Hallux is de Latijnse naam voor ‘grote teen’. Bij Hallux Valgus groeit de grote teen in de richting van de kleine teen. Valgus is dan ook de Latijnse naam voor ‘kleine teen’. Als de grote teen scheef groeit, ontstaat er een knobbel op de grote teen die ‘bunion’ wordt genoemd. Een Hallux Valgus komt vrij veel voor: bij ongeveer 33% van de volwassenen. Naarmate men ouder wordt, is de kans op een Hallux Valgus groter, bovendien lopen vrouwen meer risico dan mannen om Hallux Valgus te krijgen.
Hallux Valgus oorzaken
Heb jij zo’n scheefstaande teen en een knobbel op je voet? Dan wil je vast weten wat de oorzaak is. Maar die is eigenlijk niet helemaal duidelijk.
Hallux valgus komt erg vaak voor, naar schatting heeft zo’n 10% van de bevolking er last van. Waarschijnlijk speelt erfelijke aanleg van slappere banden, spieren en pezen een rol, waardoor de teen zo scheef kan groeien. Ook de vorm van de voet lijkt een rol te spelen. Bij de zogenaamde Egyptische voetvorm, een voet met een lange grote teen, zie je het vaker ontstaan.
Ook zien we hallux valgus vaker bij vrouwen dan bij mannen. Dit heeft weer te maken met het feit dat vrouwen vaker hoge hakken en smalle schoenen dragen. Hierin krijgt de voorvoet minder ruimte en kan de standsafwijking ontstaan.
De combinatie van het slapper worden van de gewrichtskapsel in de voet bij het ouder worden en het dragen van schoenen die te weinig ondersteuning bieden en te smal zijn, lijkt de belangrijkste hallux valgus oorzaak waar gelukkig wél iets aan is te doen.
Tenzij je blijft volhouden aan ‘wie mooi wil zijn, moet pijn lijden’. Anders raden we je aan om zo vaak mogelijk goede schoenen te dragen zodat de voeten niet doorzakken en de enkels niet naar binnen draaien.
Hallux Valgus behandeling
Zodra je denkt dat je Hallux Valgus hebt, kun je het beste meteen in actie komen. Wat is de beste Hallux Valgus behandeling? Bij veel pijn is het aan te raden een paar keer per dag te koelen met een ijspakking. Oefeningen met een tennisbal onder de bal van de voet en voetzoolmassage brengen verlichting.
Zo’n scheefstaande teen is natuurlijk niet echt een heel aantrekkelijk gezicht. Maar als je er geen last van hebt, is er eigenlijk niets om je zorgen om te maken. Een hallux valgus behandeling is pas nodig als je pijn hebt of ongemak ervaart. De standsafwijking kan in de loop van de jaren wel steeds erger worden maar dat is geen reden om aan een preventieve hallux valgus behandeling, zoals een hallux valgus operatie te beginnen. In eerste instantie bestaat de behandeling uit het voorkomen van drukplekken. Dit doe je door wijdere schoenen te dragen die zo min mogelijk druk uitoefenen op de knobbel.
Hallux valgus behandeling: schoenen oprekken
Je kunt je schoenmaker vragen om je schoenen precies op die plaats op te rekken. Soms kun je dit ook zelf doen met dit oude schoenmakerstrucje: Neem een bezemsteel en zet de stompe zijde van de steel precies op de plaats die je wilt oprekken, aan de binnenkant van je schoen. Zet de steel op de grond en oefen druk op je schoen, eventueel kun je een paar flinke klappen geven met de bezemsteel op de grond. Ook kun je de schoen van tevoren een beetje bevochtigen zodat de vorm beter in het leer blijft staan. Zo rek je de schoen slechts een paar millimeter op en dat is vaak al genoeg om geen druk meer te voelen.
Hallux valgus behandeling met pleisters en spalken
Er zijn verschillende soorten pleisters en ringetjes verkrijgbaar die je op de voetknobbel plakt zodat de drukpijn vermindert als je schoenen draagt. Uiteraard helpt dit slechts tegen de pijn maar zal de hallux valgus zelf hierdoor niet verdwijnen of genezen.
Je kunt de teenstand tijdelijk corrigeren door het dragen van teenspalken. De meeste mensen vinden dit overigens een zeer onprettig gevoel en de resultaten vallen tegen.
