Pijltje naar links Terug naar overzicht

9 Fysieke klachten en ziektes die voetklachten veroorzaken

Als je pijnklachten hebt aan je voet(en), wil je natuurlijk weten waardoor het komt. Soms is de oorzaak gewoon duidelijk; als je je hebt gestoten of als je een extreem lange wandeling hebt gemaakt, terwijl je geen geoefende wandelaar bent. In andere gevallen, ga je waarschijnlijk eerst je voeten onderzoeken.

Toch is de oorzaak van voetpijn vaak elders in het lichaam te vinden, op een plaats die je niet direct in verband brengt met pijn aan je voeten maar die te maken kan hebben met andere fysieke klachten. In dit blog lees je hier meer over.

Hernia en voetklachten

Je wervelkolom is opgebouwd is uit op elkaar gestapelde wervels. Deze wervels zijn met elkaar verbonden door tussenwervelschijven die de schokken opvangen en ervoor zorgen dat de wervelkolom soepel beweegt.

In het midden van een tussenwervelschijfje zit zachte gel. Als deze gel gaat uitstulpen kan dat tegen de zenuwbaan drukken en dat geeft pijnklachten. De meeste hernia’s komen voor in de onderrug. Eerder schreef ik al een blog over voetklachten door hernia.

de meeste hernia's komen voor in de onderrug
hernia onderrug

Een hernia herken je door aanhoudende pijn in je (onder)rug. Het is een typische zeurende zenuwpijn die vaak 24/7 aanhoudt. Door de druk op de zenuwen in het onderste deel van de wervelkolom, kunnen voetklachten ontstaan. Zo kun je last krijgen van gevoelloosheid en tintelingen omdat de hernia druk uitoefent op de zenuwen die naar de voet lopen.

Om de pijn van de hernia te verlichten, verandert je looppatroon en belast je de voeten en enkels op een andere manier. Hierdoor kan overbelasting ontstaan.

Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen aan de gewrichten, spieren en pezen. Bij deze aandoeningen is het afweersysteem van het lichaam ontregeld, waardoor chronische ontstekingen ontstaan.

De meeste vormen van reuma veroorzaken pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. Daardoor kun je minder goed bewegen en dat geeft beperkingen in het dagelijks leven. Je kunt ook hele moe of lusteloos worden van reuma.

Veel mensen met reuma hebben pijn of stijfheid in hun voeten. Problemen aan je voeten ontstaan ook door opgezwollen gewrichten, vergroeiingen of standsveranderingen van je voet. Je kunt daarnaast last krijgen van een veranderde drukverdeling onder je voeten of een kwetsbare huid en nagels. Je hebt meer kans op wrijving, beknelling en overbelasting van de voeten.

Fysieke klachten : Knie artrose

Knieartrose is een achteruitgang van het kniegewricht, waarbij het kraakbeen verdwijnt, waardoor pijn ontstaat. De oorzaak voor het ontstaan van een knieartrose kan ouderdom of een ongeval met de knie zijn (sportblessures), maar kan ook ontstaan door reuma, infecties, overgewicht en overbelasting.

De klachten bestaan uit pijn aan de knie en stijfheid die steeds meer toeneemt. Ook kan de knie rood en gezwollen zijn. Met name trappenlopen lokt de pijnklachten uit.

Ook bij knie artrose verandert je looppatroon om pijn te vermijden. Op die manier worden andere lichaamsdelen extra belast, waaronder enkels en voeten. Inlegzolen ondersteunen je voeten zodat deze worden gecorrigeerd en niet kunnen doorzakken. Op die manier kun je voetklachten die verband houden met knie artrose voorkomen.

Kuitbeenzenuw (Peroneus neuralgie)

Peroneus neuralgie is een pijnlijke aandoening van de kuitbeenzenuw, als gevolg van een beschadiging en/of een niet goed werkende zenuw. Peroneus neuralgie zie je vooral na een gebroken heup, kuitbeen of enkelbot en na knieprothese operaties.

