Bij bunion (grote teenknobbel en ook wel met een moeilijke naam Hallux Abducto Valgus genoemd), is er sprake van een vergroeiing van de grote teen naar de tweede teen toe. Het dragen van te strak schoeiselbunion  kan hiervan de oorzaak zijn maar meestal is de afwijking het gevolg van een doorgezakt voetgewelf (overpronatie). Overpronatie zorgt voor instabiliteit bij het middenvoetgewricht. De voet rolt dan aan de binnenzijde van de grote teen af.

Wat is een bunion (Hallux Valgus)?

Iedere voet is anders, de een heeft lange tenen, de andere korte, brede en smalle voeten, hoge of lage wreef… er zijn talloze combinaties mogelijk. Toch zijn voetafwijkingen zoals de bunion tussen al die verschillen wél te herkennen.
Een bunion is een grote knobbel aan de basis van de grote teen. Optisch is het alsof de grote teen het hoekje omgaat. Bunion wordt ook weleens een voetknok genoemd.
Het bot zit bij de grote teen vlak onder de huid en tussen de huid en het gewricht zit het zogenaamde slijmbeurs. Het slijmbeurs zorgt ervoor dat de huid soepel over het gewricht heen glijdt. Het slijmbeurs kan geïrriteerd en/of ontstoken raken.

Symptomen bunion

Het belangrijkste kenmerk van bunions is de grote pijnlijke knobbel aan de binnenzijde van de grote teen. Op de plaats waar de schoen wrijving veroorzaakt, vormt zich een benige aanwas. Tussen de huid en het gewricht is een slijmbeurs aanwezig. Wrijving kan vervolgens een slijmbeursontsteking veroorzaken. Alle symptomen op een rijtje:

 • Pijnlijke en gezwollen grote teen bij het gewricht. De pijn wordt erger bij staan en lopen.
 • Moeilijk om schoenen te vinden die nog prettig zitten.
 • Looppatroon verandert om pijn te vermijden.
 • Doordat het looppatroon verandert, kan men moeite hebben met evenwicht houden.
 • De grote teen gaat kruisen met de teen ernaast, waardoor ook de andere tenen in stand gaan vervormen.
 • Sociale isolatie omdat lopen zo pijnlijk is.

Oorzaken bunion

Een bunion wordt vooral veroorzaakt door overpronatie (het naar binnen kantelen van de voet en enkel), wat in veel gevallen een geërfd voettype is. Kijk maar eens wie in de familie nog meer naar binnen gekantelde voeten heeft. De stand van de voeten is dan ook niet te veranderen, maar wel te corrigeren met speciale inlegzolen, zodat de afwikkeling van de voet toch goed verloopt. Inlegzooltjes laten bunions niet verdwijnen maar kunnen er wel voor zorgen dat de pijn verminderd.

Footlogics steunzolen verminderen overpronatie, waardoor de druk op de voorvoet tijdens het lopen wordt verdeeld over het gehele middenvoetsgewricht. Dit betekent minder druk en wrijving op de bunion. En verlichting van de pijn.

Standsafwijkingen van de grote teen

Een hamerteen (gigitus malleus) is zo’n standsafwijking. Een hamerteen is een vergroeiing van de teen waarbij het gewricht tussen het eerste en tweede kootje gestrekt blijft. Een andere standsafwijking is de zogenaamde klauwteen. Daarvan is het laatste kootje van de teen naar beneden gebogen. Deze standsafwijkingen ontstaan door verkorte pezen en banden in de tenen.
Terug naar de bunion. Je kunt je voorstellen dat de vergroeiing van tenen een flinke knobbel veroorzaakt aan de zijkant van de voet en dat dit het punt is waar schoenen heel veel druk en wrijving geven. Dat is precies waar de slijmbeurs geïrriteerd raakt waardoor een bunion ontstaat, bovenop deze plek.

Behandeling

Is de teen of het gewricht ontstoken, dan kan de huisarts medicijnen geven tegen de ontsteking.
Inlegzolen zijn belangrijk om de voet te ontzien en ervoor te zorgen dat je looppatroon en lichaamshouding niet te veel veranderen omdat je pijn vermijdend gaat lopen.

Kun je een bunion voorkomen?

Het is niet aangetoond dat je een bunion kunt voorkomen. Je kunt echter wél voorkomen dat de problemen en de pijn verergeren. Dat betekent ook dat je wellicht een operatie kunt voorkomen.

 1. Draag schoenen met een brede voorvoet en zorg dat de tenen de ruimte hebben zodat ze niet tegen elkaar aan drukken. De buitenkant van de schoen mag niet tegen de bunion aan drukken of schuren.
 2. Er zijn diverse spalken, ondersteuningsmiddelen en opvullingen te koop die ervoor moeten zorgen dat de teen beter wordt uitgelijnd.
 3. Speciale oefeningen om de voetspieren te trainen en om je houding te verbeteren, kunnen bijdragen aan vermindering van de klachten.
 4. Voetmassage helpt om de spieren en pezen in de voet soepel te houden.
 5. Het dragen van steunzolen of inlegzolen helpt om te voorkomen dat de voet bij de enkels doorzakt waardoor te veel druk komt te staan onder de voetboog. Als de voetboog te ver doorzakt (overpronatie) wordt de druk op de teen te groot met meer pijn en verergering van de bunion tot gevolg.

Omdat een bunion vreselijk pijnlijk kan zijn, ontneemt het je een deel van je levensvreugde. Daarom zijn we iedere keer blij als we weer van iemand horen dat ze weer meer bewegingsvrijheid hebben gekregen dankzij de inlegzolen van Footlogics. Er zijn verschillende inlegzolen waaruit je kunt kiezen.

Kijk zelf eens welke passen bij jouw wensen. En kom je er niet uit? Wij staan je graag bij met deskundig advies.


Aanbevolen inlegzolen bij grote teenknobbel:

Naar alle inlegzolen van Footlogics

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo Shopping Awards
[]