Rugpijn onderin de rug komt veel voor en meestal lijkt er geen directe aanleiding te zijn. Er zijn natuurlijk verschillende soorten rugpijn met een duidelijke oorzaak en behandeling, zoals: hernia, spit en scoliose. Maar de meeste mensen hebben non-specifieke lage rugpijn en zij lopen daar vaak jarenlang mee rond.
man

Rugpijn in de onderrug: oorzaken

Pijn onderin de rug wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van slappe buikspieren en een slechte lichaamshouding. Als de buikspieren niet sterk genoeg zijn, nemen de rugspieren al het tilwerk voor hun rekening en raken ze overbelast. Een van de belangrijkste oorzaken ligt echter aan de basis van de het lichaam: bij de voeten. Lage rugpijn staat dan rechtstreeks in verband met een verkeerde stand van de voeten die de oorzaak zijn van een slechte lichaamshouding.

Lage rugpijn corrigeren bij de basis

Als je weet dat je lichaam er alles aan zal doen om balans te zoeken, als het uit evenwicht wordt gebracht, is het eigenlijk heel logisch dat je moeFootlogics corrigeert een slechte houding t zorgen dat het aan de basis stevig staat: bij je voeten dus.

Overpronatie komt bij ontzettend veel mensen voor en uit recent onderzoek is gebleken dat het dragen van corrigerende steunzolen de pijn in onderrug bij maar liefst 68% van de mensen vermindert. Het looppatroon wordt gecorrigeerd, de lichaamshouding verbetert en de spieren in de rug kunnen ontspannen. Pak je onderrug pijn aan bij de basis!


Nuttige oefeningen bij (lage) rugpijn

Hamstring stretch

hamstring oefening Ga plat op je rug liggen. Een been rust op de grond. Pak het andere been net onder je knie vast en trekt je knie langzaam naar je borst toe. Hou je voet hoog in de lucht. Het been mag een klein beetje gebogen zijn. Je voelt nu rek in de hamstring. Hou je been zo vast voor 30-40 seconden. Adem lang en diep. Laat het been zakken en doe dezelfde oefening met het andere been. Herhaal deze oefening 4-5 keer.

‘De Cobra’ – rugversterkende oefening

cobra Ga plat op je buik op de grond liggen. Voorhoofd leunt op de grond, armen naast het lichaam. Breng je hoofd en bovenlichaam omhoog en maak de onderrug hol. Hou deze positie vast en adem 3 keer lang en diep. Laat je hoofd en bovenlichaam langzaam zakken, terug naar de grond. Herhaal deze oefening 4-5 keer.

Raadpleeg je fysiotherapeut voor andere nuttige oefeningen en behandeling van rugpijn.


Zit de rugpijn laag? Dat is éénvoudig aan te pakken met oefeningen en inlegzooltjes

Om de buikspieren te versterken kun je dagelijks buikspieroefeningen doen. Bouw dit heel rustig op en let er vooral op dat je de buikspieren gebruikt en niet – uit gewoonte –  je rugspieren nog eens extra belast!

De voeten kun je eenvoudig corrigeren door het dragen van inlegzooltjes tegen overpronatie (doorzakken van de voet). De zooltjes ondersteunen en corrigeren de voet en dat is direct van invloed op je lichaamshouding. Veel mensen ervaren al minder lage rugpijn nadat ze een paar weken inlegzooltjes hebben gedragen in combinatie met buikspieroefeningen.

De inlegzooltjes tegen lage rugpijn draag je het liefst altijd wanneer je gewone schoenen draagt. In principe heb je aan één paar voldoende want je gebruikt één paar inlegzooltjes voor al je schoenen.

Zooltjes tegen rugpijn

Naar alle inlegzolen van Footlogics


Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo Shopping Awards
[]