Moniek
Moniek

Hulp nodig?

Met onze Steunzolenkiezer helpen wij je aan de steunzool die het beste bij jou past!
Probeer de steunzolenkiezer

Kinderen die in de groei zijn, kunnen heel specifieke klachten hebben, die alleen bij hun leeftijd voorkomen. De ziekte van Osgood Schlatter is een overbelastingblessure van de knie die alleen voorkomt bij kinderen tussen tien en vijftien jaar. De blessure is vernoemd naar een Amerikaans orthopeed (Osgood) en een Zwitserse chirurg. Zij waren het die in 1903 deze blessure voor het eerst beschreven.

De symptomen van Osgood Schlatter

Kinderen met de ziekte van Osgood Schlatter hebben pijn net onder de knie, aan de voorkant van het scheenbeen. De pijn kan optreden na normale belasting zoals fietsen en traplopen of bij zwaardere belasting zoals springen en gehurkt zitten. Soms is er een zwelling onder de knie te zien, die pijnlijk is als hem indrukt.

Wat is Osgood Schlatter?

Zoals gezegd, ontstaan deze symptomen door overbelasting. Het is dan ook een irritatie van het scheenbeen op de plaats van de aanhechting met de pees die over de knie heen loopt, de patellapees.

Zoals vaker voorkomt bij overbelastingblessures in de groeileeftijd, bestaat de scheenbeenkop uit een groeischijf van kraakbeen. Als de pees hier veel druk op uitoefent, kan de aanhechting bij de groeischijf pijn doen. Het kraakbeen verandert als je wat ouder bent in bot, de klachten zullen dan ook verdwijnen,

Wat kun je er tegen doen?

De pijn is hartstikke vervelend, vooral als je van sporten houdt: je wordt behoorlijk afgeremd om spontaan te bewegen. Je kunt het beste een tijdje minder intensief sporten. Vooral springen en sprinten zijn erg belastend voor je knieën. Doe het dus rustig aan en als je erg veel pijn hebt, kun je zelfs beter een paar weken helemaal niet sporten.

Wat kun je zelf doen?

Heel simpel: rekken en strekken.

Achterzijde bovenbeen

Je kunt de achterzijde van je bovenbenen strekken door op een been te staan en het andere been in een hoek van 90 graden neer te leggen. Je voelt de spanning aan de achterkant van je been.

Voorzijde bovenbenen

Ga staan en plaats een hand tegen de muur of deurpost. Met de andere hand pak je je voet vast en je trek je je voet naar je bil toe. Let erop dat de knieën naast elkaar blijven. Doe dit voorzichtig! Het moet geen pijn doen, je wilt alleen zachtjes rekken.

Heb je erge pijn? Dan mag je wel een pijnstiller (paracetamol) nemen en is het goed om je knie te koelen met een ijspakking.

Hoe kun je Osgood Schlatter voorkomen?

Een overbelastingblessure is altijd te voorkomen door het aangedane gebied minder te belasten. Hoe doe je dat nou, zonder je sporten op te moeten geven?
Met onderstaande tips!

– Doe altijd een goede warming-up waarbij je de tijd neemt voor rekoefeningen die de kuitspieren voorzichtig oprekken.

– Heb je Osgood Schlatter gehad? Bouw het sporten dan weer rustig op en vermijd springen.

– Draag goede sportschoenen met voldoende demping en vering.

– Draag inlegzolen in je gewone schoenen die de voetboog ondersteunen. Zo worden voeten, enkels en knieën minder belast.

– Blijf in beweging. Moet je lang stilzitten? Probeer dit toch af te wisselen met staan en lopen zodat de knieën niet stijf worden.

Gelukkig weet je één ding zeker: Osgood Schlatter komt alleen voor als je nog in de groei bent en daar komt vanzelf een einde aan!


Aanbevolen inlegzolen bij Osgood Schlatter fractuur

Naar alle inlegzolen van Footlogics

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo Shopping Awards
[]