Pijltje naar links Terug naar overzicht

Voetklachten door hernia – oorzaken en behandeling

Een sterke, stevige en gezonde rug is onmisbaar. Toch is rugpijn één van de meest voorkomende klachten waar jij misschien ook wel mee te maken hebt gehad.

Veel rugklachten kunnen met rust, fysio en oefeningen verlicht worden maar als je rug langdurig en (te) zwaar belast wordt dan kan een hernia het gevolg zijn.

Wat is een hernia

Je rug wordt ondersteund door de wervelkolom die opgebouwd is uit ‘op elkaar gestapelde wervels. Deze wervels maken de wervelkolom stevig en sterk waardoor je overeind blijft en niet in elkaar zakt. Tussen de wervels bevinden zich schijfjes die we tussenwervelschijven noemen. Deze schijfjes vangen de schokken op en zorgen voor een soepele geleiding van de bewegingen van de wervelkolom.

In het midden van een tussenwervelschijfje zit een zachte gel. Als deze gel gaat uitstulpen kan dat tegen de zenuwbaan drukken. De zenuwen raken geirriteerd en dat gaat meestal gepaard met vervelende pijnklachten. De meeste hernia’s komen voor in de lage rug.

hernia
Hernia – Uitstulping van gel tussenwervelschijven

Oorzaken hernia

De meeste hernia’s ontstaan door slijtage of slechter worden van de tussenwervelschijven. De meest voorkomende oorzaken zijn:

1. Ouder worden
2. Overbelasting van de rug
3. Letsel- trauma
4. Veel en zwaar tillen
5. Overgewicht
6. Een zittend beroep
7. Aangeboren afwijking van de tussenwervelschijven

Symptomen hernia – Hoe herken je een hernia?

Pijn in je (onder)rug is de meest voorkomende klacht als je een hernia hebt. De pijn kan uitstralen naar je benen of armen. Andere symptomen kunnen zijn:

1. Gevoelloosheid of tintelingen in benen of armen
2. Zwakte in de benen of armen
3. Verminderde reflexen
4. Problemen met lopen of staan
5. Vermoeidheid
6. Hoofdpijn of duizeligheid (bij nekhernia)

Voetklachten door hernia

Een hernia kan verschillende klachten op andere plekken in het lichaam veroorzaken. In dit blog vertel ik je specifiek over voetklachten die door een hernia kunnen worden veroorzaakt.

Door de druk op de zenuwen in het onderste deel van de wervelkolom kunnen voetklachten ontstaan. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:

1. Pijnlijke hiel: de pijn voel je meestal aan de achter- of onderkant van de hiel

2. Gevoelloosheid – tintelingen: Een hernia kan druk uitoefenen op de zenuwen die naar de voet lopen. Daardoor kunnen gevoelloosheid of tintelingen ontstaan.

3. Verlies van kracht: Als de zenuwen die de voetspieren aansturen onder druk staan kan dit een minder krachtige voet tot gevolg hebben

4. Verminderde bewegelijkheid: Door pijn, gevoelloosheid of een minder sterke voet kan de mobiliteit van de voet verminderen.

5. Aanpassen van het looppatroon: Als je anders gaat lopen om pijn in je voet te verlichten of te ontzien kun je onnatuurlijk en onvast gaan lopen waardoor pezen en spieren overbelast kunnen raken

Voetklachten door hernia behandelen – Wat kan ik zelf doen

1. Pijnstillers: Ibuprofen of paracetamol kunnen helpen om de pijn te verlichten. Overleg altijd eerst met je arts voordat je medicijnen gebruikt en hou je aan de geadviseerde, voorgeschreven dosis.

2. Fysiotherapie: Een fysiotherapeut kan je helpen om speciale (houdings)oefeningen te doen die gericht zijn op het verbeteren van je mobiliteit en het versterken van je spieren. Dit kan helpen om de druk op de zenuwen in je rug te verminderen en de pijn in je voet te verlichten.