Inlegzooltjes: de betaalbare en snelle Hallux Valgus behandeling
Inlegzooltjes verlichten niet alleen de pijn maar zorgen vooral dat de stand van de voet wordt ondersteund en gecorrigeerd. Dat hoeven geen dure op maat gemaakte steunzolen te zijn, standaard inlegzooltjes voor doorgezakte voeten geven steun onder de voetboog en ruimte aan de voorvoet. Het is verstandig deze casual inlegzooltjes voor Hallux Valgus behandeling dagelijks te gebruiken in alle platte schoenen die je draagt.
Hallux Valgus ervaringen
Het is opvallend dat er zo weinig bekend is over medische oorzaken van hallux valgus en ook in de medische wereld wordt als oorzaak vaak het dragen van te nauwe schoenen en hoge hakken aangewezen als belangrijkste oorzaak. Daarom geven artsen eigenlijk altijd de voorkeur aan een zogenaamde conservatieve behandeling: niet opereren dus.
Hallux valgux ervaringen bij verschillende behandelingen
Het effect van de verschillende behandelmethoden is onderzocht op basis van de ervaringen en resultaten. Bij het onderzoek is gekeken naar hallux valgus ervaringen van patiënten na:
- Aanpassen schoeisel
- Dragen steunzolen
- Gebruik van nachtspalk
- Voetoefeningen
Ervaring steunzolen bij hallux valgus
De hallux valgus ervaringen met steunzolen waren positief. Je moet dan wel geduld hebben. De meeste patiënten meldden een vermindering van de pijnklachten na zes maanden. Na een jaar vond 46% dat de pijnklachten verminderd waren, tegen 24% van de patiënten die geen behandeling hadden gehad.
Ervaring nachtspalk
Het onderzoek vermeldt geen negatieve effecten maar kan ook geen positieve effecten melden zoals terugdringen van de dikke knobbel of minder pijn. Terwijl de meeste mensen de spalk wel als een onprettige behandeling ervaren.
Ervaring aanpassen schoeisel
Platte schoenen die de tenen voldoende bewegingsruimte bieden wordt door de meeste mensen als zeer positief ervaren. Pijn vermindert maar de afwijking blijft natuurlijk wel bestaan.
Ervaring chirurgische behandeling
Mensen die een operatie hebben ondergaan, hebben daarna minder pijnklachten en de stand van de teen is verbeterd. Wel wordt gewaarschuwd voor het risico op wondinfectie en de kans op het terugkeren van de knobbel.
Het advies luidt over het algemeen om een afwachtend beleid te voeren gedurende een jaar. In dat jaar kun je het beste steunzolen dragen en platte schoenen.
Hallux Valgus schoenen
Als je hallux valgus hebt, weet je hoe lastig het is om goede schoenen te vinden. De voetknobbel of bunion kan immers flink uitsteken. Maar niets is onmogelijk. We geven je hier een aantal tips waar je op moet letten als je met hallux valgus schoenen gaat kopen. Tenslotte is goed schoeisel het belangrijkste onderdeel van de hallux valgus behandeling om verergering te voorkomen.
- Pas verschillende maten schoenen. Soms zit een (halve) maat groter dan je gewend bent, veel beter. Staar je dus niet blind op je ‘eigen’ maat.
- Kies een schoen die wat betreft de vorm zo dicht mogelijk bij de vorm van je voeten past. Dus: weg met puntschoentjes!
- Laat je voeten eens opmeten. Het zou zomaar kunnen dat je voeten van elkaar verschillen. Dat is meteen een belangrijke reden om in de winkel altijd allebei de schoenen te passen.
- Ga schoenen passen midden op de dag. Je voeten zijn dan al een beetje uitgezet maar nog niet vermoeid.
- Als je gaat staan tijdens het passen, moet er nog ruim een centimeter ruimte zijn, gemeten vanaf je langste teen.
- Voel of je hiel stevig achterin het contrefort zit, zonder te slippen als je gaat lopen.
- Laat je voeten opmeten als je zwanger bent. De zwangerschapshormonen maken de gewrichtjes slapper waardoor je ineens een grotere maat nodig kunt hebben.
