30-dagen-tevreden-garantie
Winnaar Shopping Awards 2024
Klanten geven ons een
8.6
Duurzaam materiaal

Pimp je pumps: 12 tips die écht werken

Moniek

Wie mij een beetje kent, weet dat ik verslaafd ben. Verslaafd aan schoenen met hoge hakken. In mijn kast staan 35 paar hakken die me een vermogen hebben gekost en ik ben er super zuinig op.
Er mag geen vlekje op zitten en zodra er een stikseltje loszit, ben ik al bij de schoenmaker, waar ik ook al een klein fortuin naartoe heb gebracht.

Maar nu heb ik goed nieuws. In veel gevallen heb je de schoenmaker helemaal niet meer nodig. Met een hete oven, haardroger, vaseline, een beetje vindingrijkheid en geduld hou je zelf je schoenen puntgaaf.

Tip 1: Sneakers, die heb ik ook. Uiteraard wél met een ingebouwde hak. Helaas is na een paar keer dragen het witte rubber van de neus al vies. Dat moet schoon!
Meng bak-soda met een heel klein beetje water en maak het zo dik als tandpasta. Neem een oude tandenborstel en borstel de pasta over het rubber. Het is niet erg als er iets op de stof komt. Als het opdroogt, wrijf je het er makkelijk weer af.
Leg er wel iets onder want het kan een beetje troep geven.

Tip 2: Ik heb een paar fantastische partyhakken gekocht maar ze zijn me net iets te klein. De volgende dag wil ik me het feestje herinneren en niet de pijn aan mijn voeten.
Wat heb je nodig? Een föhn, een paar sokken en tenen die een paar minuten bekneld worden ;). Trek eerst de sokken en daarna de hakken aan. Zet de föhn op de heetste stand en richt hem een paar minuten op de plekken waar je voet het meest wordt afgekneld. Beweeg ondertussen je tenen op en neer. Hou daarna je hakken aan tot ze helemaal afgekoeld zijn want anders krimpen ze weer. Trek je sokken uit en kijk of je schoenen lekker zitten. Misschien moet je het een paar keer herhalen.

Tip 3: Geen schoensmeer in huis of niet de juiste kleur?
Duik in het badkamerkastje en pak je bodylotion. Je hakken knappen er enorm van op, glimmen als nooit tevoren én ruiken lekker.

Tip 4: Na een avondje uit, op blote voeten naar huis. Dat doe je alleen als je blaren hebt. Ook die kun je heel eenvoudig voorkomen.
Smeer van tevoren de plekken waar je blaren kunt verwachten in met een beetje deodorant. Smeer het niet over je hele voet want dan ga je glijden in je hakken. Beperk je dus tot de wreef en je hiel.

Tip 5: Vegen, strepen en vlekken. Voor je het weten zitten je hakken er vol mee. Maar hoe kom je ervan af? Met nagellakremover, tandpasta en vaseline.
Bij donkere schoenen dip je een wattenstaafje in de remover en wrijf je voorzichtig over de vlek. Vlek weg? Veeg het dan nog even na met een droge doek.
Bij lichte schoenen neem je een beetje tandpasta en je tandenborstel. Poets voorzichtig tot de vlek weg is. Goed na wrijven met vaseline. En vergeet niet je tandenborstel weg te gooien.

Tip 6: Natuurlijk hebben we geen last van zweetvoetjes, jij en ik. Toch wil je deze tip wel even horen.
Leg een paar theezakjes een nachtje in je schoenen. Ze absorberen alle transpiratiegeur. Als het nodig is herhaal je dit een paar nachten achter elkaar. Of verschillende smaken ook effect hebben, dát weet ik niet.

Tip 7: Strooizout in de winter. Geweldig voor het verkeer, een ramp voor je schoenen. De oplossing is eenvoudig.
Maak een sopje van zachte zeep en veeg de zoutresten weg. Vul een fles met een spray-dop met gelijke delen water en azijn. Goed schudden. Sproei over de zoutvlekken en veeg je schoenen droog. Om de glans terug te krijgen smeer je een beetje bodylotion op de plek waar de vlek zat.

