30-dagen-tevreden-garantie
Winnaar Shopping Awards 2024
Klanten geven ons een
8.6
Duurzaam materiaal

Zware benen

Iedereen heeft weleens zware benen. Denk maar eens aan dat sprintje dat je laatst trok op de fiets. Of als je – iets te overmoedig – de trap hebt genomen. Je staat nog net niet te hijgen maar je benen voelen ineens loodzwaar.

In deze voorbeelden is de oorzaak natuurlijk heel duidelijk. Het zware gevoel in je benen kan nog wel even aanhouden maar over het algemeen verdwijnt het weer zodra je even hebt gezeten. In het ergste geval, houd je spierpijn over aan je sportieve uitspatting. Maar wat als je vaker last hebt van zware benen en je denkt dat er meer aan de hand is?

Zware benen, wat kan er aan de hand zijn?

In de meeste gevallen is een slechte bloedsomloop de oorzaak van zware benen. Hoe zit het ook alweer met de bloedsomloop? Het zuurstofrijke bloed wordt door je hart door je slagaderen gepompt. Slagaderen zorgen ervoor dat je weefsels van bloed worden voorzien. Op deze manier worden zuurstof en voedingsstoffen via de kleinere haarvaten die als het ware zijn ‘aangesloten’ op de slagaderen afgegeven aan de weefsels.

Via dezelfde haarvaten worden ook weer afbraakstoffen en zuurstofarm bloed van dit weefsel teruggevoerd naar de aderen. Dit bloed wordt in feite in tegengestelde richting naar het hart vervoerd.

Laten we eens kijken wat er in de benen gebeurt (niet alleen als je last hebt van zware benen). Als je loopt, drukken de spieren van je kuiten de aderen leeg. Ze duwen het bloed richting het hart. De aderen waar het bloed door stroomt, zijn voorzien van klepjes. Deze klepjes moeten ervoor zorgen dat het bloed niet weer terugstroomt. Eenrichtingsverkeer dus!
Maar als de klepjes beschadigd raken, raken de aderwanden (plaatselijk) verzwakt. Als gevolg daarvan kunnen spataderen ontstaan. Van spataderen krijg je vermoeide en zware benen.

Spataderen zijn meestal ook zichtbaar als een blauw adernetwerk. Meestal in de knieholte. Sommige mensen hebben geen last van hun spataderen. Heb je wel voortdurend last van zware benen door spataderen? Ga dan naar je huisarts om een behandeling te bespreken. De kans is groot dat hij of zij je doorverwijst naar een spatadercentrum voor specialistisch advies.

Andere oorzaken:

  • Overgewicht
  • Ongezonde leefstijl
  • Te strakke broeken dragen
  • Vaak hoge hakken dragen of schoenen met slechte ondersteuning
  • Warm weer

Hoe voelen zware benen aan?

Zware benen worden vaak ook omschreven als vermoeide benen. In veel gevallen gaat het gepaard met tintelingen, pijnlijke krampen of ’s nachts restless legs ofwel rusteloze benen.
Rusteloze benen doen niet echt pijn maar je kunt ze onmogelijk stilhouden. Je ligt te ‘schoppen’ in bed en maakt ongecontroleerde bewegingen. Vaak kun je er slecht door slapen en stilzitten lukt niet. Je hebt echt de behoefte om in beweging te komen.
Van kuitkrampen – die vooral ‘s nachts voorkomen en waar je wakker van schrikt – kun je de dag erna ook een vermoeid, pijnlijk gevoel en zware benen hebben.

Wat kun je doen tegen zware benen?

Het is duidelijk dat het belangrijk is om de bloedsomloop goed op gang te houden. Lichaamsbeweging staat met stip op 1 om dat voor elkaar te krijgen. Jammer genoeg brengen we steeds meer tijd zittend door. Zit je een groot deel van de dag (en avond)? Zorg dan dat je zoveel mogelijk wandelt. Zet die auto niet voor de deur maar twee straten verderop. Neem de trap, in plaats van de lift. Wandel of fiets naar de supermarkt, kies voor actieve uitstapjes in plaats van uren zitten op het terras. Met andere woorden: maak bewegen onderdeel van je dagelijkse bezigheden.
Avondje op de bank? Leg je voeten dan wat hoger dan de rest van je lichaam. Overigens is lang stilstaan niet goed voor de bloedsomloop. Moet je toch lang staan, voor je werk bijvoorbeeld, draag dan kousen die de bloedsomloop stimuleren. Ook wisseldouches peppen de bloedsomloop lekker op.

Zware benen behandeling begint met goed lopen en staan

Pijnlijke voeten, zware benen en een vermoeid gevoel in voeten, kuiten en benen… dit kan allemaal het gevolg zijn van slecht of niet voldoende ondersteunend schoeisel.
Draag je oude sportschoenen of kun je maar geen afscheid nemen van die laarzen omdat ze zitten als pantoffeltjes? Dan wordt het tijd om streng te zijn! Draag alleen nog schoenen die je voeten goed omsluiten en steun geven.

Het hoeven geen dure schoenen te zijn. Als je inlegzolen koopt die je voetboog ondersteunen, met een stevige hielkuip, kun je deze in al je schoenen dragen. Goede inlegzolen verbeteren je lichaamshouding en zorgen dat je enkels niet naar binnen kantelen. De kans is erg groot dat je zware benen tot de verleden tijd behoren.

Inlegzolen zijn verkrijgbaar voor verschillende typen schoenen en diverse (voet)klachten. Bekijk hier het assortiment.

Alle voetklachten van A tot Z