Pijltje naar links Terug naar overzicht

Nooit meer wiebelen op hoge hakken. 5 Tips voor hakken tot 12 cm!

Daar staan ze. Op internet. Op een gewone donderdagmiddag. ‘TEASE’. A towering 12mm T-Strap platform champagne glitter van Jimmy Choo.’

Ge-wel-dig. Maar wát zijn ze hoog! Dat wordt wiebelen op hoge hakken.

Ik bestudeer het patroon van de lovertjes en het contrast tussen de plateauzool en de elegante hak. De schoen is stoer en vrouwelijk. Een fantastische combinatie. Op mijn lijf geschreven. Ik loop altijd op hoge hakken. Vooral omdat ik het heel mooi vind. En omdat ik 1.56m ben. Ik heb dus heel veel tijd gehad om de beste informatie te zoeken over hoe je goed en ontspannen op hoge hakken loopt.

Hier komen mijn beste tips:

1. Ga voor kwaliteit

Schoenen van goede kwaliteit hebben een betere pasvorm en bieden meer steun en draagcomfort. Je hebt er langer plezier van.

2. Sterke spieren

Je lichaam moet wennen aan hoge hakken. Kies niet meteen voor hakken van 10 centimeter. Begin met 6. Zodra je op hoge hakken loopt verandert je houding en gebruik je je spieren op een andere manier. De spieren van je onderrug krijgen het zwaarder. Als je die spieren oefent krijg je minder last van je rug en ontlast je je knieën.

Oefening
Dit vind ik zelf een prettige oefening: ga op je buik liggen met je handen gestrekt vóór je of onder je voorhoofd. Til beurtelings je linker- en je rechtervoet op. Niet te hoog. Maximaal 15 centimeter of tot je spanning voelt in je onderrug. Hou 8 seconden vast en laat je been zakken. Doe deze oefening 8 keer per been. Het kost je maar 2 minuutjes.

3. Een goede houding

Op hoge hakken straal je zelfvertrouwen uit. Hoe doe je dat? Ga ontspannen rechtop staan. Zet je knieën niet op slot maar hou ze licht gebogen. Laat je schouders zakken en trek ze naar achteren. Hou je buik in en duw je borst vooruit. Dat laatste gebeurt al een beetje vanzelf als je de rest goed doet. Een leuk extra effect van een goede ‘hoge hakken houding’? Je billen worden ronder waardoor je kleding mooier gaat zitten.

Oefening
Wees je bewust van je houding wanneer je op hoge hakken loopt. Hoe voelt je lijf? Is je bovenlichaam ontspannen? Bieden je onderrugspieren een stevig tegenwicht? Maken je voeten goed contact met de grond? Dat bewustzijn vergt in het begin wat concentratie maar het zorgt ervoor dat je niet uit vermoeidheid je knieën de klappen laat opvangen.

4. Loop in een rechte lijn

Concentreer je terwijl je loopt. Want met hoge hakken aan heb je een grotere kans om te zwikken of te struikelen en de schade kan groot zijn. Oefen daarom als volgt:

Oefening
Kijk zo ver mogelijk vooruit, net als bij het autorijden. Focus op het punt waar je naartoe wilt lopen. Loop in een zo recht mogelijke lijn, maar overdrijf het niet: verlies je omgeving niet uit het oog.

5. Zet kleine stapjes en rol je voorvoet af

Anders dan bij platte schoenen kun je je knieën niet volledig strekken als je loopt. Grote stappen nemen is dan ook niet elegant. Wat kun je wel doen? Rol je voet goed af. Zet eerst je hak neer, hoe hoog die ook, is en rol je voorvoet volledig af.

Misschien wil je eerst je voorvoet neerzetten om snel stabiliteit te voelen. Niet doen: dat werkt averechts. Probeer het maar eens uit. Je loopt juist zekerder en steviger als je éérst je hak neerzet.

Oefening
Neem langzame en rustige stapjes waarbij je eerst je hak neerzet en dan in slow motion de voorvoet laat afrollen. Oefen dit heel overdreven. Zo voel je duidelijk wat er gebeurt met je voet en met je evenwicht als je op hoge hakken loopt. Zo ontwikkelt je lijf een soort geheugen waardoor je je zekerder kunt bewegen op allerlei ondergronden.

En zijn je voeten na een avondje wiebelen op hoge hakken toe aan een ontspannende oefening? Probeer dan eens deze yoga oefening voor je voeten.

Wil je meer weten over pijnloos lopen op hoge hakken? Klik dan op onderstaande afbeelding.

HH-Banner-m-KNOP

Over de schrijver
Dropdown icoon

Moniek Martens - Gediplomeerd Voetkundig Adviseur Moniek Martens is naast oprichter Jeroen Schiks, mede-eigenaresse én het gezicht van Footlogics Inlegzolen. Als gediplomeerd Voetkundig Adviseur helpt zij je graag met professioneel advies zodat jij weer lekker kunt lopen zonder pijn. Ook deelt ze haar uitgebreide kennis met objectieve informatie over voetklachten en -oplossingen op het blog van Footlogics. Footlogics werkt met een team van specialisten op het gebied van podologie, technici, tekenaars, schoenontwerpers, voetspecialisten en materiaaldeskundigen. In hun fabriek in Barcelona ontwikkelen zij inlegzolen die voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die zij stellen op het gebied van werkzaamheid, draagcomfort, duurzaamheid, vochtafdrijving, veerkracht, schokabsorbtie en design.

Anderen bekeken ook

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo Shopping Awards
[]