Ik zeg het hier wel vaker: voeten zijn eigenlijk ware kunstwerkjes met vele botten, spieren en gewrichten. Deze lichaamsdelen dragen ons hele lichaam en het gewicht wordt verdeeld over dat – naar verhouding – kleine oppervlak. Geen wonder dat er best veel verschillende voetklachten bestaan. Je voeten worden immers constant op allerlei manieren belast.

Door steeds een andere voetklacht te behandelen, proberen we hier een zo compleet mogelijk beeld te schetsen van de diverse aandoeningen zodat jij zelf kunt onderzoeken wat jouw voetklacht kan betekenen en wat je eraan kunt doen. Op deze pagina heb ik het over de Ziekte van Ledderhose (Ledderhosesyndroom of plantaire fibromatose).

Wat is de Ziekte van Ledderhose?

Ziekte van Ledderhose De Ziekte van Ledderhose is een verschrompeling van het bindweefsel van de peesplaat die onder de voet doorloopt. Door de verschrompeling ontstaan bulten onder de voet. De bulten zelf doen geen pijn maar kunnen wel voetpijn veroorzaken. De Ziekte van Ledderhose valt onder de categorie fibromyalgie, ook wel weke-delenreuma genoemd. De naam fibromyalgie is samengesteld uit de Latijnse en Oudgriekse woorden ‘fibra’ (bindweefsel), ‘mus’ (spier) en ‘algos’ (pijn) en betekent letterlijk ‘pijn in spieren en bindweefsel’. Over de oorzaak van fibromyalgie is maar weinig bekend. Er wordt nog veel onderzoek naar gedaan. Wel is bekend dat fibromyalgie geen ontstekingsziekte is en het lichaam niet beschadigt.

Welke symptomen kent de Ziekte van Ledderhose?

Het eerste wat de meeste mensen merken is dat er een knobbel onder de holte van de voet ontstaat. Deze knobbel is met je vingers te voelen en de verdikking is zichtbaar naarmate de knobbel groter wordt.

Omdat de knobbel zelf geen pijn doet, wordt er in eerste instantie niet veel aandacht aan besteed. Maar de knobbel kan wel tegen de pees aan duwen met als gevolg dat de pees korter kan worden.

Je kunt je voorstellen dat een kortere pees ervoor zorgt dat de holte van de voet nóg holler trekt. Een hollere voet, geeft haast automatisch een hogere wreef. Vaak blijft het niet bij één knobbel maar zijn er meerdere bobbels en knobbels voelbaar. De knobbels slinken vaak als je wat langer rust houdt maar verdwijnen nooit vanzelf.

Plantaire fibromatose komt meestal voor in drie fases:

• Fase I: Proliferatieve fase met verhoogde activiteit van de fibroblasten en afname van collageenvorming. Klinisch zijn er geen zichtbare veranderingen in de plantaire fascia in dit vroege stadium.

• Fase II: Actieve fase, wordt gekenmerkt door de vorming van fibroblasten en een toename van de collageensynthese. Op macroniveau ontstaan de eerste kenmerken van nodusvorming in de plantaire fascia.

• Fase III: Laatste fase, wordt gekenmerkt door verminderde fibroblastenactiviteit en afname van collageenvorming. Contracturen van de tenen ontstaan in de voet, maar contracturen van de tenen komen weinig voor.

Oorzaak Ziekte van Ledderhose

We willen graag overal een verklaring voor maar soms is die er gewoon niet. Voor de Ziekte van Ledderhose is ook geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. De ziekte werd voor het eerst in 1897 beschreven door de Duitse arts Georg Ledderhose Wel komt de ziekte vaker voor bij mensen die roken en/of alcohol drinken. Ook bepaalde medicijnen en diabetes mellitus zouden een trigger kunnen zijn.

Gevolgen van de Ziekte van Ledderhose

Schoenen dragen kan een probleem worden omdat het looppatroon verandert en de knobbels door de druk van de schoen nog meer op de peesplaat drukken. Zoals altijd wanneer het looppatroon verandert, zal het lichaam die verandering altijd proberen elders te corrigeren om in balans te komen. Op zich hartstikke mooi, maar door die correctie kan een ander lichaamsdeel later overbelast raken.

