30-dagen-tevreden-garantie
Winnaar Shopping Awards 2024
Klanten geven ons een
8.6
Duurzaam materiaal

Beenvliesontsteking

Ons lichaam is natuurlijk een schitterend en ingewikkeld instrument waar we pas aandacht aan geven als het ergens pijn doet. Zo slim is ons lijf: als jij niet voorzichtig genoeg bent, laat het lichaam van zich horen.

Dus als je pijn krijgt in je voeten , benen, schenen… dan wil je er vooral zo snel mogelijk vanaf. Maar misschien is het verstandig om eerste eens te onderzoeken waar die pijn vandaan komt. Waardoor worden de symptomen veroorzaakt, hoe zit je lichaam in elkaar?

Symptomen van een beenvliesontsteking

Heb je een stekende en zeurende pijn op de onderste helft van je scheenbeen, aan de binnenkant? Loop je er al een tijdje mee rond, dan heb je gemerkt dat het eerst vooral pijn deed bij aanraking op de randen van de schenen. Je voelt de pijn duidelijk op het bot. Maar na een tijdje ook tijdens beweging en… ten slotte zelfs als je rust.
Als je dit herkent, kan het eigenlijk niet missen en heb je hoogstwaarschijnlijk een beenvliesontsteking. Dit is een ontsteking die vaak kan voorkomen bij het scheenbeen.

Waar zit het beenvlies?

Beenvlies? Ja, elk bot is bekleed met een heel dun vlies van bindweefsel: het beenvlies of botvlies. Dit dunne vlies bestaat ook weer uit meerdere dunne laagjes en tussen het onderste vliesje en het bot lopen zenuwen en bloed- en lymfevaten.

Hoe ontstaat een beenvliesontsteking?

Een beenvliesontsteking ontstaat door bacteriën die via de bloedbaan worden aangevoerd door een infectie vanaf een ander deel van het lichaam. Zo komen ze bij het beenvlies terecht. Dit hoeft nog niet meteen een ontsteking tot gevolg te hebben. Die ontstaat pas na kneuzing, stoten, verwondingen of een operatie. Antibiotica zijn nodig om de bacteriën te lijf te gaan.

Daarnaast is het ook mogelijk om een steriele botvliesontsteking te krijgen. Dat wil zeggen dat er geen bacteriën of virussen aan te pas komen.

Ontsteking beenvlies door overbelasting

Als het een steriele ontsteking aan het beenvlies is, komt dat meestal door in korte tijd te intensief en te vaak te hebben gesport. Of door langdurig staan op een harde ondergrond, lange wandelingen in een heuvelachtig landschap. Al deze activiteiten kunnen het beenvlies irriteren en dat veroorzaakt dezelfde pijn als bij een bacteriële ontsteking beenvlies. Uiteraard hebben antibiotica geen hierbij geen enkele zin.

Niet bacterieel beenvliesontsteking door overpronatie

Een andere vorm van langdurige overbelasting die de meeste mensen ontgaat, is overpronatie; het doorzakken van het voetgewelf doordat de enkels iets naar binnen kantelen tijdens het lopen. Waarom merk je het niet op? Omdat de standsafwijking van de voet niet opvalt als je eraan gewend bent en je kunt heel lang op doorgezakte voeten lopen zonder dat je klachten krijgt.

Maar je kunt je voorstellen dat je looppatroon niet helemaal natuurlijk is, als je voeten naar binnenzakken. In erge gevallen, is het zichtbaar omdat je x-benen hebt maar dat hoeft niet. Je lichaam zal altijd proberen je looppatroon te corrigeren. En dát gaat vaak niet ongestraft. Of het nu je knieën, enkels of hielen zijn… ergens ontstaat overbelasting door compensatie.

Beenvliesontsteking aan het scheenbeen is daarom heel vaak het gevolg van overpronatie. Sporten kan overbelasting in een stroomversnelling zetten.

Behandeling ontsteking beenvlies

Voel je die stekende pijn bij het bot? Ga dan niet door met je activiteiten maar ontzie je been. Neem rust en behandel de geïrriteerde plaatsen meteen met een coldpack. Doe dit minstens 2 keer per dag, zo’n 15 minuten.

Bekijk je schoenen kritisch. Geven ze (nog) voldoende steun, met name aan de binnenkant van de voet? Of zitten ze als slofjes en zijn ze aan vervanging toe? Hoe zien je schoenen er vanbinnen uit? Veel schoenen zijn van prima kwaliteit aan de buitenkant maar het zooltje biedt totaal geen support.

De oplossing voor scheenbeenontsteking is dan ook zo snel mogelijk zorgen voor de juiste ondersteuning. Met inlegzolen die hier speciaal voor zijn ontworpen, voorkom je veel voetklachten én heb je een eenvoudige, snelle en betaalbare oplossing die je in al je schoenen kunt gebruiken.

Bekijk ons uitgebreide assortiment inlegzolen. Bij alle zolen staat uitleg over de schoenen waar je ze in kunt dragen en voor welke voetklachten ze geschikt zijn. Kom je er zelf niet uit? Dan staat ‘onze’ Moniek graag voor je klaar met advies! En: bevallen de zooltjes je om wat voor reden dan ook, niet? Dan mag je ze kosteloos binnen 30 dagen ruilen!

Alle inlegzolen

Alle voetklachten van A tot Z

[]