Was je altijd een liefhebster van hoge hakken? Dan moet je waarschijnlijk even wennen aan platte schoenen en wellicht word je er niet erg vrolijk van. Bedenk dan dat het voor je eigen gezondheid is en draag je mooie high heels bij speciale gelegenheden. Succes!
Hallux Valgus oefeningen
Als je zo min mogelijk last wilt hebben van je hallux valgus, is het goed om naast het dragen van geschikte schoenen, ook oefeningen te doen. Deze voetoefeningen houden je voeten in goede conditie en zorgen voor de doorbloeding, sterke spieren en flexibele tenen. Ze zijn eigenlijk goed voor iedereen.
Oefening 1: theedoek
Ga zitten met je voeten voor je op de grond. Leg een theedoek neer en zet hier je voeten op. Probeer nu de theedoek met je voeten op te vouwen. Dit doe je door als het ware met je tenen te ‘tijgeren’. Hier worden je tenen sterk én flexibel van.
Oefening 2: voetendans
Ga staan en wissel de stand van je voeten af en ga staan: op je tenen, op je hielen en op de binnen- en buitenkant van je voeten. Deze oefening is spierversterkend en goed voor stevige enkels.
Oefening 3: op je tenen lopen
Loop een paar minuutjes op je tenen, met blote voeten door je huis. Ga eens alleen op je linkervoet staan en wissel af met je rechtervoet. Goed voor been-, voet-, en kuitspieren.
Oefening 4: balletje rollen
Leg een klein balletje op de grond en laat je voet erop rusten. Rol het balletje heen en weer, maak ronddraaiende bewegingen. Dit is een heerlijke voetmassage die ontspannend werkt. Enjoy!
Oefening 5: tekenen
Leg een potlood op de grond en probeer het met je tenen op te rapen. Laat los en doe het nog een paar keer. Als je het kan, mag je natuurlijk op deze manier een tekening maken ☺ Maar dan willen wij hem wél graag zien!
Oefening 6: tenen gymnastiek
Doe tenengymnastiek: spreid je tenen zo wijd mogelijk, laat ze wiebelen, beweeg ze afzonderlijk, rek en strek.
Zoals gezegd: dit zijn oefeningen die iedereen kan doen om je voeten in goede conditie te krijgen en te houden. Doe je deze reeks regelmatig, dan zal je merken dat je voeten minder snel vermoeid zijn en dat de bloedsomloop verbetert.
Hallux Valgus operatie
Heb je hallux valgus en heb je er veel last van? Helpen alle tips en adviezen niet meer? Dan kan een arts je doorverwijzen naar het ziekenhuis voor een hallux valgus operatie. Nou staat niemand te springen van enthousiasme om zich naar de operatiekamer te begeven maar soms het nu eenmaal de beste oplossing.
Hoe verloopt een Hallux valgus operatie?
Bij een hallux valgus steekt een botje bij de grote teen uit. Deze knobbel wordt ook wel bunion genoemd. Tijdens de operatie wordt de grote teen rechtgezet.
De chirurg kan deze operatie op verschillende manieren uitvoeren. Welke operatie voor jou het meest geschikt is, zal hij of zij van tevoren met je bespreken.
De Chevron operatie
Bij deze operatie maakt de chirurg het voorste deel van het bot in een V-vorm. Een stukje van dit bot wordt naast de grote teen geschoven en vastgezet meet een schroefje. Het resultaat is een smallere voorvoet.
Na de operatie krijg je een strak verband om je voet, een zogenaamde Darco-schoen. Deze schoen zorgt ervoor dat je je voet niet kunt bewegen.
Basis-osteotomie
Bij deze operatie zal de chirurg een soort wig van het bot verwijderen. Daarna wordt het bot in een goede stand gezet en vastgezet met kleine klemmetjes.
Na de operatie krijg je een gips-schoen aangemeten die je zes weken moet dragen.
Astrodese
‘Astrodes’ betekent het verstijven van een gewricht. Bij deze operatie zal de chirurg het gewricht vastzetten. Dit wordt alleen gedaan als je erg veel pijn hebt en het betreffende gewricht versleten is.
Elke operatie brengt risico’s met zich mee, neem altijd contact op met je arts als je koorts krijgt, als er vocht uit de wond komt of als de pijn toeneemt.