De fysieke klachten bij een peroneus neuralgie bestaan meestal uit ernstige brandende en stekende pijn aan de buitenzijde van het onderbeen en soms aan de voetrug. Er kan zelfs een klapvoet optreden. De zenuw kan soms met een pijnblokkade worden behandeld, waardoor de pijn verdwijnt.

Fantoompijn

Fantoompijn ontstaat nadat je een ledemaat door amputatie of door een ongeval bent kwijtgeraakt. Een veranderde functie in de hersenen speelt een rol bij de pijnbeleving. Je ervaart immers pijn op een plaats die er niet meer ís.

Meestal begint fantoompijn zo’n 14 dagen na de amputatie, maar sommige patiënten krijgen pas enkele jaren na amputatie fantoompijn. De pijn duurt vaak een aantal minuten of uren en wisselt af met pijnvrije periodes. Fantoompijn wordt omschreven als schietend, stekend, prikkend, krampend, knijpend of brandend. Meestal wordt de pijn buiten het ontbrekende ledemaat gevoeld.

Ongeveer 50% van de patiënten heeft ook stomppijn. Pijnlijke plekken (trigger points) in de stomp zijn vaak aanwezig en kunnen fantoomgevoelens en de fantoompijn uitlokken. Soms wordt neuropathische pijnmedicatie voorgeschreven.

Complex regionaal pijn syndroom (CPRS)

Complex regionaal pijn syndroom (CRPS) werd vroeger posttraumatische dystrofie genoemd en is een chronische pijnaandoening. CRPS komt voornamelijk in de armen, benen, handen en voeten voor.

De oorzaak van CRPS is niet bekend. Er wordt wel gedacht dat het een overgevoeligheid van het zenuwstelsel is of een zenuwbeschadiging. Anderen denken dat er sprake is van een abnormale ontstekingsreactie. Het kan ontstaan na een botbreuk van de arm of het been, na een operatie van de ledematen, maar het kan heel soms ook spontaan ontstaan.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen CRPS type 1, waarbij er geen zenuw beschadigd is en CRPS type 2 waarbij er wel sprake is van zenuwbeschadiging.

Het begint meestal na een lichte verwonding aan arm of been, die overgaat in verschijnselen die lijken op een ernstige ontsteking op die plaats. De omgeving van de verwonding wordt opgezwollen, rood, warm (of juist koud) en zeer pijnlijk. De groei van nagels en haren kan veranderen en de voet verkrampen. In de loop van de tijd neemt de pijn vaak toe.

Het aangedane lichaamsdeel wordt langzaam stijf en er kan een verminderd gevoel ontstaan. Sommige patiënten herstellen volledig, anderen houden blijvend last. Ook als CPRS aan het been optreedt, zal dit gevolgen hebben voor het looppatroon en daardoor voetklachten veroorzaken. Je kunt dan het beste ondersteunende inlegzolen dragen om je hele houding te corrigeren.

Enkelartrose

Enkelartrose is een achteruitgang van het enkelgewricht waarbij het kraakbeen verdwijnt, waardoor pijn ontstaat. De oorzaak kan ouderdom zijn of een ongeval met de enkel of een sportblessure. Enkelartrose kan ook ontstaan door reuma en infecties.

Fysieke Klachten die bij enkelartrose horen: bewegingsbeperking en pijn die bij elke belasting toeneemt. Met name lopen is pijnlijk. De enkel kan rood en gezwollen zijn. Vaak hebben mensen met enkelartrose ook andere pijnlijke gewrichten.

De enkel vormt een belangrijke schakel bij een juiste afwikkeling van de voet. Omdat een pijnlijke enkel ervoor zorgt dat hij minder ondersteuning kan bieden en anders gaat lopen, is het raadzaam om je voeten te ondersteunen met stevige schoenen en comfortabele inlegzolen die voldoende ondersteuning bieden aan de voetboog om overpronatie te voorkomen.

Saphenus neuralgie

De nervus saphenus loopt aan de binnenkant van de kuit, langs de binnenkant van het scheenbeen. De nervus saphenus is een gevoelszenuw die doorloopt tot onder de knie en daar splitst in meerdere takken. Een van deze takken zorgt voor de gevoelszenuw van de huid aan de binnenzijde van het onderbeen.

