Sesamoïditis: stekende pijn onder de grote teen
Sesamoïditis… ik struikelde over mijn tong toen ik het voor het eerst probeerde uit te spreken – zoals vaker voorkomt bij medische terminologie. Gelukkig is er ook een Nederlands uitleg voor: ontsteking aan de sesambotjes van de voet.
Sesamoïden zijn botten die door pezen met spieren zijn verbonden. Dit, in tegenstelling tot de meeste botten die door gewrichten met elkaar verbonden zijn. De knieschijf is de grootste sesamoïd in je lichaam. Daarnaast zijn er nog twee veel kleinere sesamoïden, die vind je onder het eerste middenvoetsbeentje, bij het gewricht van je grote teen.
Deze kleine botjes zijn zo groot als een boon en hebben een vlak oppervlak waarover de pezen glijden. Sesamoïditis ontstaat als de pezen die aan de sesamoïds vastzitten, ontstoken raken. Het zijn dus niet de botjes zelf die zijn ontstoken, maar een peesontsteking.
Wat is de oorzaak van sesamoïditis?
Om de oorzaak te begrijpen is het goed om eerst te weten wat de functie van die kleine sesambeentjes is. De tenen zorgen ervoor dat we in balans blijven als we lopen, sporten, springen of staan. Daarbij helpt de beweeglijkheid van de tenen om mee te veren in de beweging.
De functie van de kleine sesambotjes is heel specifiek.
- Ze zorgen voor stabiliteit van de buigpees van de grote teen.
- Ze zorgen ervoor dat de voet een groter (en dus stabieler) draagvlak heeft.
- Ze helpen de teen te buigen.
- Ze ontlasten de gewrichten van de voet.
De meest voorkomende oorzaak van ontstoken pezen rond de sesambotjes, kun je waarschijnlijk wel raden: overbelasting. En dat kan weer verschillende oorzaken hebben. Je ziet het vaak bij voetballers, balletdansers en volleyballers. Maar een verkeerde stand van de voet, kan op den duur ook de sesamoïden te veel en te lang belasten, waardoor een peesontsteking ontstaat. Voor het zo ver is, zijn de pezen al langere tijd geïrriteerd en pijnlijk.
Wat zijn de symptomen van ontsteking aan de sesambotjes van de voet?
Zoals gezegd is de pees niet van de ene op de ander dag ontstoken. Een stekende pijn onder het grote teengewricht, die bij belasting erger wordt, is een belangrijk signaal dat je serieus moet nemen. Soms is de plek wat dikker, warm (bij ontsteking) of zelfs blauw. Vaak voel je ook uitstraling naar de holte van de voet.
Typerend is dat traplopen als zeer pijnlijk wordt ervaren, door de manier waarop de voet zich dan afwikkelt.
Wanneer loop je meer risico om sesamoïditis te ontwikkelen?
Je kunt je voorstellen dat iemand met brede platte voeten minder snel last heeft van overbelasting van de pezen rond de sesambotjes. Je hebt meer kans op het ontwikkelen van sesamoïditis:
- als je een hoge voetboog (holle voeten) hebt, omdat dan meer druk op de voorvoet komt te staan;
- als je vaak hoge hakken draagt;
- wanneer het grote teengewricht platter ligt;
- bij Hallux rigidus, waarbij de grote teen stijver is dan de andere tenen;
- bij overpronatie.
Tenslotte kan het ook ontstaan door langdurig slecht of verkeerd schoeisel te dragen. Schoenen die slecht passen of die geen goed voetbed hebben, geven de voeten niet voldoende steun zodat het lichaamsgewicht niet gelijkmatig over de voeten verdeeld wordt.
Hoe wordt de diagnose sesamoïditis gesteld?
De arts of fysiotherapeut kan sesamoïditis vaststellen door de voet te onderzoeken en deze te controleren op flexibiliteit.
Soms is niet meteen duidelijk of het gaat om een ontsteking of een breuk. Ook al is voor dat laatste meestal wel een duidelijke oorzaak aan te wijzen; je moest eens weten hoeveel mensen een tijdje doorlopen met een gebroken teen! Daarom is het aan te raden om bij twijfel een röntgenfoto te laten maken. Daar is het verschil duidelijk op te zien.
Hoe is de behandeling?
Het is een inkoppertje maar als iets is overbelast, zorg je er eerst voor dat je het zo min mogelijk belast. Rust houden dus. Daarnaast moet je nagaan waardoor de overbelasting is gekomen. Draag je vaak die afgetrapte slofjes of juist hoge hakken? Sport je veel? Of heb je mooie schoenen maar biedt het voetbed gewoon niet de ondersteuning die jouw voeten nodig hebben? Is je looppatroon wel goed?
In alle gevallen is er iets aan te doen. Rust, hakken achter in de kast en minder of een tijdje niet sporten. Maar ook: zorgen dat alle schoenen die je draagt optimale ondersteuning geven zodat de druk goed wordt verdeeld over de voeten.
Wij adviseren Footlogics Sensi voor een goede drukverdeling en wanneer de voeten nog erg gevoelig zijn. Deze fluweelzachte zooltjes verlichten druk bij pijnlijke, gevoelige voeten en hierdoor worden de pezen rond de sesambotjes minde belast.
Het grote voordeel van inlegzolen is dat je maar één paar nodig hebt om in al je schoenen te gebruiken. Hier vind je onze handige steunzolenkiezer. In een paar stappen, zie je welke inlegzolen voor jouw klachten geschikt zijn. Kom je er niet uit of heb je twijfels? Bel, mail, chat of app gerust met Moniek. Zij is gediplomeerd Voetkundig Adviseur en helpt je graag!