Pijltje naar links Terug naar overzicht

Schoenen passen en kopen? Zó kies je de schoen die bij jou past

Sommige kledingstukken worden verkocht onder de noemer ‘One size fits all’ Nou geloof ik nooit dat met ‘fits all’ ook wordt bedoeld dat het iedereen goed staat, dus aan mij zijn dat soort dingen niet besteed.

Voor schoenen ligt dat anders. Iedereen weet dat het belangrijk is om schoenen in de juiste maat te dragen. Wat soms wordt vergeten, is dat een maat een flexibel begrip is: de ene keer heb je maat 38 en de andere keer 39, dat is onder andere afhankelijk van waar de schoen werd gemaakt.

Naast de juiste maat zijn nog meer factoren die meespelen om de perfect zittende schoen te kiezen.
In dit blog behandel ik 10 tips die je de volgende keer kunt gebruiken als je op schoenenjacht gaat.

1. Leer van je fouten

Kijk eens in je kast… nee iets verder: hélemaal achterin. Daar liggen de schoenen die je nooit draagt. Meestal zijn dat niet die oude afgetrapte schoenen (want die zitten zo lekker dat je ze niet weg kunt doen), nee, vaak liggen daar de schoenen waarvan je na een paar keer dragen wist: dit is een miskoop.
Trek ze nog eens aan en voel eens goed waarom deze schoenen tot die categorie behoren. Waar ging het mis? Neem die wijsheid alvast mee in je achterhoofd. En die schoenen? Geef ze aan iemand die er wél plezier van heeft!

2. Check je maat

Afhankelijk van waar ik ga shoppen, varieert mijn kledingmaat van XS tot M. Zo’n groot verschil zal je in schoenmaten niet hebben, maar het is een feit dat de ene maat 38, de ander niet is. Als je gaat passen in een winkel, pas dan altijd twee maten, is mijn advies. Tenzij je meteen voelt: yes, deze zitten als gegoten!

Bedenk meteen of je bij het passen de sokken draagt die je normaal ook zou dragen. Met andere woorden: pas geen bergschoenen met pantykousjes en geen pumps met sokken (get the picture?).
Verliefd geworden op een paar schoenen op internet? Kijk dan even bij de matentabel en lees reviews. Vaak geven mensen hier ook aan of de schoenen groter of kleiner uitvallen dan normaal.
Zelfs als je schoenen koopt van je lievelingsmerk, kan het zijn dat de buitenkant hetzelfde lijkt maar dat de schoenen een totaal andere leest hebben. Kritisch passen dus!

3. Ze zitten heerlijk maar…

… aan de binnenkant bij mijn kleine teen loopt een naadje dat pijn begint te doen als ik ze een uurtje hebt gedragen.
… mijn grote teen zit net tegen de punt van de schoen, aan één kant.
… het leer is heel stug dus ik hebt steeds blaren, ik moet ze gewoon nog uitlopen.
… het is precies mijn maat maar mijn tenen zitten een beetje tegen elkaar aan gevouwen.
… ik voel druk onder de bal van mijn voet als ik ze en dag draag.
… het voetbed geeft weinig steun.

Ja ja, ze zitten heerlijk? Echt niet! Ik heb eens laarsjes gehad, die ‘heerlijk’ zaten. Tenminste: rechts zat heerlijk, maar links voelde ik de naad die over het kootje van mijn kleine teen liep de héle tijd. Na een paar uur voelde het teentje alsof het gekneusd was en was ik blij als ik ze uit kon trekken. Iedere keer als ik ze droeg, ging het zo. Ik heb alles geprobeerd om dat laarsje een beetje op te rekken… het is niet gelukt. Waar het aan lag? Misschien is de ene voet wat breder dan de andere, misschien was die naad links nét 2 millimeter strakker gestikt.
Neem geen genoegen met dit soort ‘maartjes’. Een schoen moet goed zitten, zonder gemaar.

