Pijltje naar links Terug naar overzicht

Het slijtpatroon van je schoenen vertelt hoe je loopt

Loop je naar binnen of juist naar buiten? Belast je de bal van je voet teveel? Je kan het goed zien aan het slijtpatroon van je schoenen. Hoe en waar de zool is gesleten vertelt veel over je manier van lopen.

Het normale slijtpatroon van de zool

Normale allerdaagse schoenen

Als je loopt wordt de hiel (1) en de bal van je voet het meeste belast en dat heeft te maken met hoe voeten natuurlijk afrollen. Om precies te zijn: tijdens het landen van je hiel wordt de buitenzijde van je hak als eerste belast. Dat komt doordat je voet in een lichte supinatie (naar buiten gedraaid) en aan de buitenzijde de grond raakt. Vervolgens rollen je voeten af over de bal van voet waarbij je de hele hak lichtjes gebruikt, de hoeken iets meer (2). Bij een gelijkmatige afzet slijt je zool dus meer op de buiten- en binnenbal, onder je grote teen (4) en aan de punt (5).

Slijtpatroon zool

Hoge hakken

Loop je graag en veel op hoge hakken? Dan zie je dat de zool veel meer onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes (metatarsalen) slijten (3). Logisch, de druk van je lichaam rust op de bal van je voet bij het lopen op hoge hakken.

Het slijtpatroon van je schoenen

Het overleer van je lederen schoenen of nylon van je sportschoenen slijt natuurlijk door het dragen maar ook door onderhoud, schuren van je broek bij de afsluitnaad (6) en de zg. Durbyhoek (7) en ontstaan er schuurplekken in de voering van de hiel (8) en voorkant van je schoenen door constante belasting op de bal van je voet (9).
Knellende, krappe (mode)schoenen met te weinig ‘teensprong’ waardoor je kan struikelen zorgen niet alleen voor voetklachten maar geven ook schuurplekken in de punt van je schoenen en bij de nagel van je grote teen (10).

Slijtpatroon schoenen

Een ongewoon slijtpatroon

Gedragen schoenen laten je zien hoe erop gelopen is. Slijten je schoenen anders dan we hierboven vertellen dan is dat een ‘ongewoon slijtpatroon’.

De kwaliteit van je schoenen

Een ongewoon slijtpatroon kan natuurlijk veroorzaakt worden door de kwaliteit van je schoenen, het materiaal waar ze van gemaakt zijn of de constructie van je schoenen. Als je een teenafdruk voelt of de voering is doorgeschuurd, dan zijn je schoenen te plat of te klein. Je kunt zelf eenvoudig controlleren of je schoenen de juiste maat hebben en niet te klein zijn door naar de zichtbare afdrukken van je tenen op de binnenzool te kijken.

Je manier van lopen

Een doorgezakte- of platvoet, holvoet, klauwtenen, overproneren of juist teveel supineren kunnen al vervelend genoeg zijn en pijnlijke klachten geven; het belast ook je schoenen. De Podoloog of de Voetkundig Adviseur kan dat goed beoordelen en samen met jou oplossingen bespreken en maatregelen nemen om dit te verbeteren. Drukontlastende of corrigerende (orthopedische) steun- of inlegzolen zorgen naast ondersteuning en support van je voeten ook voor een gelijkmatig slijtpatroon en zorgen ervoor dat de opbouw van je schoenen rechtop blijft en niet naar 1 kant wegzakt.

Footlogics heeft comfortabele inlegzolen voor allerdaagse (kinder)schoenen- sport- en werkschoenen én hoge hakken 😉.
Footlogics corrigeren, zijn drukontlastend, verlichtend en ze lopen ook nog eens lekker!

Over de schrijver
Dropdown icoon

Moniek Martens - Gediplomeerd Voetkundig Adviseur Moniek Martens is naast oprichter Jeroen Schiks, mede-eigenaresse én het gezicht van Footlogics Inlegzolen. Als gediplomeerd Voetkundig Adviseur helpt zij je graag met professioneel advies zodat jij weer lekker kunt lopen zonder pijn. Ook deelt ze haar uitgebreide kennis met objectieve informatie over voetklachten en -oplossingen op het blog van Footlogics. Footlogics werkt met een team van specialisten op het gebied van podologie, technici, tekenaars, schoenontwerpers, voetspecialisten en materiaaldeskundigen. In hun fabriek in Barcelona ontwikkelen zij inlegzolen die voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die zij stellen op het gebied van werkzaamheid, draagcomfort, duurzaamheid, vochtafdrijving, veerkracht, schokabsorbtie en design.

Anderen bekeken ook

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo Shopping Awards
[]