Moniek
Moniek

Hulp nodig?

Met onze Steunzolenkiezer helpen wij je aan de steunzool die het beste bij jou past!
Probeer de steunzolenkiezer

Wat is Hallux Rigidus

Is je grote teen minder beweeglijk dan je andere tenen en voelt hij stijf aan? Dan kan het zijn dat je Hallux Rigidus hebt.

Je hele voet is in beweging als je loopt. Je verwacht het niet maar het gewrichtje tussen je eerste middenvoetsbeentje en je grote teen vangt, vooral bij het afrollen, de meeste druk op. Het gewrichtskraakbeen op die plek zorgt ervoor dat je voet keer op keer soepel kan afwikkelen.Hallux-Rigidus-Pijn grote teen Door de constante belasting is juist die plek dus ook het meest kwetsbaar voor slijtage. Het gevolg van slijtage is artrose. Eenvoudig gezegd is dat het verdwijnen van gewrichtskraakbeen waardoor je gewrichten gaan ontsteken.
Het verdwijnen van kraakbeen in je voeten wordt meestal geassocieerd met hielspoor. Hallux Rigidus gaat meestal gepaard met hielspoor.

Hallux Rigidus symptomen

Hallux Rigidus komt het meeste voor bij oudere mensen. Slijtage van de gewrichten is dan de meestvoorkomende oorzaak. Maar Hallux Rigidus komt ook bij jongere mensen voor. De belangrijkste oorzaak is dan meestal overbelasting en overpronatie.
Als je Hallux Rigidus hebt is het gewricht van je grote teen pijnlijk, stijf en opgezwollen. De zwelling zit meestal langs de bovenste helft van het gewricht. Aanraken van je teen kan al pijn doen.
Activiteiten waarbij de grote teen voortdurend opwaartse bewegingen maakt, zoals wandelen of hardlopen, verergeren Hallux Rigidus. Je hebt er vaak in beide voeten last van, maar meestal is het bij de ene voet erger dan bij de andere.
Om de pijn te ontzien gaan mensen vaak compenseren door meer gewicht op de buitenkant van de voet te plaatsen als ze lopen. Dit kan pijn in de voorvoet, metatarsalgie, veroorzaken.

Hoe wordt Hallux Rigidus vastgesteld

Hallux Rigidus (verlies gewrichtskraakbeen) wordt met röntgenstraling vastgesteld. Op de röntgenfoto is langs de zijkant van de hiel meestal ook hielspoor zichtbaar.

Hallux Rigidus behandeling

Er zijn een paar dingen die je zelf kunt doen om de ontsteking van Hallux Rigidus te verminderen en verzachten:

• Neem rust
• Geen zware gewichten tillen
• Hef en beweeg je grote teen zo min mogelijk
• Draag stevige (eventueel orthopedische) schoenen met een goed ondersteunende, schokabsorberende inlegzool die de druk van je tenen en voorvoet wegneemt.
• Draag geen krappe schoenen
• Slik ontstekingsremmende medicatie als paracetamol. Doe dit natuurlijk niet te lang

Hulp van de artsen

• Injectie. Als je snel verbetering wil dan kan de arts je een injectie met corticosteroïden of hyaluronzuur derivaat geven. Helaas geven deze injecties lang niet altijd garantie op verbetering of genezing en is er kans op bijwerkingen. Je arts zal je er dan ok niet veel van geven.
• Hallux Rigidus operatie. Deze operatie vergelijk met hielspooroperatie.
• Vastzetten van het gewricht aan de basis van de grote teen (fusie)
• Gewrichtsvervangende prothese


Naar alle inlegzolen van Footlogics

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo Shopping Awards
[]