4. Passen op het juiste tijdstip

Ze zeggen dat je nooit op lege maag boodschappen moet doen… anders ben je veel te gevoelig voor impuls (ongezonde) aankopen. Voor het passen van schoenen geldt ook zo’n soort regeltje: ga passen aan het einde van de dag. In de ochtend zijn je voeten fris en uitgerust en vooral: slank (gold dat maar voor alle lichaamsdelen 😉). In de loop van de dag zetten je voeten en enkels altijd een beetje op. Vermoeide voeten zijn ook wat gevoeliger en dat is precies wat je nodig hebt om kritisch te zijn. Misschien onnodig om te zeggen maar ik doe het toch: pas altijd beide schoenen!

5. Neem je inleg- of steunzolen mee

Als je regelmatig steun- of inlegzolen draagt, neem je deze natuurlijk mee. Kijk of de oorspronkelijke zooltjes makkelijk uit de nieuwe schoenen te verwijderen zijn en pas de schoenen met je eigen zooltjes. Liggen ze goed, gaan ze niet schuiven of krullen ze nergens om?

Het heeft meestal geen zin om je eigen zooltjes over de oorspronkelijke te leggen en dan te gaan passen. Zelfs zooltjes van een paar millimeter dikte, maken een enorm verschil in pasvorm, bovendien kan je hiel te hoog komen voor het model van de schoen, waardoor je belangrijke ondersteuning mist.
Zitten de zooltjes vastgelijmd? Vraag aan de verkoper om ze los te maken. Als het een goede schoenwinkel is, begrijpen ze het belang hiervan.

6. Waar ga je de schoenen voor gebruiken?

Het lijkt zo’n inkoppertje maar toch wordt het vaak vergeten: wat is het doel van de schoenen die je gaat passen? Vooral bij impulsieve aankopen gaat het vaak mis. Je ziet een paar geweldig wandelschoenen in de uitverkoop. Alles lijkt te kloppen… maar het blijken stugge bergwandelschoenen te zijn, bedoeld voor hike-tochten met een rugzak op je rug. Terwijl jij gewoon elke zondagmiddag een uurtje door de polder wilt stappen. Nee, die stugge zool gaat nooit slap worden!

Schoenen met dunne zolen die je dubbel kunt vouwen, zitten waarschijnlijk als ‘slofjes’. Dat zíjn het dan ook! Lekker om in huis dragen maar je kunt er geen dag op lopen, dat is vragen om voetklachten.

Zoek je sneakers om op te sporten of sneakers die tof staan bij je hippe outfit? Slippers voor aan het strand of slippers om een hele dag op te lopen? Hoge hakken om een avondje door te brengen aan tafel in een restaurant of wil je er een nachtje dansend doorhalen op je high heels?
Gebruik je positieve en negatieve ervaringen uit het verleden, luister naar je lichaam, gebruik je gezond verstand en vooral: voel!

7. Zo maak je inlopen draaglijk

Het is natuurlijk geweldig als de schoenen die je op het oog had passen. In de winkel zitten ze lekker, alles klopt. Dan kan het tóch zo zijn dat je voeten aan dit nieuwe model moeten wennen. Een andere leest, geeft drukpunten op andere plaatsen. Het materiaal is nog wat stug, de zolen stram. In je enthousiasme wil je ze meteen de volgende werkdag dragen. Niet doen.

Beter draag je ze eerst een paar keer binnenshuis. Zo kunnen je voeten rustig wennen en kun jij ze uittrekken zodra ze onprettig gaan zitten. Inlopen bouw je op, begin met 2 uur per dag, daarna 3 uur et cetera.

Om je schoenen soepeler te maken kun je in eerst instantie wat dikkere sokken dragen. Het leer rekt een beetje op en dat kan al voldoende zijn!
Blijven de schoenen stug, draag dan eens natte sokken in je schoenen. Nee, dat zit niet erg lekker maar vochtig leer rekt wel sneller op.
Tenslotte doen schoenspanners ook goed werk. Je houdt het leer van de schoenen niet alleen mooi strak, het zorgt ook voor een klein beetje rek in de breedte.

