Klauwtenen behandeling: ondersteuning met inlegzooltjes
Klauwtenen ontstaan niet van de ene op de andere dag. Het is een vergroeiing van de stand van een of meerdere tenen, naast de grote teen. Hoe ontstaat zo’n vergroeiing en wat kun je doen om te zorgen dat het niet erger wordt?
Als je naar je voeten kijkt, zie je dat de grote teen twee kootjes heeft en de tenen ernaast hebben er drie. Bij een gezonde voet raken alle tenen ontspannen de vloer. Maar als het eerste en tweede kootje in een onnatuurlijk hoek staan t.o.v. elkaar, trekt de teen op en raakt slecht het puntje van de teen de grond. In het begin is de teen die in de verkeerde stand wordt gedwongen, nog beweeglijk en te corrigeren. Is dat niet meer het geval, dán spreken we van een klauwteen. Het eerste gewrichtje is gebogen en het tweede gewrichtje van een klauwteen blijft gestrekt.
Oorzaken van klauwtenen
Klauwtenen komen veel voor en zijn vaak het gevolg van doorgezakte voeten (overpronatie), slijtage van de gewrichten, een holvoet of van scheefstand van de grote teen. Ook het (te) vaak dragen van (te) hoge hakken kan de stand van de voeten dermate veranderen dat klauwtenen ontstaan.
Behandeling van klauwtenen
Gelukkig hoef je niet meteen op de operatietafel als je last hebt van klauwtenen. De klachten verdwijnen en je voorkomt erger door speciale inlegzooltjes te dragen tegen overpronatie. Deze zooltjes ondersteunen de zijkant van de voet onder de voetboog zodat de druk in de voet op de juiste manier wordt verdeeld. De zooltjes zorgen voor de basis van een goede lichaamshouding en verdeling van het lichaamsgewicht over de voet. De inlegzooltjes passen in alle gewone schoenen. Op die manier pas je met slechts één paar inlegzooltjes eenvoudig al je schoenen aan.