30-dagen-tevreden-garantie
Winnaar Shopping Awards 2024
Klanten geven ons een
8.6
Duurzaam materiaal

Ziekte van Sever

Ziekte van Sever Schinz

Ja hoor: we hebben weer een aandoening die een naam heeft gekregen waarbij je de ergste gedachten krijgt. Om te beginnen is de ziekte van Sever Schinz eigenlijk geen ziekte maar een ontsteking die kan ontstaan na overbelasting. Ontstoken hielbeen is dan ook wat makkelijker te onthouden. Of gebruik je liever de Latijnse naam: apophystitis calcanei? Nee hé, wij ook niet.

Wat is de Ziekte van Sever?

Dit overbelastingsyndroom komt vooral voor bij kinderen in de leeftijd tussen 5 en 15 jaar die veel sporten. Voor jongens is dit vooral tussen de 7 en 15 jaar en voor meisjes tussen de 5 en 13 jaar. Tussen de 2 tot 16% van de kinderen heeft de ziekte van Sever (weleens gehad).

De klachten ontstaan vooral als het sportseizoen weer is begonnen. Kinderen storten zich vol enthousiasme op hun favoriete sport of ze willen op school de competitie met elkaar aangaan en zijn daarbij iets te fanatiek voor een lichaam dat zo volop in de groei is.

De plek waar de Achillespees aan het hielbot is gehecht – de apofyse – bestaat bij volwassenen uit bot maar bij kinderen uit kraakbeen. Dit proces van kraakbeen naar bot wordt verbening genoemd. Tijdens het sporten komt er flink wat kracht en spanning te staan op de kuitspieren die aan de Achillespees zijn gehecht, vooral tijdens springen en sprinten. Als reactie op deze trekkracht kunnen micro trauma’s (kleine beschadigingen en kleine scheuringen) ontstaan. Dit geeft ontstekingsverschijnselen aan de groeischijf. Als de groeischijven zich eenmaal sluiten en zich hebben ontwikkeld tot bot verdwijnt de pijn.

Hoe herken je de ziekte van Sever Schinz?

Kenmerkend voor de ziekte van Sever is de pijn aan de achterzijde van de hiel, ongeveer op het punt waar de Achillespees is aangehecht. Pijn ontstaat vooral bij sporten waarbij veel gerend en gesprongen wordt zoals basketbal. Maar ook tijdens gewone dagelijkse handelingen zoals traplopen, kan de pijn opkomen zetten. Meestal begint het met milde pijn die in de loop van de tijd steeds heftiger wordt. Maar bij sommige kinderen is het meteen flink raak.

Met de juiste behandeling gaan de klachten van de ziekte van Sever over, meestal binnen een maand of drie. Maar sommige kinderen lopen er langer mee door of de klachten verdwijnen een paar maanden en komen toch weer terug.

Wat kan het risico op de ziekte van Sever vergroten?

  • Als je korte kuitspieren hebt, heb je meer kans dat klachten ontstaan.
  • Als het kind platvoeten heeft of overpronatie (de voet zakt bij belasting naar binnen). Daardoor wordt de peesaanhechting ongelijk belast.
  • Als een kind een groeispurt doormaakt, kan door de versnelde groei de kuitspier naar verhouding nog verkort zijn.
  • Een hoge wreef duidt op holvoeten. Dit geeft veel druk op de peesplaat onder de voet. Omdat de peesplaat in verbinding staat met de Achillespees, wordt er extra kracht op de aanhechting gezet.
  • Als de onderbeenspieren zwak zijn, geeft dit instabiliteit aan de enkels en/of voeten. Dit zorgt voor ongelijke belasting aan de aanhechting van de Achillespees.
  • Sporten zoals springen, sprinten, basketbal, freerunning, trampolinespringen. Een sportpauze van enkele weken kan voldoende zijn om over de klachten heen te groeien.
  • Overgewicht zorgt voor grotere belasting van alle spieren, pezen, gewrichten en aanhechtingen.

Behandeling van de ziekte van Sever Schinz

Eigenlijk is pijn een heel duidelijk signaal van het lichaam. Kinderen die klagen over pijn aan de achterzijde van de hiel, moeten goed naar hun lichaam luisteren. Pijn betekent eenvoudig dat het lichaam wil dat je het rustig aan doet. Minder sporten en goed opletten wanneer de pijn begint, is dan ook het eerste dat en kind met de ziekte van Sever moet doen.
Toch doorgaan en ‘doorzetten’ komt het kind duur te staan want het verlengt de klachtenperiode.

Om de pijn te verminderen kan het kind oefeningen doen:

  • Rekoefeningen voor de kuiten.
  • Stabiliteitsoefeningen voor de onderbeenspieren.
  • Na de oefeningen ten minste 10 minuten ijs op de pijnlijke plek houden om ontstekingsreactie te verminderen.

Voor kinderen in de groei zijn goede schoenen met de juiste ondersteuning ontzettend belangrijk. Ze zijn nog volop in ontwikkeling en de voeten staan aan de basis van het hele lichaam. Verkeerde of te weinig ondersteuning kan voor een ongezond looppatroon zorgen met scheefstand of andere fysieke klachten tot gevolg.

Inlegzolen voor kinderen zijn een ideale en voordelige oplossing om te dragen in alle schoenen. Eenvoudig van de ene in de andere schoen te leggen en ze passen in een paar opeenvolgende maten. Je hoeft dus niet meteen een nieuw paar aan te schaffen als het kind (alwéér!) uit zijn schoenen is gegroeid!

Voor kinderen t/m maat 34 raden wij Footlogics KIDS aan. Voor grotere maten kan een kind Footlogics Comfort of Footlogics Casual dragen.

Alle voetklachten van A tot Z