Behandeling Ziekte van Ledderhose

Dé behandeling voor de Ziekte van Lederhose bestaat helaas niet. Maar met een beetje gezond verstand, kom je al een heel eind:

  • Gun je voeten zo vaak mogelijk rust.
  • Loop thuis op blote voeten als je merkt dat hierdoor de pijn verlicht.
  • Draag schoenen met stevige zolen.
  • Masseer de onderkant van de voet voorzichtig met een golf- of tennisbal.
  • Draag comfortabele zachte inlegzolen die weinig druk geven maar wel voldoende ondersteuning bieden zodat je zoveel mogelijk je natuurlijke looppatroon aanhoudt.
  • Zolen met goede ondersteuning in de voetboog kunnen pijnklachten verminderen.
  • Je kunt speciale zolen laten aanmeten bij een podotherapeut waarin uitsparingen zijn gemaakt voor de knobbels. Onnodig om te zeggen dat je deze zolen niet meer kunt gebruiken als de bindweefselknobbels zijn verdwenen.

Aanbevolen steunzolen voor ziekte van Ledderhose

Footlogics Comfort inlegzolen voor Ledderhose

Footlogics Sensi € 29,95

De volle lengte inlegzool die echt werkt bij ziekte van Ledderhose. Voorkomt en verlicht voetklachten. Ideaal als je veel loopt en staat.

Bekijk dit product

Voeding bij fibromyalgie

Omdat de Ziekte van Ledderhose in de categorie van fibromyalgie valt, vind ik het toch belangrijk om hier ook wat voedingstips op te nemen. Mensen met fibromyalgie doen er goed aan een voedingspatroon te kiezen waarbij het lichaam zo min mogelijk wordt belast zodat het zich sneller herstelt.

  • Eet 3 keer per dag en sla geen maaltijden over.
  • Kies voedzame en gezonde tussendoortjes zoals fruit, rauwkost en noten.
  • Kies voor ‘goede’ koolhydraten.
  • Wees matig met dierlijke en verzadigde vetten. Olijfolie is prima!
  • Vermijd voedsel met veel geur-, kleur-, en smaakstoffen en conserveringsmiddelen.
  • Eet veel eiwitten: kip, vette vis, bonen en peulvruchten.
  • Eet voldoende vezels uit fruit, groenten en granen.
  • Vermijd suikers.
  • Vermijd melk en kaas. Maar geniet lekker van yoghurt en geitenkaas.
  • Echt slecht voor mensen met fibromyalgie: cafeïne, chocolade, cola, alcohol en roken!
  • Drink veel! Het liefst water en ontzurende kruidenthee.

Misschien lijkt dit dieet je verschrikkelijk… maar je kunt écht nog veel lekkere dingen eten. Het zal vooral een kwestie van wennen zijn. De tips hierboven zijn trouwens gezond voor iedereen! Apart koken si dus niet nodig.

Andere behandelmethoden

Bestraling/radiotherapie
Bestraling lijkt vooral zin te hebben in de beginfase van Ledderhose. Door bestraling kunnen zeer kleine knobbeltjes oplossen. Helaas ben je juist in de beginfase nog niet bezig met dergelijke oplossingen.

Injecties
Soms hebben steroïde injecties een positief effect: de knobbels slinken en de pijn vermindert. Voor sommige patiënten hebben deze injecties tot resultaat dat zowel de omvang van de knobbel als de pijn verminderen. Er zijn vaak meerdere injecties nodig en door de behandeling kunnen scheuren in de pees ontstaan. Dan ben je dus nog verder van huis.

Shockwave therapie
Met name peesblessures die hardnekkig zijn kunnen met shockwave effectief worden behandeld. Zo worden de verhardingen in de pezen aanzienlijk minder. Shockwave wordt ook ingezet bij hielspoor om kalkafzettingen te laten verdwijnen. De doorbloeding in de pees wordt verbeterd waardoor het lichaam zelf wordt geactiveerd om het aangedane weefsel te herstellen. Omdat de behandeling vrij kort is en het resultaat snel duidelijk én de bijwerkingen minimaal zijn, is shockwave absoluut het proberen waard bij langdurige pijn.

Operatie: selectieve fasciectomie
Bij deze operatie worden de knobbels zo veel mogelijk verwijderd. Helaas meldt een deel van de geopereerde patiënten dan de knobbels na de operatie nog sneller groeiden.

Ik houd ervan om altijd te eindigen met goed nieuws. In dit geval is het goede nieuws dat de knobbels niet eindeloos blijven groeien maar stoppen als ze zo’n 2 centimeter doorsnee hebben bereikt. Bovendien zijn er veel mensen die de Ziekte van Ledderhose hebben maar geen of weinig pijnklachten hebben.

Daarnaast zijn er mensen bij wie de knobbels slonken en verdwenen na intensieve voetmassages over een langere periode. Mijn advies is dan ook om dáár mee te beginnen.

Bij de Ziekte van Ledderhose adviseren we onze Footlogics Sensi met milde ondersteuning.

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo Shopping Awards
[]