Holvoeten ondersteunen voor betere houding
Platvoeten kennen we allemaal, maar van holvoeten hebben de meeste mensen nog nooit gehoord. In feite is het precies het tegenovergestelde van de platvoet. Een platvoet raakt met de hele voetzool de grond, terwijl de holvoet juist slechts met een klein deel de grond raakt. Vooral de hiel en de voorvoet worden belast.
Hoe je aan een holvoet komt
Holvoeten zijn vrijwel nooit aangeboren, dat komt omdat de voet zich in de eerste 12 levensjaren nog ontwikkelt. Een baby heeft immers echte platvoetjes. Meer dan de helft van alle holvoeten worden veroorzaakt door een neurologische aandoening, zoals HMSN en spierdystrofie. Bij letsel aan het ruggenmerg kan een holvoet aan één kant voorkomen.
Passend schoeisel voor holle voeten
Holle voeten geven automatisch een verhoogde wreef. Bovendien hebben mensen met holle voeten sneller kans hun enkels te verzwikken. Vaak ontstaan er pijnlijke eeltplekken onder de voet waar verhoogde druk is op de holvoet. Goed passend schoeisel met voldoende steun aan de enkels is erg belangrijk om stevig te staan als je holvoeten hebt.
Behandelen van holvoeten
Ernstige holvoeten, die vaak niet meer in gewone schoenen passen, komen in aanmerking voor een operatie. Vaak kunnen mensen met holvoeten wel in gewone schoenen lopen, met daarin een extra inlegzooltje om de voetboog te ondersteunen. Hierdoor worden drukplekken ontlast en de stabiliteit verbetert.