Saphenus neuralgie is een pijnlijke aandoening van de saphenuszenuw, die door beschadiging niet goed werkt. Saphenus neuralgie ontstaat vaak na spataderenoperaties van de benen. De zenuw kan ook uitgerekt of beschadigd raken door een verstuikte enkel of gebroken enkel. Ook door standsafwijkingen van het onderbeen of enkel, spataderen en bot- of gewrichtsafwijkingen kan de zenuw beschadigen. De klachten bij een saphenus neuralgie bestaan uit pijnlijke sensaties aan de binnenzijde van het onderbeen en brandende en stekende pijn.

Hoewel deze zenuw niet doorloopt tot aan de voet, zal de pijn die je ervaart er wel voor zorgen dat je de neiging hebt anders te bewegen. Door het aangepaste looppatroon vergroot je de kans op blessures aan enkel en voeten. Ook hier geldt: een goede ondersteuning van de hielen en onder de voetboog, helpen om een gezond looppatroon te houden.

Sacro-iliacaal gewricht (SI-gewricht)

Het sacro-iliacaal gewricht (SI-gewricht) is het gewricht tussen de darmbenen en het heiligbeen en bevindt zich in het bekken. Pijn aan het SI-gewricht kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld infecties, artritis, tumoren, botbreuken en ontstekingen van de spierpeesaanhechtingen door overbelasting zijn. Maar helaas is er vaak geen aantoonbare oorzaak.

De pijn van het SI-gewricht zit net boven de billen en straalt uit naar de onderrug, het bovenbeen aan de achterzijde tot in de voet. Soms straalt de pijn uit naar de lies. Lang zitten, lang staan en slenteren, lokt de pijn vaak uit. Wandelen en fietsen gaat meestal het beste.

Risicofactoren voor het krijgen van pijn aan het SI-gewricht zijn bijvoorbeeld een verschil in beenlengte, een abnormaal looppatroon, scoliose, zware lichamelijke inspanning of zwangerschap. Bij veel risicofactoren speelt een ongezond looppatroon of overpronatie een rol. Door de voeten goed te ondersteunen neemt dit risico af.

Zoals je ziet, zijn er veel fysieke klachten die invloed hebben op het hele bewegingsapparaat en de voeten. Een goede diagnose is daarom belangrijk. Ook omgekeerd komt het vaak voor dat bijvoorbeeld doorgezakte voeten of zwakke enkels zorgen voor een verkeerd looppatroon. En dat kan dan weer klachten veroorzaken elders in het lichaam.

Daarom zeggen wij altijd: je voeten staan aan de basis van je lichaam en brengen je overal. Geef ze de aandacht en zorg die ze nodig hebben; dat scheelt veel ongemakken en klachten achteraf!

Footlogics maakt al bijna 25 jaar inlegzolen die voetklachten kunnen verlichten, verhelpen en voorkomen. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Ik adviseer je met plezier!

Naar alle inlegzolen van Footlogics

Over de schrijver
Dropdown icoon

Moniek Martens - Gediplomeerd Voetkundig Adviseur Moniek Martens is naast oprichter Jeroen Schiks, mede-eigenaresse én het gezicht van Footlogics Inlegzolen. Als gediplomeerd Voetkundig Adviseur helpt zij je graag met professioneel advies zodat jij weer lekker kunt lopen zonder pijn. Ook deelt ze haar uitgebreide kennis met objectieve informatie over voetklachten en -oplossingen op het blog van Footlogics. Footlogics werkt met een team van specialisten op het gebied van podologie, technici, tekenaars, schoenontwerpers, voetspecialisten en materiaaldeskundigen. In hun fabriek in Barcelona ontwikkelen zij inlegzolen die voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die zij stellen op het gebied van werkzaamheid, draagcomfort, duurzaamheid, vochtafdrijving, veerkracht, schokabsorbtie en design.

Anderen bekeken ook

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo Shopping Awards
[]