3. Rust: Het is belangrijk om voldoende rust te nemen en je activiteiten aan te passen. Luister goed naar je lichaam en vermijd lange tijd staan of zitten en til geen zware voorwerpen.

4. Warmte- en/of ijspacks: warmte of juist ijs kan helpen om (in het begin) de pijn te verlichten en de ontsteking te verminderen. Wissel warmte- en ijsbehandelingen af.

5. Check je schoenen: een goede ondersteuning van de voet kan helpen om de druk op de hernia te verminderen. Draag stevige, ondersteunende schoenen en combineer ze eventueel met corrigerende inlegzolen.

Operatie hernia

Een hernia operatie is meestal niet meteen nodig. In principe herstellen hernia’s vanzelf met de juiste behandeling binnen 6 tot 8 weken. Daarom wordt er door een arts ook niet meteen voor een hernia operatie gekozen. In ernstige gevallen kan een operatie de oplossing zijn om de hernia te verwijderen en zo de druk op de zenuwen in je rug te verminderen.

Voordelen operatie hernia

Er is heel veel ervaring met hernia operaties. De kans dat je geen last meer hebt van een hernia na een geslaagde operatie en goed herstel is groot. Overleg van te voren altijd goed met je arts. Bespreek je eventuele zorgen en stel alle vragen die je hebt over het veloop van je operatie en herstelperiode.

Nadelen operatie hernia

Aan elke medische ingreep zijn altijd risico’s verbonden en dat is voor een hernia operatie niet anders. Ik vertel je hier over de verschillende voetklachten die kunnen voorkomen na een hernia operatie.

Voetklachten door operatie hernia

Het goede nieuws is dat de meeste voetklachten door een hernia operatie na verloop van tijd met de juiste zorg als steunzolen, fysiotherapie of medicatie vanzelf kunnen verdwijnen. Dit is wel afhankelijk van de ernst van de zenuwbeschadiging en hoe het herstelproces verloopt na de operatie.

1. Pijnlijke voeten: Na een hernia operatie kan er pijn in de voet ontstaan door irritatie van de zenuwen die naar de voet lopen.

2. Gevoelloosheid of tintelingen in de voet

3. Zwakke voet: Na de operatie kunnen de voetspieren verzwakt zijn door de druk die op de zenuwen heeft gestaan

4. Problemen met lopen door bijvoorbeeld aanpassen van je looppatroon

5. Vermoeide voeten door gespannen spieren in de voet en veranderingen in het looppatroon

6. Beenlengte verschil: Ik kan je geruststellen, dit komt gelukkig niet vaak voor. Een beenlengte verschil kan trouwens eenvoudig gecorrigeerd worden met een extra hielstukje in je schoenen.

Footlogics heeft steunzolen die hernia kunnen verlichten en je na een hernia operatie weer op weg kunnen helpen. Neem voor persoonlijk advies contact met ons op welke uitvoering past bij jouw klachten en herstel.

Over de schrijver
Dropdown icoon

Moniek Martens - Gediplomeerd Voetkundig Adviseur Moniek Martens is naast oprichter Jeroen Schiks, mede-eigenaresse én het gezicht van Footlogics Inlegzolen. Als gediplomeerd Voetkundig Adviseur helpt zij je graag met professioneel advies zodat jij weer lekker kunt lopen zonder pijn. Ook deelt ze haar uitgebreide kennis met objectieve informatie over voetklachten en -oplossingen op het blog van Footlogics. Footlogics werkt met een team van specialisten op het gebied van podologie, technici, tekenaars, schoenontwerpers, voetspecialisten en materiaaldeskundigen. In hun fabriek in Barcelona ontwikkelen zij inlegzolen die voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die zij stellen op het gebied van werkzaamheid, draagcomfort, duurzaamheid, vochtafdrijving, veerkracht, schokabsorbtie en design.

Anderen bekeken ook

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo Shopping Awards
[]