Tip 8: Het getik van hoge hakken klinkt nog wel charmant. Maar schoenen die bij elke stap piepen en kraken, vind ik niet sexy.
Luister eerst even in een stille kamer waar het probleem zit.
Is het de binnenkant? Til de binnenzool of inlegzool op en strooi wat babypoeder, maïzena of bakpoeder in je schoen.
Is het de buitenkant ? Wrijf dan wat babypoeder, maïzena of bakpoeder in de randen en naden. Je kunt ook een beetje van het wondermiddel WD-40 op een wattenstaafje doen en langs de naden strijken. Doe dit niet bij suède schoenen!

Tip 9: Hoe vaak moet jij de rubberen tips van je stiletto’s vervangen? Vaak. Ik ook. En iedere keer reken ik minstens tien euro af.
Je kunt het dus gewoon zelf. De hakkentips zijn online te bestellen en zijn vaak niet al te duur. Bestel er meteen een paar extra, dan heb je altijd een paar reserve tips bij de hand.

Tip 10: Dáár stonden ze: lange sexy laarzen van Paul Warner. Die moest ik hebben. Mijn voet gleed soepel in de laars. Ik trok voorzichtig de rits omhoog maar de laars was veel te strak voor mijn Hollandse kuiten. Dan kun je trekken, duwen, op de grond gaan liggen… het wordt niks.
Haal het hoogste percentage ontsmettingsalcohol bij de drogist en bestrijk de binnenkant van de laarzen hiermee. Het leer wordt hier soepel van. Trek nu een paar kniekousen aan en loop een halfuurtje. Misschien moet je het een paar keer herhalen. Maar dát zijn die laarzen waard.

Tip 11: Nog even en dan komt de zomer weer in zicht. Dan wil je met blote voeten in je hoge hakken. Maar hoe blijf je stabiel met je gladde zweetvoetjes?
Daar ga je weer: de badkamer in. Dit keer voor een inlegkruisje. Een inlegkruisje absorbeert transpiratie en voorkomt dat je gaat plakken en glijden in je hakken. Het ziet er even raar uit maar niemand die het ziet.

Tip 12: Krijg je natte voeten in je lievelingsschoenen? Dan zijn ze niet meer waterproof. Ook daarvoor heb ik een tip. Uitvoeren is wél geheel op eigen risico.

Wrijf de naden van je schoenen goed in met vaseline. Verwarm de oven voor en bak de schoenen 45 minuten op 180 graden. Eet smakelijk 😉

Over de schrijver

Moniek Martens

Gediplomeerd Voetkundig Adviseur

Moniek Martens is naast oprichter Jeroen Schiks, mede-eigenaresse én het gezicht van Footlogics Inlegzolen. Als gediplomeerd Voetkundig Adviseur helpt zij je graag met professioneel advies zodat jij weer lekker kunt lopen zonder pijn. Ook deelt ze haar uitgebreide kennis met objectieve informatie over voetklachten en -oplossingen op het blog van Footlogics.

Anderen bekeken ook

Sportschoenen

De 5 grootste missers die je kunt maken bij de keus van je sportschoenen

Je ziet ze steeds vaker. Op zondagochtend. Aan het begin van de avond. En de echte fanatieke, die zetten hun
Wandelschoenen

Voetklachten bij het wandelen – deel 1

5 tips om wandelblessures te herkennen en aan te pakken De mens is niet gemaakt om de hele dag te
Voetklachten hernia

Voetklachten door hernia – oorzaken en behandeling

Een sterke, stevige en gezonde rug is onmisbaar. Toch is rugpijn één van de meest voorkomende klachten waar jij misschien
Golfschoenen

Voetklachten bij golf

Als je nog nooit hebt gegolfd, zie je golf misschien niet echt als een ‘sport’ omdat het er zo lekker