Een aandoening in het lichaam kan niet alleen pijn en ongemak op de specifieke plek veroorzaken, maar kan ook voetklachten geven. Één daarvan is stenose.

Op deze pagina geven we uitleg over stenose. Wat is het precies, wat zijn de symptomen, de oorzaak en welke behandelingen zijn er?

Betekenis stenose – Wat is het?

Stenose is afgeleid van het Griekse ‘stenos’ wat ‘nauw’ betekent. Stenose is de medische term die wordt gebruikt om een vernauwing in het lichaam te beschrijven. Zo’n vernauwing kan op verschillende plaatsen in het lichaam voorkomen zoals het hart, de bloedvaten en de wervelkolom.

Stenose rug

Als de vernauwing in het wervelkanaal zit dan noemen we dat rug stenose. De meest voorkomende klachten en symptomen bij stenose rug zijn:

1. lage rugpijn of pijn in de billen als je loopt of staat
2. een pijnlijk of een moe gevoel in een of beide benen bij lopen of staan
3. gevoelloosheid
4. een doof, tintelend of branderig gevoel in één of alle twee de benen of voeten
5. langzamere reflexen
6. een onvast gevoel in de benen
7. kramp in de beenspieren

Stenose nek

De medische naam van stenose in de nek is cervicale stenose. Net als stenose in de rug is dit een vernauwing van het wervelkanaal maar dan in de nek. Deze vernauwing kan verschillende oorzaken hebben, zoals botwoekering (dat is vervorming van het bot aan de randen van het gewricht), hernia’s of andere wervelkanaal aandoeningen.

De symptomen van nek stenose kunnen uiteenlopen van milde tot hevige pijn in de nek en schouders, tintelingen, gevoelloosheid of zwakte in armen en handen. Dit kan erger worden bij het buigen van de nek of als je langdurig staat of loopt.

De behandeling van stenose in de nek hangt af van de ernst van de aandoening en kan variëren van rust en fysiotherapie tot een operatie.

Voet stenose

Voet stenose komt voor in verschillende vormen, we bespreken ze hieronder.

Spinale stenose

Als het ruggemerg of de zenuwen worden samengedrukt door vernauwing van het wervelkanaal dan kan dit spinale stenose veroorzaken. Deze vorm van stenose komt het meeste voor. Spinale stenose kan erg pijnlijk zijn, zwakte en gevoelloosheid in de benen en voeten geven en moeilijkheden bij het lopen of langdurig staan.

Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV)

Een andere vorm van voet stenose is perifeer arterieel vaatlijden (PAV), een aandoening waarbij de slagaders in de benen en voeten vernauwd of geblokkeerd zijn door plaquevorming. Ook deze vorm van voet stenose kan pijn, kramp en zwakte geven in de benen en voeten bij wandelen en tijdens het sporten.

Tarsaal tunnelsyndroom

Naast spinale stenose en PAV zijn er ook andere aandoeningen die voet stenose kunnen veroorzaken, zoals tarsaal tunnelsyndroom. Dat is een samendrukking van de zenuwen in de enkel die pijn, gevoelloosheid en tintelingen in de voeten kan veroorzaken.

Oorzaak stenose

Stenose kan veroorzaakt worden door uiteenlopende factoren, maar de meest voorkomende oorzaken zijn:

  1. Ouder worden: Stenose is vaak het gevolg van veroudering. Als we ouder worden, kunnen de tussenwervelschijven in de wervelkolom afbreken en krimpen, wat een vernauwing van het wervelkanaal kan veroorzaken.
  2. Degeneratieve aandoeningen: aandoeningen waarbij lichaamsfunkties langzaam minder worden zoals artrose, kunnen ook stenose veroorzaken. Deze aandoeningen veroorzaken ontsteking en beschadiging van de gewrichten en weefsels in de wervelkolom, wat een vernauwing van het wervelkanaal kan geven.
  3. Hernia van de tussenwervelschijf: Een hernia van de tussenwervelschijf kan druk uitoefenen op de zenuwen in het wervelkanaal
  4. Trauma (letsel): een ongeluk of een val kan leiden tot schade aan de weefsels en botten in de wervelkolom
  5. Erfelijkheid: Sommige mensen kunnen een genetische aanleg hebben voor stenose en kunnen daarom een hoger risico lopen op het ontwikkelen van deze aandoening.

Stenose behandeling – Wat kun je doen om het te verlichten?

Behandelen van een stenose kost geduld en tijd maar met goede adviezen kun je afhankelijk van de oorzaak, de pijn zelf goed verlichten.

  1. Vermijd lange wandelingen en lang stilstaan.
  2. Lopen met kleinere pasjes is vaak minder pijnlijk dan lopen met grote passen
  3. Stenose is al vervelend genoeg maar soms kan een veranderingen in de levensstijl zoals afvallen, stoppen met roken of regelmatig sporten ook helpen om de symptomen te verbeteren en verdere stenose te voorkomen

Steunzolen bij stenose

Ondersteunende en (mild) corrigerende steunzolen kunnen helpen bij stenose in de voet. De druk op zenuwen en gewrichten kan daardoor verlicht worden wat de pijn en het ongemak vermindert en de bewegelijkheid van de voet bevordert.

Fysiotherapie bij stenose

(Fysiotherapeutische) oefeningen bij voet stenose zijn erop gericht om de spieren en gewrichten in de voet te versterken en de flexibiliteit te verbeteren. Dit kan de druk op de zenuwen verminderen en de pijn verlichten.

Fysiotherapie kan ook helpen om de houding en het looppatroon van de patiënt te verbeteren. Door het rechtzetten van (uitlijning) van de wervelkolom vermindert de druk op de zenuwen.

Stenose operatie

Als de symptomen van stenose aanhouden of verergeren, oefeningen, steunzolen en fysio onvoldoende effect hebben dan kan een stenose operatie nodig zijn om de druk op de zenuwen te verlichten.

Hoe werkt een stenose operatie?

  1. Verdoven. Voordat de operatie begint, krijgt de patiënt meestal een verdoving om de pijn te verminderen en in slaap te blijven tijdens de operatie.
  2. De wervelkolom bereiken: De chirurg maakt een incisie in de rug of nek om zo toegang te krijgen tot de wervelkolom.
  3. Verwijderen van bot en weefsel: De chirurg verwijdert het beschadigde bot en weefsel om de druk op de zenuwen te verlichten en de ruimte in het wervelkanaal te vergroten.
  4. Stabilisatie van de wervelkolom: Als er instabiliteit in de wervelkolom is, kan de chirurg metalen schroeven, platen of staven gebruiken om de wervelkolom te stabiliseren en te ondersteunen.
  5. Sluiting van de insnijding: Zodra de chirurg de operatie heeft voltooid, wordt de incisie gesloten met hechtingen of nietjes.
  6. Herstel: Na de operatie verblijf je nog enige tijd in het ziekenhuis voor observatie en herstel. Fysiotherapie en revalidatie kunnen ook nodig zijn om het herstel te bevorderen.

Hoewel een stenose operatie over het algemeen veilig is, brengt elke medische ingreep risico’s met zich mee. Bespreek de werkwijze altijd uitgebreid met je arts. Stel al je vragen en bespreek je eventuele zorgen voordat de operatie wordt uitgevoerd.

Kortom, (voet)stenose kan verschillende symptomen en ongemakken veroorzaken, maar met de juiste diagnose en behandeling is het mogelijk om de aandoening in de hand te houden en de gezondheid van de voeten te verbeteren.

Footlogics verkoopt zooltjes die stenose kunnen helpen verlichten. Bij stenose adviseren wij:

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo Shopping Awards
[]