Footlogics Sports zijn ervoor gemaakt. Deze inlegzolen ondersteunen in de holte van de voet én onder de voorvoet. Hierdoor raken je voeten minder snel overbelast. Veerkrachtig rubber voor draagcomfort en een goede demping.

Draag je stuggere wandelschoenen (bijvoorbeeld van leer) en wil je graag optimale en meest uitgesproken ondersteuning van je voeten? Vervang dan de inlegzool van de schoenen door de Footlogics Comfort Plus. Deze zolen hebben een basis van flexibel en stevig PU rubber voor maximaal draag- en loopcomfort én hoge ondersteuning onder het voetgewelf. Demping en veerkracht door voorvoet- en hielpads van veerkrachtig Latex.

Vegan shoes

Wat je ook steeds vaker ziet, zijn vegan wandelschoenen. Vegan schoenen zijn duurzaam geproduceerde schoenen waarbij geen gebruik is gemaakt van dierlijke materialen, zoals dierlijk leer. Materialen gemaakt van biologisch katoen, gerecycled nylon of petflessen zijn een prima alternatief voor leer. Voor de zolen van schoenen kan gebruik worden gemaakt van natuurlijk rubber. Bij vegan schoenen gaat het niet alleen om de materialen maar ook om het eerlijke productieproces.

Zet ‘m op deze Wandelvierdaagse!

Ik hoop dat je met deze tips de juiste wandelschoenen kunt kiezen voor de volgende Wandelvierdaagse. Ook als je nog een paar prima wandelschoenen hebt liggen, is het zinvol om jezelf een nieuwe binnenzool te gunnen. Je schoenen geven aan de binnenkant weer de ondersteuning van nieuwe wandelschoenen maar aan de buitenkant geven ze het comfortabele gevoel van ingelopen schoenen. Zet ‘m op!

In wandelschoenen adviseren wij onze Footlogics Sports

Over de schrijver
Dropdown icoon

Moniek Martens - Gediplomeerd Voetkundig Adviseur Moniek Martens is naast oprichter Jeroen Schiks, mede-eigenaresse én het gezicht van Footlogics Inlegzolen. Als gediplomeerd Voetkundig Adviseur helpt zij je graag met professioneel advies zodat jij weer lekker kunt lopen zonder pijn. Ook deelt ze haar uitgebreide kennis met objectieve informatie over voetklachten en -oplossingen op het blog van Footlogics. Footlogics werkt met een team van specialisten op het gebied van podologie, technici, tekenaars, schoenontwerpers, voetspecialisten en materiaaldeskundigen. In hun fabriek in Barcelona ontwikkelen zij inlegzolen die voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die zij stellen op het gebied van werkzaamheid, draagcomfort, duurzaamheid, vochtafdrijving, veerkracht, schokabsorbtie en design.

Anderen bekeken ook

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo
[]