8. Blaren en schurende plekjes: deodorant

Zelfs als je jouw schoenen zorgvuldig hebt uitgekozen is het niet altijd te vermijden dat je in de inlooptijd last krijgt van geïrriteerde plekjes en/of blaren. Ook daar is een simpel trucje voor: gebruik een deodorantroller om deze plekjes in te smeren. Laat de deo even goed drogen aan de lucht voordat je je schoenen aantrekt. De deo vermindert wrijving waardoor de kans op pijnlijke plekken een stuk kleiner wordt.

9. Kies voor kwaliteit, kies leer

Er zijn steeds meer schoenen te koop die gemaakt zijn van kunstleer. Kunstleer is op het oog niet of nauwelijks van echt leer te onderscheiden en er is helemaal niets mis mee! Toch is het aan te raden om schoenen te kiezen waarvan het bovenmateriaal en de voering van echt leer zijn. Echt leer is duurzaam en ventileert beter.
In kunstleer heb je dus snel last van zweetvoeten (wat ruik ik toch?) en zweetvoeten kunnen weer allerlei vervelende huidklachten veroorzaken. Mocht je denken dat het wel meevalt… elke dag scheiden we ongeveer 1cl vloeistof af via de voeten. Hoeveel dat is? Ongeveer een borrelglaasje vol 🥂
Omdat leer ‘leeft’, vormt het zich probleemloos naar je voeten. Kunstleer slijt sneller en zal eerder scheurtjes vertonen.

10. Inlegzolen om klachten te voorkomen en comfortabel te lopen

Ik ga er maar even vanuit dat het je met bovenstaande tips is gelukt, je hebt perfect zittende schoenen gescoord. Gefeliciteerd!
Zelfs met goede schoenen kun je voetklachten krijgen. Het probleem zit ‘em dan niet in de schoenen zelf maar in jouw natuurlijke looppatroon, de activiteiten die je onderneemt of een blessure, zoals hielspoor.

De inlegzooltjes van Footlogics zijn er in diverse soorten en maten en vormen een perfecte aanvulling op je schoenen. Wij hebben veel zorg besteed aan het ontwerpen van de zolen en hebben aan alles gedacht. De ene zool geeft meer corrigerende steun, de andere is zacht voor gevoelige voeten of juist heerlijk om mee te sporten. Alle volle lengte zooltjes zijn op maat te knippen én we bieden een unieke 30-dagen-niet-tevreden-geld-terug garantie.

Moniek van Footlogics, gediplomeerd Voetkundig Adviseur zit voor je klaar om je vragen te beantwoorden en advies te geven.
Zo worden de inlegzolen wellicht de finishing touch van jouw perfecte schoen!

Over de schrijver
Dropdown icoon

Moniek Martens - Gediplomeerd Voetkundig Adviseur Moniek Martens is naast oprichter Jeroen Schiks, mede-eigenaresse én het gezicht van Footlogics Inlegzolen. Als gediplomeerd Voetkundig Adviseur helpt zij je graag met professioneel advies zodat jij weer lekker kunt lopen zonder pijn. Ook deelt ze haar uitgebreide kennis met objectieve informatie over voetklachten en -oplossingen op het blog van Footlogics. Footlogics werkt met een team van specialisten op het gebied van podologie, technici, tekenaars, schoenontwerpers, voetspecialisten en materiaaldeskundigen. In hun fabriek in Barcelona ontwikkelen zij inlegzolen die voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die zij stellen op het gebied van werkzaamheid, draagcomfort, duurzaamheid, vochtafdrijving, veerkracht, schokabsorbtie en design.

Anderen bekeken ook

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo Shopping Awards
[]