Aan de buitenzijde van het bovenbeen loopt een brede peesplaat van het dijbeen, over de heup tot aan de knie. Hij loopt door langs de zijkant van het been en hecht aan de buitenzijde van de tibia (scheenbeen) en het kopje van de fibula (kuitbeen).

Deze peesplaat draagt de mooie naam Tractus iliotibialis. Zoals alle spieren, pezen en gewrichten, kan ook de Tractus iliotibialis overbelast raken. De blessure als gevolg van overbelasting van de Tractus iliotibialis heet het iliotibialis frictiesyndroom. Gelukkig hebben we daar een makkelijkere uit te spreken en te onthouden naam voor: lopersknie of Runners Knee.

Oorzaken Iliotibiaal frictiesyndroom of lopersknie

De naam lopersknie zet je helaas ook weer op het verkeerde been ;-). Een Iliotibiaal frictiesyndroom kan namelijk ook optreden door veel fietsen. Wanneer kun je klachten krijgen?
Tijdens hardlopen en fietsen beweegt de peesplaat de hele tijd over een het meest uitstekende deel van het dijbeenbot (de laterale femurcondyl). Bovendien wrijft de peesplaat ook over het uitstekende botpunt aan de buitenkant van de knie.

Irritatie ontstaat door wrijving, doordat er minder geleidend weefsel tussen de punten zit. Deze pijn kan zelfs tot in het botweefsel doordringen.

Veel voorkomende oorzaken Iliotibiaal frictiesyndroom

Hoewel Iliotibiaal frictiesyndroom een typisch overbelastingssyndroom is, zijn er enkele onderliggende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan:

  • Ongelijke beenlengte waardoor het bekken naar binnen doorzakt.
  • O-benen die de tractus meer op spanning brengen.
  • Schoenen met een te hoge ondersteuning bij de voetboog.
  • Verkeerde looptechniek waarbij de knie verkeerd wordt belast.
  • Een holvoet kan minder schokken opvangen met enkels en voet. Deze schokken worden grotendeels opgevangen door de knieën.
  • Overpronatie waarbij de knie extra moet indraaien, waardoor de tractus wordt strakgetrokken over de knie.
  • Verkorte heupspier die de tractus te veel aanspant.

Symptomen Iliotibiaal frictiesyndroom?

Een lopersknie herken je aan de typische zeurderige pijn aan de buitenkant van de knie. De pijn kan uitstralen naar de knieholte maar ook naar de buitenkant van het onderbeen.

Iliotibiaal frictiesyndroom ontstaat niet in één dag. Meestal verloopt het in drie stadia:

  1. In de 1e fase heb je pijn na inspanning, bijvoorbeeld na het hardlopen.
  2. In de 2de fase, ontstaat de pijn al tijdens de activiteit.
  3. In de 3e fase heb je constant pijn en kun je zeker niet meer trainen.

Kun je het Iliotibiaal frictiesyndroom voorkomen?

  • Helemaal voorkomen, kan niet altijd. Maar je kunt wel voorzorgsmaatregelen nemen zodat het risico op een blessure kleiner is. Doe je aan hardlopen? Doe dan altijd een goede warming-up van minimaal 10 minuten zodat de spieren goed doorbloed zijn.
  • Draag loopschoenen die passen bij jouw looppatroon. Iemand met een goed looppatroon en de verkeerde schoenen kan blessures ontwikkelen.
  • Doe een cooling-down van tenminste 5 minuten uitlopen en een aantal rustige rekoefeningen.

Iliotibiaal frictiesyndroom behandeling

Een fysiotherapeut kan je masseren en een aangepast trainingsschema met je maken. Daarnaast zijn oefeningen belangrijk om de spier langer en soepel te maken. Door het dragen van inlegzolen in de schoenen die je dagelijks draagt, zorg je dat je voeten de juiste ondersteuning krijgen zodat de tractus iliotibialis tot rust komt.
Footlogics Sports zijn speciaal ontwikkeld om te sporten en geschikt als je last hebt van een lopersknie en een goede ondersteuning van een Iliotibiaal frictiesyndroom behandeling.

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo Shopping Awards
[]