Heb je last van de gewrichten van je handen, pols of vingers, voeten, enkel of tenen? Zijn je gewrichten rood en pijnlijk en kun je moeilijk buigen en strekken? Dan kan het zijn dat reumatoïde artritis hebt. Heel vervelend en het kan heel erg pijnlijk zijn.

Wat is reumatoïde artritis?

Elleboog gewricht

Je lichaam beweegt niet uit zichzelf; je hebt gewrichten nodig om je botten te kunnen bewegen. Gewrichten vind je bijvoorbeeld in je enkel, elleboog en knie. Om je bewegingen soepel te laten verlopen en slijtage te voorkomen zijn de uiteinden van de botten die het gewricht vormen omgeven door kraakbeenweefsel. Als je afweersysteem verstoord is kan het antistoffen gaan maken tegen dit beschermende weefsel. Je gewrichten kunnen gaan ontsteken (artritis), beschadigen en slijten (reuma).
Reumatoïde artritis is een een auto-immuunziekte en het begint meestal in je handen (vingers) en voeten (tenen).

Wat zijn de symptomen van reumatoïde artritis?

Pijnlijke gewrichten van je handen en voeten
In het begin kan de pijn aan één kant zitten maar meestal krijg je zowel links als rechts tegelijkertijd last

Ontsteken van de grotere gewrichten
Ook de gewrichten van je elleboog of knie kunnen ontstoken raken

Gezwollen, warm en rood
Ontstoken gewrichten zijn pijnlijk, rood en voelen warm aan. Buigen en strekken gaat moeilijk en is pijnlijk

Pijn, óók als je niet beweegt
Je kunt ook pijn voelen als je helemaal niets doet; als je ligt, zit en je gewrichten niet belast

Pijn bij het opstaan
s’Ochtends na het opstaan of als je een tijdje hebt stil gezeten dan kan het wel een half uur duren voor de pijn en het stijve gevoel in je gewrichten wat verminderd. Door te bewegen en te lopen worden je gewrichten weer wat soepeler.

Heb je deze symptomen 3 weken of langer, dan kan het zijn dat je Reumatoïde artritis hebt. Het is raadzaam om dan contact met je huisarts op te nemen.

Wat is de oorzaak van Reumatoïde artritis?

Over de oorzaak van reumatïsche artritis is niet veel bekend. En je verwacht het misschien niet, erfelijkheid speelt maar een heel kleine rol. Komt reumatoïde artritis voor in je familie dan is de kans dat jij het krijgt maar 3 tot 5%.
Ook met ouderdom heeft het niet veel te maken. Reumatoïde artritis kan al op jonge leeftijd ontstaan.

Hoe verloopt reumatoïde artritis

Dat verschilt per persoon. Wees er in ieder geval zo snel mogelijk bij als je langer dan drie weken last hebt van je gewrichten. Je gewrichten zo de minste schade op en je kunt meestal beter behandeld worden. Reumatïsche artritis kan heel mild verlopen en je kunt er zelfs een tijdje helemaal geen last van hebben. Helaas blijven de klachten meestal terugkomen en in de periodes dat je meer last heb kun je je moe, koortsig en ziek voelen. Aan de hand van je symptomen en wat je vertelt kan je huisarts vaak al beoordelen of je reumatoïsche artritis hebt. Hij of zij geeft je een verwijzing voor de reumatoloog om te onderzoeken of het echt om reumatoïde artritis gaat. De reumataloog stelt vervolgens, als dat nodig is, een behandelplan op.

Wat kun je doen tegen de pijn bij reumatoïde artritis?

Pijnplek koelen
Leg een koude natte doek, een icepack of wat ijs op de pijnplek. Doe het ijs in een zakje of washandje; dat voorkomt bevriezing van je huid.

Blijf bewegen
Misschien vind je het spannend om te bewegen als je pijn hebt maar bewegen is juist goed voor de doorbloeding en zuurstoftoevoer. Luister natuurlijk goed naar je lichaam en als je twijfelt neem dat gewoon contact op met je huisarts.

Ga méér bewegen..
..als de pijn minder wordt
Gewrichten die omgeven zijn door sterke spieren kunnen veel meer hebben en zijn minder pijnlijk en stijf. Ga bijvoorbeeld elke dag minstens een half uur wandelen, fietsen of zwemmen.

De oefentherapeut
Mensendieck en Ceasartherpatie leren je bijvoorbeeld hoe je gewrichten zo optimaal mogelijk belast. Je krijgt oefeningen (mee) die bij je passen en die de soepelheid en stabiliteit van je gewrichten op peil houdt

Medicijnen tegen reuma
Als je pijn hebt kun je altijd tijdelijk paracetamol slikken. Neem als dat nodig is 4 maal daags 2 tabletten van 500mg. Doe dit niet te lang; maximaal 4 weken
Je huisarts kan ook ibruproven, naproxen of diclofenac voorschrijven. Dit zijn ontstekingsremmende middelen die welliswaar beter helpen dan paracetamol maar vervelende bijwerkingen kunnen hebben.
Naar alle inlegzolen van Footlogics

Behandeling door specialist – De Reumatoloog

Als je bij een reumatoloog loopt dan mag je daar regelmatig heen voor onderzoek. Je bloed en urine worden onder andere gecontrolleerd op afwijkingen. Zo wordt het verloop van je aandoening goed in de gaten gehouden en je behandelplan aangepast als dat nodig is. Je reumatoloog probeert ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk zo weinig mogelijk last van je Reumatoïde artritis hebt. Hij werkt daarom intensief samen met verschillende specialisten als de fysiotherapeut, ergotherapeut of oefentherapeut. Je reumatoloog onderhoudt het contact met je huisarts en brengt hem tussentijds op de hoogte van het verloop van je reumatoïde artritis.

Inlegzooltjes bij reumatoïde artritis voor verzachten van de pijn

Recent Nederlands onderzoek laat zien dat zachte steunzolen de pijn door reumatoïde artritis verlichten.
Onze Footlogics Sensi is speciaal gemaakt om de pijn door o.a. reumatoïde artritis te verlichten. Footlogics Sensi biedt milde ondersteuning in de voetboog en heeft een toplaag van plastazote. Dat is een soort verend geheugenschuim wat zich bij lopen vormt naar je voeten.

Footlogics Sensi € 29,95

De memory foam inlegzolen voor gevoelige en pijnlijke voeten bij reuma.
Beoordeling: ★★★★★ (56 beoordelingen)

  • Volle lengte inlegzool, ontworpen om druk en wrijving te verlichten bij gevoelige en pijnlijke voeten
  • Biedt volledige ondersteuning en optimale drukverdeling dankzij de toplaag van Plastazote, een geheugenschuim dat zich tijdens het gebruik vormt naar de vorm van de voeten
  • Aanbevolen bij diabetische voeten, artritis, etalagebenen en fat pad syndrom
  • Past in normale dames- en herenschoenen, laarzen, wandel-, sport,- en golfschoenen
Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo Shopping Awards
[]