Pijltje naar links Terug naar overzicht

Blessures door kunstgras

De geur van vers gemaaid gras, slidings door de modder en grasvlekken op je kleren. Dát is sporten op echt gras. Maar de echte grasmat wordt steeds vaker verruild voor kunstgras en er wordt steeds meer gesport op de harde vloer van de sportzaal. Kunstgras kent voor-en nadelen. We zetten ze voor je op een rij.

Anders spelen op kunstgras

Een balspel verloopt op kunstgras anders dan op echt gras. Dankzij de harde ondergrond stuitert de bal anders. Hij gaat sneller rond en blijft langer in het spel. Dat vraagt om een technischer spel en een inspanning die vergelijkbaar is met 11 minuten extra speeltijd.

Een getraind team ondervangt dit door de bal meer te laten circuleren. Een niet getraind team zal veel meer moeten lopen om het spel bij te houden. Liezen, enkels en knieën worden hierdoor veel meer belast.

De vloer in de sportzaal en kunstgras zijn een stuk stijver en geven bij abrupt wenden, keren en stoppen minder mee dan natuurlijk gras. Hierdoor komt meer kracht en spanning op de spieren te staan. De spieren worden door de spanning kwetsbaarder voor blessures zoals spierverrekkingen en enkelblessures.

Voor- en nadelen van kunstgras

De voordelen van kunstgras ten opzichte van een natuurlijke grasmat zijn meteen duidelijk: nooit meer een drassig veld na een heftige regenbui. Geen kuilen en hobbels waarin je je verstapt.

En de vereniging is blij want kunstgras is onderhoudsvriendelijk. Weg met de grasmaaier! Af en toe de kunstgrasvezels opborstelen, het instrooimateriaal aanvullen en elke 5 jaar het veld machinaal reinigen. Simpel.

De nadelen zijn voor de spelers.  Kunstgras geeft meer wrijving. Bij een flinke sliding heb je grote kans op brand- en schaafwonden. Dit probleem wordt al minder bij de nieuwe generatie kunstgrasmatten maar de losse rubberkorrels en het zand blijven een onprettige ondergrond voor slidings.

Blessures dankzij kunstgras

De meeste blessures komen door de overgang van spelen op natuurlijk gras naar kunstgras of een binnenveld. Het lichaam van de sporter heeft maar liefst 7 weken nodig om zich aan de nieuwe ondergrond aan te passen. In deze periode zijn sporters gevoeliger voor blessures.

Het feit dat kunstgrasvelden vlak en stabiel zijn, lijkt een voordeel maar dit veroorzaakt tevens vaak problemen. De voet staat vaster in de grond waardoor de kans op kwetsuren aan pezen,  bindweefselbanden, enkels en hamstrings groter is.

Welke lichamelijke klachten kunnen blessures worden?

De krachten die op de voet inwerken tijdens het lopen bedragen 2 tot 3 maal het eigen lichaamsgewicht. Bij hardlopen zelfs 5 keer.

Je lichaam is er op gebouwd om dit op te vangen zolang de ondergrond waar we op lopen zacht is zoals aarde en zand.

De harde ondergrond en de schoenen waarop we tegenwoordig lopen veroorzaken overbelasting van de enkels en belemmeren de natuurlijke afwikkeling van de voet. Het gevolg is overpronatie: de enkels kantelen naar binnen en het voetgewelf zakt door.

Klachten die samenhangen met overpronatie zijn hielklachten, pijn aan de bal van de voet, kniepijn en lage rugpijn.

Hoe voorkom ik blessures?

  • Voorkomen is beter dan genezen. Dat spreekwoord is hier helemaal op zijn plaats. Veel blessures zijn namelijk goed te voorkomen.
  • Zorg voor goede kunstgrasschoenen. Dat zijn schoenen met meerdere kleine ronde noppen. Draag geen gewone voetbalschoenen met langwerpige noppen. Kunstgras is harder en geeft meer grip. Met een normale schoen kun je vast blijven staan. Dat vergroot de kans op enkel- en knieblessures.
  • Doe coördinatie- en spieroefeningen die de knie verstevigen en de kans op enkelverzwikkingen voorkomen. Begin deze oefeningen ruim voordat je gaat trainen op kunstgras of in de hal.
  • Je knie verstevig je bijvoorbeeld met beenspieroefeningen. Hier vind je een goede oefening om je beenspieren te versterken.
  • Gebruik goede inlegzooltjes die voldoende support bieden in de holte van de voet en voorkomen dat de voeten naar binnen kantelen. Het gebruik van speciale zooltjes kan het risico op blessures verminderen omdat deze meer steun geven dan de gewone zooltjes in sportschoenen.

Wij hebben speciale zooltjes die ondersteunen en verlichten bij voet- en knieklachten door sporten op kunstgras.

Over de schrijver
Dropdown icoon

Moniek Martens - Gediplomeerd Voetkundig Adviseur Moniek Martens is naast oprichter Jeroen Schiks, mede-eigenaresse én het gezicht van Footlogics Inlegzolen. Als gediplomeerd Voetkundig Adviseur helpt zij je graag met professioneel advies zodat jij weer lekker kunt lopen zonder pijn. Ook deelt ze haar uitgebreide kennis met objectieve informatie over voetklachten en -oplossingen op het blog van Footlogics. Footlogics werkt met een team van specialisten op het gebied van podologie, technici, tekenaars, schoenontwerpers, voetspecialisten en materiaaldeskundigen. In hun fabriek in Barcelona ontwikkelen zij inlegzolen die voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die zij stellen op het gebied van werkzaamheid, draagcomfort, duurzaamheid, vochtafdrijving, veerkracht, schokabsorbtie en design.

Anderen bekeken ook

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo Shopping Awards
[]