Heb je een akelige stekende pijn aan de rand van je scheenbeen? Heb je duidelijk het gevoel dat de pijn niet van en spier is maar vanuit het bot? Dan zou het kunnen zijn dat je een scheenbeen ontsteking hebt. Meestal loop je er wel een tijdje mee rond voordat je het idee hebt dat er echt iets aan de hand is. In eerste instantie voelt het misschien alsof je je hebt gestoten en doet de plek vooral pijn bij aanraking. De pijn zal helaas snel toenemen en voortdurend aanwezig zijn. Sporten gaat niet meer en zelfs wandelen kan te pijnlijk zijn.
Eerste hulp bij scheenbeen ontsteking
Zodra je een stekende pijn voelt bij het scheenbeen, kun je deze plaats het beste koelen met een coldpack. Neem rust en koel tenminste drie keer per dag gedurende minimaal 15 minuten. Door te koelen kan je de pijn wat verlichten en de doorbloeding vergroten. Doorbloeding is nodig om het herstellend vermogen van het lichaam te stimuleren.
Is het een bacteriële scheenbeen ontsteking of een steriele ontsteking?
Een bacteriële ontsteking aan het scheenbeen ontstaat vanuit een infectie die je elders in je lichaam hebt. De bacteriën worden met de bloedbaan meegevoerd en geven een ontstekingsrectie aan het scheenbeen na een beschadiging van buitenaf. Deze ontsteking vraagt om een behandeling met antibiotica die niet alleen de scheenbeen ontsteking te lijf gaat maar ook de bron van deze ellende. Wat veel vaker voorkomt, is een steriele scheenbeen ontsteking. Dit is eigenlijk een overbelastingsblessure die je veel ziet bij hardlopers. Niet het scheenbeen zelf is ontstoken, maar het dunne beenvlies waarmee het scheenbeen is bekleed.
Hoe ontstaat scheenbeen ontsteking door overbelasting?
Tussen de voet, het scheenbeen en het kuitbeen, lopen een heleboel spieren. Achter het onderbeen lopen de kuitspieren, dit zijn grote spiergroepen die bestaan uit verschillende spieren. Als je gaat hardlopen of springen, komen er hoge trekkrachten op je kuitspieren. Deze trekkrachten lopen via het bindweefsel tot op het bot. Als deze trekkrachten te lang en te intensief aanhouden, kan er een ontsteking ontstaan op het scheenbeenvlies. De overbelasting ontstaat vooral door veel rennen en springen en te veel sporten met te weinig rustpauzes ertussen.
Hoe kan een ontsteking aan het scheenbeen worden behandeld?
Het is verstandig om voor een juiste diagnose naar een fysiotherapeut te gaan. Hij of zij zal kijken wat de oorzaak is. Zitten er triggerpoints in de kuitspieren of een blokkade in de enkels? Of zakt de voet te ver door waardoor de trekkracht wordt verhoogd ter hoogte van het scheenbeen? De fysiotherapeut kan kijken of een behandeling zoals triggerpointtherapie of dry needling nodig is. Wat de oorzaak ook is, de fysiotherapeut zal in elk geval rust voorschrijven. Rust is het allerbelangrijkste om de ontsteking aan het scheenbeen te laten genezen.
Hoe kun je een scheenbeenontsteking voorkomen?
Wie een keer zo’n scheenbeen ontsteking heeft ervaren, wil dat niet nog een keer meemaken. Gun je lichaam daarom voldoende rust tussen je sportieve activiteiten. Minstens zo belangrijk is dat je goede sportschoenen draagt en in je gewone dagelijkse schoenen inlegzolen draagt van goede kwaliteit. Inlegzolen geven de voeten onder de voetboog extra steun zodat de trekkrachten beter over de spieren worden verdeeld. Met name overpronatie – het doorzakken van het voetgewelf – is vaak de oorzaak van diverse overbelastingsblessures zoals ontsteking aan het scheenbeen. Andere klachten die met deze inlegzolen kunnen worden voorkomen: hielpijn, achillespeespijn, pijn aan de bal van de voet, kniepijn en lage rugpijn. Het voordeel van inlegzolen is dat je maar één paar nodig hebt die je steeds in een ander paar schoenen draagt. Op die manier ben je ervan verzekerd dat je een gezond looppatroon ontwikkeld en de kans op lichamelijke klachten verkleind. Bekijk ons uitgebreide assortiment inlegzolen. Bij alle inlegzolen staat uitleg over de schoenen waar je ze in kunt dragen en voor welke voetklachten ze geschikt zijn. Kom je er zelf niet uit? Dan staat ‘onze’ Moniek graag voor je klaar met advies! En: bevallen de zooltjes je om wat voor reden dan ook, niet? Dan mag je ze kosteloos binnen 30 dagen ruilen!