30-dagen-tevreden-garantie
Winnaar Shopping Awards 2024
Klanten geven ons een
8.6
Duurzaam materiaal

Eksteroog

Eksteroog of likdoorn: zo kom je ervan af

Een eksteroog is eigenlijk niets anders dan een klein gemeen eeltpuntje waarvan de kern naar binnen groeit. Eelt aan de buitenkant van de voet biedt nog bescherming en is makkelijk te verwijderen. Eksterogen zijn heel wat lastiger weg te halen en kunnen flink pijnlijk zijn.

Hoe ziet een eksteroog er uit?

Er zijn verschillende soorten likdoorns en één daarvan wordt ook wel eksteroog genoemd. De eksteroog is een kleine witte eeltplek met een duidelijke kern waar hij zijn naam aan te danken heeft. Dit oog is het stukje verhard eelt dat naar binnen groeit.

cornscallous

Hoe ontstaan eksterogen?

Eksterogen ontstaan altijd doordat er op die plaats te veel druk op de voet wordt uitgeoefend. In de meeste gevallen zijn te nauwe schoenen de oorzaak. Vaak is de druk op de voet niet goed verdeeld. Denk maar aan het dragen van hoge hakken; het is duidelijk dat de druk dan veel meer op de voorvoet komt te liggen. De natuurlijke stand van de voet speelt hierbij ook een grote rol.

Eksteroog door hoge hakken
Eksteroog door druk en wrijving

Eksteroog en likdoorn, het verschil

Een eksteroog en likdoorn zijn verdikkingen van de huid op de voet. De belangrijkste oorzaken zijn wrijving of druk van te strakke schoenen, veel lopen en staan en overgewicht. Het verschil is de plek waar deze verdikkingen ontstaan. Een likdoorn komt meestal voor op de tenen en hebben vaak een harde, geelachtige kern. Een likdoorn kan behoorlijk zeer doen als je erop drukt.

Eksteroog en Likdoorn het verschil
Likdoorns op je tenen, eksterogen onder je voet

Een eksteroog ontstaat vaak op de bal van de voet of hiel en ze zijn meestal wat groter en platter dan likdoorns. Eksterogen kunnen net als likdoorns erg pijnlijk zijn door de harde kern omdat ze dicht tegen het bot aan kunnen zitten. Vooral met lopen kan dat een brandend gevoel geven.

Eksteroog behandelen

Likdoornpleisters plakken

Er zijn verschillende manieren om je eksteroog te behandelen. Door zogenaamde likdoornpleisters te dragen, vermindert de pijn meteen op de gevoelige plek. In likdoornpleisters zit salicylzuur om de huid om de likdoorn heen zachter te maken en de likdoorn los te weken. Een pedicure kan een eksteroog voorzichtig wegsnijden.

Eksteroog operatie

Als speciale schoenen, pads of crèmes en het wegsnijden van de likdoorn niet helpt dan kan het nodig zijn om de eksteroog met een operatie te verwijderen. Deze ingreep duurt meestal niet langer dan een half uur en om de pijn te verminderen wordt je licht lokaal verdoofd. De operatie is stappen:

  1. De arts reinigt en desinfecteert de huid rond de eksteroog of likdoorn om infectie te voorkomen. Daarna wordt de likdoorn heel voorzichtig weggesneden met een scalpel. Dit kan een beetje pijnlijk zijn.
  2. Als de likdoorn verwijderd is wordt het wondje behandeld om het bloeden te stoppen. Soms is het nodig om te hechten. Afhankelijk van de wond brengt de chirurg een verband aan wat bescherming geeft bij het genezingsproces.
  3. Na de operatie vertelt de chirurg hoe je voor de wond moet zorgen, welke medicijnen je kunt nemen en wordt er een controle afspraak gemaakt met je. Volg de instructies van je arts zorgvuldig op zodat de wond snel en goed kan genezen en om complicaties te voorkomen.

Operatie eksteroog – Waar moet je op letten?

In principe is een operatie eksteroog veilig en effectief. De meeste mensen ervaren weinig tot geen pijn tijdens de operatie en je kunt na de ingreep snel en met de juiste zorg en na-controle alles weer doen en je alledaagse bezigheden oppakken.

Soms zijn er complicaties als een infectie, bloeding of een allergische reactie op de verdovingsvloeistof. Als je na de operatie een ontsteking krijgt of als er iets anders mis gaat neem dan zo snel mogelijk contact op met je arts.

Eksterogen: liever voorkomen dan genezen

Door goede schoenen in de juiste maat te dragen met inlegzooltjes die ervoor zorgen dat je voeten goed worden ondersteund, kun je eksterogen en eeltvorming voorkomen. Footlogics inlegzolen zijn er voor al je schoenen en zijn hun investering dubbel en dwars waard!

Bij Eksteroog en hoge hakken bevelen wij High Heel Comfort inlegzolen aan. Speciaal voor smalle schoenen en laarsjes adviseren wij Footlogics Casual

Alle inlegzolen

Alle voetklachten van A tot Z