Allereerst wat uitleg om verwarring voorkomen. De naam scheenbeenvliesontsteking wordt vaak vervangen door Shin Splints en de medische benaming is Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTTS). Tibia betekent scheenbeen. In dit artikel gebruiken we echter de naam scheenbeenvliesontsteking omdat die meteen tot de verbeelding spreekt en het meest duidelijk is.

Scheenbeenvliesontsteking is een blessure die vaak voorkomt bij mensen die veel lopen, hardlopers en sporters die veel springen, zoals trampolinespringers en freerunners.

Wat zijn de symptomen van een scheenbeenvliesontsteking?

Bij deze ontsteking aan het scheenbeen heb je in eerste instantie vaak pijn aan de spieren aan de voorkant van je onderbeen op het moment dat de hiel de grond raakt. De pijn treedt eerst nog alleen op als je loopt, springt of sport en verdwijnt weer nadat je hebt gerust.

Na verloop van tijd houdt de pijn steeds langer of voortdurend aan, ook tijdens rust.

De pijn kan zich uitbreiden naar het hele onderste gedeelte van het onderbeen en het scheenbeen kan wat opgezet raken. Is het een scheenbeenvliesontsteking? Dan is het been overgevoelig voor aanraking en kan de pijn zelfs naar boven en onderen uitstralen.

Ontsteking scheenbeenvlies: hoe kom je eraan?

Even een lesje anatomie. Het onderbeen bestaat uit twee beenderen: het kuitbeen (fibula) zit aan de zij-achterkant van het been. Aan de voorkant zit het scheenbeen (tibia). Deze twee beenderen lopen eigenlijk vanaf de knie naast elkaar naar onderen tot aan de enkel. Daar vormen ze aan de binnenkant en aan de buitenkant van de enkel de benige onderdelen. Je kunt ze makkelijk voelen zitten.
Deze beenderen zijn met een vlies omhuld door dun en zeer gevoelig beenvlies.
Aan de achterzijde van het onderbeen zitten een aantal spieren: de diepe kuitspier, de achterste scheenbeenspier en de lange teenbuigspier (ja zo heet ‘ie echt). Aan de voorzijde van het onderbeen loopt de voorste scheenbeenspier. Een heel netwerk van spieren dat ervoor moet zorgen dat je lichaam in balans blijft tijdens lopen, sporten en staan en voor schokdemping bij hardlopen en springen.

Welke factoren spelen een rol bij het ontstaan van een scheenbeenvliesontsteking?

Al deze spieren kunnen een rol spelen bij irritatie en ontsteking van het scheenbeenvlies op de plaats van de aanhechting. De overbelasting met een ontsteking scheenbeenvlies tot gevolg, komt meestal door een combinatie van een aantal factoren.

 • Te fanatiek hardlopen: bouw je training rustig op.
 • Wandelen op asfalt met schoenen die te weinig ondersteuning bieden en zolen die niet voldoende schokabsorberend zijn.
 • Veel bergafwaarts lopen. We kennen het allemaal wel van vakanties waarin we veel door dorpjes slenteren. De volgende dag worden we er pijnlijk aan herinnerd dat we scheenbenen hébben.
 • Een verkeerde looptechniek bij het hardlopen.
 • Een verkeerd looppatroon in het dagelijks leven. Als je last hebt van overpronatie (doorgezakte enkels), loop je meer risico op een ontsteking scheenbeenvlies.
 • Verkeerd schoeisel. Schoenen moeten je voeten ondersteunen bij de juiste voetafwikkeling. Oude versleten schoenen, schoenen met een ‘plat’ binnenwerk met onvoldoende verhoging onder de voetboog en schoenen met afgesleten zolen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van
 • Beenlengteverschil zorgt ervoor dat de scheenbenen (en het hele lichaam) ongelijk worden belast.

Wat kun je doen als je denkt dat je scheenbeenvliesontsteking hebt?

 • Zodra je iets van de symptomen herkent die hierboven zijn beschreven, zoals een zeurende pijn tijdens het lopen op het moment dat je de hiel laat landen, stop dan meteen. Omdat de klachten in eerste instantie vaak even verminderen na rust, denk je dat er niets aan de hand is. Maar je bent gewaarschuwd: de pijn wordt steeds erger als je ermee door blijft lopen. Geef je scheenbeen dus rust.
 • Masseer je scheenbenen een paar keer per dag en leg 3 keer per dag een ijspakking op het scheenbeen.
 • Je kunt deze strekoefeningen doen die ook geschikt zijn voor achillespeesblessures.
 • Draag niet alleen tijdens het sporten goede sportschoenen of sport inlegzolen maar ook in het dagelijks leven doe je er goed aan inlegzolen te dragen die de voeten en enkels goed ondersteunen.

Bekijk ons uitgebreide assortiment inlegzolen. Bij alle zolen staat uitleg over de schoenen waar je ze in kunt dragen en voor welke voetklachten ze geschikt zijn.

Naar alle inlegzolen van Footlogics

Betaalmogelijkheden
Webshop keurmerk logo Thuiswinkel Waarborg logo Avg ok logo Shopping Awards
[]