Behandeling van hamertenen
Een hamerteen, of klauwteen zoals het ook vaak genoemd wordt, is een afwijking in de stand van één of meerdere kleine tenen. Hamertenen zijn altijd de tenen naast de grote teen. Je tenen hebben twee gewrichtjes. Bij een hamerteen, is het gewrichtje tussen het eerste en tweede kootje gebogen maar tussen het tweede en derde kootje gestrekt. Dit kan ontstaan wanneer het evenwicht in de besturing van de vele spieren en pezen in de voet verstoord raakt, waardoor de functie van de voetspiertjes verandert.
Hoe ontstaat een hamerteen?
Een hamerteen komt veel voor. Met name bij oudere mensen en/of als er sprake is van aderverkalking, diabetes en reuma. De tweede teen is vaak een hamerteen omdat de grote teen niet helemaal goed functioneert waardoor de tweede teen uit evenwicht raakt. Maar vaak groeit de grote teen onder de tweede teen en zo wordt deze in de stand van een hamerteen gedrukt. In alle gevallen is het belangrijk om de voet te corrigeren om zo weer in de juiste houding te staan.
Corrigerende zooltjes bij hamertenen
Hamertenen kunnen goed worden behandeld zonder grote ingreep. Eerst is het belangrijk om de voet de ruimte te geven, zodat de druk van de voet afneemt en de pijn vermindert. Vermijd dus strak zittende schoenen. Draag stevige schoenen met een niet te flexibele zool en leg hier corrigerende inlegzooltjes in. Draag deze combinatie in ieder geval als je een lang stuk gaat lopen of lang moet staan. De zooltjes zorgen voor een optimale ondersteuning, correctie van de stand van de tenen en een heerlijk loopcomfort.