Moniek
Moniek

Hulp nodig?

Met onze Steunzolenkiezer helpen wij je aan de steunzool die het beste bij jou past!
Probeer de steunzolenkiezer

Morbus Sever, Ziekte van Sever, Ziekte van Sever Schinz… What’s in a name? In dit geval wordt er steeds hetzelfde mee bedoeld: een ontstoken hielbeen bij kinderen die nog in de groei zijn. De pijn komt vaak voor bij kinderen tussen 5 en 15 jaar oud, die in een groeispurt zitten.
De klachten worden veroorzaakt door de trekkracht van de achillespees op de aanhechting met het hielbeen. Het is de groeischijf die nog niet geheel verbeend is, die pijn gaat doen tijdens lopen en vooral tijdens het sporten. Kinderen die andere voetklachten hebben, lopen ook meer kans om Morbus Sever te krijgen.

Hoe herken je Morbus Sever?

Kinderen klagen vaak over een pijnlijk en zeurderig gevoel aan de achterkant van de hiel en de achillespeesregio. Eigenlijk lijkt de pijn nog het meest op de pijn die volwassenen hebben als ze hielspoor hebben. Een pijnlijk gevoel aan de achterkant van de hak, bij de aanhechting van de achillespees. Deze plek is nauwkeurig aan te wijzen en is soms ook wat opgezet. Aanraking kan gevoelig zijn. Na rust kunnen de hiel en voet pijnlijk en stijf aanvoelen.

Wanneer heeft een kind meer risico op Morbus Sever?

Kinderen die voetballen lopen meer risico. Een voetbalschoen biedt weinig tot geen demping en ze voetbalen vaak op kunstgras (dat harder is dan een gewoon grasveld) maar hebben daarvoor geen aangepaste voetbalschoenen. Bovendien hebben kinderen die voetballen bijna allemaal verkorte kuitspieren. Daardoor wordt de druk op de groeischijf vergroot.

Hoe is de Morbus Sever behandeling?

Gelukkig gaat Morbus Sever over het algemeen vanzelf over. Als het kind is uitgegroeid, verdwijnen de klachten. Uiteindelijk zal de groeischijf die nog uit kraakbeen bestaat bij kinderen, verbenen en vastgroeien aan de hiel.

Kinderen die Morbus Sever hebben, kunnen het beste gematigd sporten en na de training of wedstrijd koelen met ijs en strekoefeningen doen om de hamstrings en kuitspieren te verlengen.

Om het herstelproces te versnellen, kan het kind naar een fysiotherapeut gaan. De behandeling kan bestaan uit:

  • Gewricht mobilisatie
  • Stretchen
  • Koeling
  • Progressieve oefeningen voor meer flexibiliteit, kracht en balans
  • Trainingsschema
  • Massage van de weke delen
  • Dry Needling therapie
  • Triggerpointtherapie
  • Nachtsplint
  • Taping

Een fysiotherapeut zal ook adviseren goed schoeisel te dragen. Niet alleen op het sportveld maar ook in het dagelijks leven is het – vooral voor kinderen die in de groei zijn – van belang om de voeten goed te ondersteunen. Dit kan door middel van steunzolen of inlegzolen.

Inlegzolen ondersteunen niet alleen de voeten onder de voetboog maar ook de enkels. Daarmee wordt overpronatie (doorzakken van de voet) voorkomen. Het gewicht en de belasting tijdens sporten, sprinten en springen wordt door de steunzolen beter over de voet verdeeld. Met goede ondersteuning aan de voeten zal het kind een gezond looppatroon ontwikkelen en zo ook op latere leeftijd minder fysieke klachten ervaren.

Voor kinderen t/m maat 34 raden wij Footlogics KIDS aan. Voor grotere maten kan een kind Footlogics Comfort of Footlogics Casual dragen.

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo Shopping Awards
[]