30-dagen-tevreden-garantie
Winnaar Shopping Awards 2024
Klanten geven ons een
8.6
Duurzaam materiaal

Stressfractuur

Burn-out, stressfractuur… hebben deze twee iets met elkaar te maken? Je zou het haast denken hè? Burn-out wordt veroorzaakt door te veel stress (lees: spanning, overbelasting). De stress bij stressfractuur mag je ook heel letterlijk nemen. Een stressfractuur is eigenlijk een vermoeiheidsbreukje dat in elk bot kan ontstaan dat langdurig (te) zwaar belast wordt.

Als je veel repeterende bewegingen maakt of een bepaalde sport beoefend waarbij je steeds dezelfde spieren, botten en pezen belast, kunnen die op een gegeven moment overbelast raken.

Zoals zo vaak bij overbelastingsblessures, zal de pijn in eerste instantie alleen optreden tijdens de sport of activiteit die de stressfractuur veroorzaakt. Na verloop van tijd gaat de pijn langer aanhouden en ten slotte doet de stressfractuur ook pijn in rust. Op de aangedane plek kan een zwelling optreden maar dat hoeft niet.

Stressfractuur is een botbreuk

Meestal wordt een botbreuk veroorzaakt door een plotselinge klap of stoot van buitenaf die met zoveel kracht op het bot komt, dat het breekt. Bij een stressfractuur ontstaat de breuk heel geleidelijk. Botten die (bij bepaalde activiteit) gewicht dragen (tegendruk) zijn het meest gevoelig voor een stressfractuur.

Stressfractuur van de voet

Een stressfractuur komt regelmatig in de voet voor. In de meeste gevallen gaat het om een breukje in de voorvoet of in het middenvoetsbeentje. Zo’n stressfractuur in de voet wordt ook wel een marsfractuur genoemd omdat het veel voorkomt bij militairen. Vaak is de voet gezwollen en rood.

Stressfractuur van het scheenbeen of van het kuitbeen

Ook het scheen- en kuitbeen zijn gevoelig voor scheurtjes en breukjes door overbelasting. Als het om het scheenbeen gaat, zit de pijn voornamelijk in het bovenste deel van het scheenbeen. Hoogspringers en balletdansers lopen een groot risico.

Een stressfractuur in het kuitbeen geeft pijn in het onderste deel en dit komt vooral veel voor bij hardlopers.

Oorzaken van stressfracturen

Je hebt het al kunnen lezen: deze overbelastingsblessure wordt vooral veroorzaakt door repeterende bewegingen die veel kracht op het bot uitoefenen. Het bot krijgt vervolgens te weinig hersteltijd na de belasting. Daarnaast zijn er nog een aantal risicofactoren:

  • Al dan niet aangeboren vormafwijkingen van de voet zoals een hullux valgus, afwijkingen in de stand van de tenen of afwijkingen in het lengte-breedte gewelf.
  • Verslapte spieren die niet in staat zijn schokken op te vangen omdat ze flexibiliteit en kracht missen. De druk die op het bot wordt uitgeoefend is daardoor extra groot.
  • Verlaagde botdichtheid zoals bij osteoporose en langdurig gebruik van corticosteroïden.
  • Mensen die vaak strenge diëten volgen en daardoor onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.
  • Sporters met een te hoog lichaamsgewicht.
  • Hardlopen in een heuvelachtige omgeving belast voeten en onderbeen extra.
  • (Hard)lopen op harde ondergrond zoals asfalt of beton.
  • Voeten die niet geschikt zijn voor de voeten of versleten schoenen.
  • Te lang doorlopen op sportschoenen waardoor ze hun specifieke eigenschappen zijn verloren. Sportschoenen moeten na 2 jaar worden vervangen bij 1 uur sporten in de week. Bij intensief sporten (10 uur per week) moeten sportschoenen worden vervangen na 3 maanden!

Behandeling stressfractuur

Rust, rust, rust. Dat is het allerbelangrijkste wat je kunt doen bij een stressfractuur. Staak de training en geef het bot tijd om te herstellen. Je kunt gerust een trainingsvorm kiezen waarbij je de voet niet belast, zoals fietsen of zwemmen. Maar doe geen training waarbij de voet wordt belast. Naast rust kun je de voet koelen om de pijn te verminderen.

Of het nu gaat om standsafwijking van de voet, de ondergrond waarop je loopt of het soort schoenen dat je draagt, in alle gevallen is het goed om inlegzolen te dragen. Inlegzolen kunnen stressfracturen en andere voetproblemen voorkomen. Kies de inlegzolen die bij jouw activiteiten en het type schoenen past. De meeste inlegzolen kun je in verschillende schoenen dragen, met uitzondering van de sport inlegzolen. Deze zijn voorzien van een extra schokdempend materiaal.

Bekijk uitgebreide assortiment inlegzolen. Bij alle zolen staat uitleg over de schoenen waar je ze in kunt dragen en voor welke voetklachten ze geschikt zijn.

Alle voetklachten van A tot Z

[]